Za vikend vakcinacija protiv raka grlića materice za djevojčice i djevojke uzrasta od devet do 18 godina

"U toku je razmatranje novih preporuka za HPV vakcinaciju u Crnoj Gori i čine se napori da se početkom sljedeće godine vakcina obezbijedi i dječacima", saopštio je IJZCG

2536 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZCG) saopštio je da je za sve djevojčice i djevojke uzrasta od devet do 18 godina obezbijeđena vakcina protiv raka grlića materice i drugih bolesti povezanih sa HPV infekcijama (genitalnih bradavica, raka vagine, raka vulve, raka anusa, raka usne duplje i ždrijela) tokom narednog vikenda (23. i 24. decembra).

U Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) u Podgorici vakcinacija će se organizovati subotom i nedjeljom od devet do 17 časova, za opštine Podgorica, Zeta i Tuzi.

U ostalim opštinama vakcinacija će se, kako je saopšteno, uglavnom organizovati u intervalu od devet do 12 sati, o čemu će građani preciznije biti obaviješteni od strane nadležnog doma zdravlja, osim opštine Žabljak gdje će vakcinacija biti organizovana utorkom i petkom od devet do 12 sati.

Pored vikenda, vakcinacija je moguća i radnim danima kod izabranih doktora za djecu.

Proteklog vikenda u dodatnim terminima vakcinisane su 92 djevojčice, a ukupno je od početka vakcinacije imunizovano 6.540 djevojčica i djevojaka, navodi IJZCG.

Podsjećaju da je Crna Gora, prema posljednjim procjenama Međunarodnog Centra za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije, zemlja sa najvećom stopom obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi.

IJZCG napominje da se vakcinom postiže visoko djelotvorna, bezbjedna i dugotrajna zaštita. HPV infekcije su veoma rasprostranjene, svi mogu biti inficirani i oboljeti od najtežih formi bolesti, napominju iz Instituta.

"U toku je razmatranje novih preporuka za HPV vakcinaciju u Crnoj Gori i čine se napori da se početkom sljedeće godine vakcina obezbijedi i dječacima posebno iz razloga što je u svijetu učestalost raka usne duplje i ždrijela sve veća, a jedan dio ovih tumora povezan je sa HPV infekcijama. Vakcinacija oba pola u više uzrasnih grupa pruža dodatnu korist u vidu smanjenja prenošenja pojedinih HPV tipova visokog rizika", saopštio je IJZCG.

Kazali su da će javnost o proširenju Programa HPV vakcinacije biti obaviještena tokom januara naredne godine.

Bonus video: