Republika Koreja donirala Kliničkom centru dva mikroskopa vrijedna preko pola miliona eura

Operativni mikroskop Carl Zeiss, tip Kinevo, koji se koristi za izvođenje operativnih zahvata u neurohirurgiji, predstavlja najsavremeniji mikroskop koji se koristi u te svrhe u svijetu i koji je kao takav trenutno jedinstven u zdravstvenom sistemu Crne Gore

2240 pregleda 3 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Republika Koreja donirala je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) dva tehnološki najnaprednija hirurška mikroskopa, jedan za potrebe Instituta za bolesti djece (IBD) a drugi za Kliniku za neurohirurgiju.

Kako je saopšteno iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) ukupna vrijednost doniranih aparata je preko pola miliona eura.

Mikroskop za potrebe Odjeljenja za otorinolaringologiju IBD-a je već instaliran i u upotrebi dok je danas isporučen i mikroskop za potrebe Klinike za neurohirurgiju.

"Cairl Zeiss Tivato 700 mikroskop, koji je već instaliran u operacionoj sali IBD-a, koristi se u oblasti otohirurgije i laringomikroskopije. Instalacijom ovog mikroskopa u operacionu salu IBD-a unaprijediće se rad iz oblasti dječije otohirurgije. Nakon instalacije, mikroskop je odmah upotrijebljen za proceduru kohlearne implantacije koju je izvršio naš stručni tim na čelu sa konsultantom iz Republike Češke, dr Milan Urik. Procedure iz oblasti otohirurgije će biti bezbjednije jer se vidljivost na mikroskopu podržava sa spoljnim ekranom. Održavanja aparata praktično i da nema, jer je sav proces automatizovan, a instrumentari i ljekari koji će sa njim da rade obučeni za sigurnu i bezbjednu upotrebu” kazao je direktor Instituta za bolesti djece Velibor Majić.

Operativni mikroskop Carl Zeiss, tip Kinevo, koji se koristi za izvođenje operativnih zahvata u neurohirurgiji, predstavlja najsavremeniji mikroskop koji se koristi u te svrhe u svijetu i koji je kao takav trenutno jedinstven u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

"Neurohirurzi KCCG su posljednjih 20 godina pri neurohirurškim operacijama koristili prethodnik ovog mikroskopa tip Pentero. Nabavkom novog mikroskopa značajno će se unaprijediti rad Klinike za neurohirurgiju budući da se radi o najnovijem i esencijalnom dijelu neurohirurške opreme koja se široko koristi u neurohirurškoj patologiji. Uvjereni smo da će se upotrebom ovog mikroskopa dodatno poboljšati prognoza bolesti i ishod liječenja kod naših pacijenata", navodi se u saopštenju KCCG.

Bonus video: