Poručnik jedini odgovara za slučaj Radanovići?

U Ministarstvu odbrane pokrenut disciplinski postupak samo protiv komandira obezbjeđenja vojnog konvoja koji se nije zaustavio da pomogne unesrećenima u udesu u novembru, ministar Krapović nezadovoljan

27646 pregleda 45 reakcija 25 komentar(a)
Vozilo VCG (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Vozilo VCG (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Disciplinski tužilac u Ministarstvu odbrane pokrenuo je postupak protiv poručnika koji je bio komandir obezbjeđenja vojnog konvoja koji se nije zaustavio da ukaže pomoć povrijeđenima u saobraćajnoj nesreći u Radanovićima, saznaju "Vijesti".

U udesu na Jadranskoj magistrali između Tivta i Budve 23. novembra poginuo je 13-godišnji dječak, a teško je povrijeđena još jedna osoba.

Iz Ministarstva odbrane odgovorili su ranije "Vijestima" da su se pridržavali strogih propisa o postupanju učesnika vojne kolone prilikom pratnje štićenih ličnosti, ali da su odmah pozvali policiju koja ih je obavijestila da nadležne ekipe stižu na mjesto nezgode.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" riječ je o posebnom sastavu VCG koji je poslat na zadatak u Boku Kotorsku gdje su vojni policajci obezbjeđivali, a sanitetsko vozilo Vojno-medicinskog centra iz Podgorice sa ljekarom i posadom bilo u medicinskom osiguranju posjete jednog visokog oficira NATO i njemačke vojske, koji je tih dana dana boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Izvor iz Ministarstva odbrane rekao je da ministar Dragan Krapović izgleda nije zadovoljan ovakvom odlukom disciplinskog tužioca, posebno zato što je poručnik bio tek peti po činu u tom konvoju, pored dva pukovnika i dva potpukovnika, uključujući i pukovnika Aleksandra Pantovića koji je kao načelnik Štaba Generalštaba VCG tog dana bio zvanični domaćin u ime VCG visokom gostu.

“Međutim, disciplinski tužilac je samostalan i nezavisan u svom postupanju, a komisija je u odlučivanju vezana njegovim predlogom i ministar tu ne može ništa”, rekao je sagovornik "Vijesti".

Međutim, Krapović ima druge mehanizme da spriječi da se u ovom slučaju “kola slome” samo na poručniku, poput kritike, nepredlaganja oficira za napredovanje u određenom periodu i slično, tvrdi sagovornik "Vijesti".

“Zna se hijerarhija u vojsci, i za postupanje je uvijek odgovoran oficir sa najvišim činom”, rekao je izvor "Vijesti".

Krapović
Krapovićfoto: Boris Pejović

Posjeta visokog gosta se završila aktivnostima sa vojnim zvaničnicima u Boki Kotorskoj, nakon čega je odletio iz Crne Gore helikopterom “Bell -412” Vazduhoplovstva VCG sa tivatskog Aerodroma.

Odlaskom njemačkog generala završio se zadatak njegovog objezbjeđenja i eskorta od strane Vojne policije i sanitetske ekipe VMC-a iz Podgorice, pa su oni u koloni pet automobila i jednog ambulantnog vozila krenuli iz Tivta u Podgoricu.

Oni su navodno ubrzo u Radanovićima naišli na saobraćajni udes u kojem je jedno lice poginulo, a drugo, teško povrijeđeno, još je ležalo na kolovozu očekujuči medicinsku intervenciju od ekipe Hitne pomoći iz Kotora koja još nije bila stigla...

Uprkos tome što su jasno vidjeli što se desilo, pripadnici VCG u koloni, međutim, nisu izašli da pruže pomoć, već je njihova kolona, tvrde svjedoci, nakon kratkog zaustavljanja nastavila put dalje i zaobišla unesrećenog koji je ležao na cesti.

Izvor "Vijesti" rekao je juče da je među propustima i to što učesnici u konvoju nisu imali sredstva radio-veze, kojima bi međusobno komunicirali, kao ni utvrđene procedure i protokole šta treba raditi u takvim slučajevima.

“Vijesti” su Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Kotor pitale što su do sada preduzeli ili će preduzeti povodom ponašanja učesnika kolone VCG, ali odgovor još nije stigao. Izvor iz Ministarstva odbrane rekao je da njima još nije stigao nikakav zahtjev za dostavljanje dokumentacije ili saslušanja u vezi sa ovim slučajem.

Krivični zakonik propisuje kazne i za neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi, za one koji izazovu nesreću. Iako vojna vozila nisu direktno povrijedila učesnike saobraćajne nesreće u Radanovićima, vojnici i oficiri podliježu toj obavezi i mogu odgovarati pred civilnim sudovima na inicijativu civilnih tužilaštava jer je vojno pravosuđe ukinuto prije dvadesetak godina. Takođe, ljekar iz sanitetskog vozila mogao bi biti odgovoran zbog nepružanja ljekarske pomoći.

Bonus video: