Montefarm: U naredna dva dana očekujemo isporuku 120 kutija lijeka "taksol"

Iz Montefarma su kazali da oni nijesu direktni uvoznik ljekova i medicinskih sredstava, već za potrebe sistema javnog zdravstva raspisuju tendere za njihovu nabavku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama

13062 pregleda 46 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm saopštila je danas da u naredna dva dana očekuje isporuku 120 kutija lijeka "taksol".

Vijesti su jutros objavile da su pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke juče ostale bez zakazane hemioterapije u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), jer je falio "taksol".

Iz Montefarma su kazali da oni nijesu direktni uvoznik ljekova i medicinskih sredstava, već da za potrebe sistema javnog zdravstva raspisuju tendere za njihovu nabavku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

"Zastoj koji se povremeno javi u isporuci bilo kog lijeka ili sredstva najčešće nastaje zbog nemogućnosti dobavljača da isporuči ugovorenu količinu i to uglavnom usljed problema kod samog proizvođača", ističe se u saopštenju Montefarma.

Oni su dodali da su se obratili imajući u vidu interesovanje medija u vezi sa isporukom lijeka "taksol" (INN paklitaksel) rastvor za infuziju, a naročito onkološke pacijente kojima je neophodan.

Iz Montefarma su kazali da se "taksol" koji koriste onkološki pacijenti nalazi se na Listi ljekova pod zaštićenim imenima Sindaxel inf.1*30ml i Pataxel konc.rastvor za inf.1*30mg/ml, te da su tokom godine vršili nabavku i jednog i drugog shodno raspoloživim količinama kod dobavljača.

"Od 01.12 - 18.12.tekuće godine (18 dana decembra) isporučeno je ukupno 513 kutija Institutu za onkologiju KCCG i prema najavi dobavljača tokom naredna dva dana očekujemo dodatnih 120 kutija, koliko su trenutno u mogućnosti da isporuče. U međuvremenu Montefarm je u stalnom kontaktu sa ovlašćenim uvoznicima i nosiocima dozvola za stavljanje u promet pomenutih ljekova i činimo sve što nam zakonski okviri dozvoljavaju da, što je moguće prije, obezbijedimo dodatne količine, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti kao i do sada Institut za onkologiju KCCG", piše u saopštenju Montefarma.

Bonus video: