Potporučnici Vojske Crne Gore uručena medalja na britanskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji

Dijana Grdinić dobila i nagradu za stranog studenta koji je ostvario najveći progres tokom školovanja.

6022 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Potporučnici Vojske Crne Gore Dijani Grdinić svečano je uručena medalja povodom uspješno završenog oficirskog kursa na prestižnoj britanskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ona je, kako navode, dobila i nagradu za stranog studenta koji je ostvario najveći progres tokom školovanja.

Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane, pukovnik Velibor Bakrač, rekao je da je ovo još jedan pokazatelj uspješne i sadržajne saradnje Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane.

On je istakao da su školovanja i usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore, na kursevima i u obrazovnim ustanovama Ujedinjenog Kraljevstva, od izuzetnog značaja za unapređenje ljudskih resursa i odbrambenih sposobnosti VCG.

Dijana Grdinić
foto: Ministarstvo odbrane

Izaslanik za odbranu pri Britanskoj ambasadi, potpukovnik Entoni Kalunjato, istakao je da Crna Gora predstavlja značajnog partnera Ujedinjeno Kraljevstvo i NATO saveznike, posebno imajući u vidu rezultate dosadašnje saradnje, posvećenost i strateško opredjeljenje Crne Gore.

„Jedan od načina na koji Ujedinjeno Kraljevstvo pruža svoj doprinos istoj jeste omogućavanje školovanja na britanskim prestižnim vojnim akademijama. Akademija Sandhurst poznata je po podučavanju vještina liderstva, a njegov jednostavan moto glasi `Služim da bih bio lider`. Izuzetno je veliko interesovanje za unapređenje znanja, vještina i kompetencija na akademiji Sandhurst, te se ova vojna ustanova smatra jednom od najkonkurentnijih i najprepoznatijih u ovoj oblasti“, naglasio je Kalunjato.

Ministarstvo odbrane navodi da je Kraljevska vojna akademija Sandhurst (Royal Military Academy Sandhurst) prestižna akademija na kojoj se obučavaju oficiri britanske vojske. Ona pruža specijalizovane programe obuka i međunarodnim polaznicima u trajanju od 44 sedmice.

Bonus video: