Vujović osudila prijetnje i uvrede upućene Nikolić i drugim novinarkama

Na mejl adresu urednice M portala Danice Nikolić stigla prijetnja na njen i na račun novinarki Tamare Nikčević, Bojane Dabović, Mirke Dević i Slavice Kruščić Vasović. U mejlu su pomenuti i glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković i advokat Zoran Piperović.

11524 pregleda 14 komentar(a)
Vujović, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vujović, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović osudila je prijetnje i uvrede upućene urednici M portala Danici Nikolić i njenim koleginicama.

"Protivim se svakom obliku prijetnji i nasilja, jer prijetnje nisu samo napad na novinarke i novinare, već i na samu suštinu slobode izrazavanja, slobode medija i samu demokratiju. Ne smijemo dozvoliti da budemo država u kojoj se novinari osjećaju nebezbjedno. Dužnost i etika novinara je da rade ne u interesu bilo kog centra moći, već isključivo u interesu javnosti, novinari koji casno rade svoj posao, imaju pravo na svoj stav i na njegovo slobodno izrazavanje", saopštila je Vujović.

Na mejl adresu Nikolić stigla je prijetnja na njen i na račun novinarki Tamare Nikčević, Bojane Dabović, Mirke Dević i Slavice Kruščić Vasović. U mejlu su pomenuti i glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković i advokat Zoran Piperović.

"Očekujem brz dogovor nadležnih organa, jer da bi pretnji bilo manje, ili ih ne bi bilo uopšte, potrebno je da institucije efikasnije reaguju i da oni koji prijete znaju da će takvo ponašanje biti sankcionisano. U Ministarstvu kulture i medija nastavićemo da predano radimo na poboljšavanju položaja novinara i novinarki u Crnoj Gori, njihovoj bezbijednosti prije svega, njihovog prava na rad bez pritisaka, njihove slobode izražavanja, u skladu sa etičkim kodeksom novinarske profesije, bez pristrasnosti i bez izuzetka".

Vujović je poručila i da se moramo saglasiti oko toga da "oko nekih tema ne moramo biti saglasni" i da je to mjera demokratskog dijalog, te da su prijetnje i napadi prekršajna i krivična djela.

DPS: Abazovića i Adžića smatramo inspiratorima ovakvih nedjela

Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je prijetnje upućene Nikolić i njenim koleginicama.

"Premijera bivše vlade, Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića smatramo za direktne inspiratore ovog napada, i svih onih koji se ponavljaju svaki put kada ova dvojica nacrtaju metu mediju ili novinarima čije im se izvještavanje ne dopada. Pasivnost nadležnih institucija, i njihova inertnost da efikasno reaguju, doprinosi da se ovakva djela ponavljaju", saopšteno je iz DPS-a.

Dodaju da je očigledno "da nasilnik čiji se slučaj izviđa nekoliko mjeseci, čita takav potez nadležnih kao dozvolu da prijetnje ponovi".

"Vjerujemo da će Danica Nikolić i njene koleginice i kolege nastaviti da profesionalno obavljaju svoj posao, a da će inspiratori prijetnji i oni koji ih sakriveni iza lažnog identiteta pišu, biti procesuirani i kažnjeni", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: