Na desetom novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda u Nikšiću oko 200 izlagača

"Držimo stoku koju ne držimo na koncentratu, sve je domaće. Sve ovo što vidiš na štandu mojih je ruku djelo“, kaže Stanislavka Bečanović iz nikšićke Župe

7737 pregleda 5 komentar(a)
Sa sajma, Foto: Svetlana Mandić
Sa sajma, Foto: Svetlana Mandić

Na nikšićkom novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda, koji je otvoren u Sportskom centru i trajaće do 24. decembra, nema čega nema.

„Samo treba para“, reče jedan od posjetilaca koji je obilazio štandove i kako reče, bio i više nego zadovoljan ponudom.

"Cijeni narod domaće proizvode, zna šta je kvalitetno i zdravo, ali nema baš para za sve to. Cijene su visoke za njih, a za nas nijesu. Držimo stoku koju ne držimo na koncentratu, sve je domaće. Sve ovo što vidiš na štandu mojih je ruku djelo“, kaže Stanislavka Bečanović iz nikšićke Župe.

A na štandu pršuta, pečenica, kobasice, slanina, sir, kajmak...

„Držim krave, telad, prasad, kokoške. Uvijek smo na ovom sajmu, a stalno smo i po pijacama na primorje. Ljeti idemo u planinu, u Lukavicu. Skupljamo kajmak, sir tvrdi, sir meki. Težak je ovo život, od jutra do sjutra, ali mora se", kaže Stanislavka.

Bečanović
Bečanovićfoto: Svetlana Mandić

Vlado Tošić iz Bara bavi se duže od tri decenije proizvodnjom sokova, a prije tri godine i proizvodnjom vina od nara. Nikšićki, kao i ostale sajmove, ne propuša.

„Borimo se, borba je neprestana. Morate biti prisutni na sajmovima da bi ljudi znali za vas. Sajmovi su izuzetno bitni za domaće proizvođače i svaka opština, svako industrijsko područje, treba da se posveti crnogorskom proizvođaču. Krajnje je vrijeme, jer ništa se nije promijenilo. Velika sramota države je da domaći proizvođači nemaju gdje da prodaju svoj domaći proizvod. Možda da država pokrene akciju – kupujemo domaće, ne damo vam prodati, jer nemamo jednostavno gdje da plasiramo, od ovih trgovinskih lanaca, uvozničkog lobija“, istakao je Tošić.

Uvijek se odazove pozivu da učestvuje na sajmu i kako kaže, zadovoljan je prodajom. Samo da je sajmova češće i po svim opštinama.

Nikšićanka Tamara Butorović je godinama prepoznatljiva po unikatnom nakitu, a i redovna je učesnica novogodišnjeg sajma. Zadovoljna je organizacijom, masovnošću, kao i prodajom.

Butorović
Butorovićfoto: Svetlana Mandić

Milica i Dušan Martinović prošle godine su se prvi put pojavili na sajmu i ove godine ih eto ponovo. I dok je tata Dušan zadužen za kvalitet meda, kćerka Milica, koja je inače ljekarka, brine se o estetici štanda.

„Jako smo zadovoljni sajmom – ima puno izlagača, lijepa je atmosfera, dosta je sadžajno. Trudimo se da budemo prisutni na sajmovima i mislim da je ovo dobra i jedinstvena prilika da malo izađemo na tržište, da nas kupci upoznaju, da steknemo i neka nova prijateljstva. Osim meda i pčelinjih proizvoda, imamo i domaćih rakija koje su uglavnom proizvode od sirovina sa našeg voćnjaka u Gornjem Polju. Mi imamo dugogodišnje kupce, pošto je tata već više od 15 godina pčelar, tako da nemamo problem sa prodajom. Ali uvijek nam dobro dođu ovakvi sajmovi, da steknemo i nova poznanstva i neke nove mušterije“, kaže uvijek nasmijana Milica.

Martinovići
Martinovićifoto: Svetlana Mandić

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, koji se organizuje deseti put, ove godine okupio je oko 200 izlagača.

„Pored toga što na ovaj način pružamo podršku poljoprivrednim proizvođačima, ovaj sajam, kao i svake godine, ima i humanitarni karakter, pa će 15 najugroženijih porodica dobiti pakete domaćih proizvoda. Posebno mi je zadovoljstvo što je ove godine partner sajma Opština Plužine. Sajam ima veliki značaj za opštinu Nikšić i doprinosi kako afirmaciji domaćih proizvoda, tako i razvoju poljoprivrede, i upotpunjuje široku ponudu našeg grada. Poručujem svim našim proizvođačima da će u Opštini Nikšić uvijek imati sigurnog i pouzdanog partnera, te da ćemo sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu“, poručio je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, kazao je da nije lako doći do broja deset, a Nikšić je to uspio i sajam je svake godine sve bolji i bolji.

„Ministarstvo poljoprivrede je vaša kuća i da nastavimo uspješnu saradnju kao što smo u ovom prethodnom periodu, da pomognemo sve što možemo da učinimo da bi poljoprivreda u Crnoj Gori išla naprijed, a da bi naše poljoprivrednici živjeli što je moguće bolje, jer niko u ovoj državi na časniji, dostojanstveniji i pošteniji način ne zarađuje svoju koru hljeba i rekao bih na teži način nego što su to poljoprivredni proizvođači“, kazao je Joković.

Joković
Jokovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da resorno ministarstvo izdvaja najviše subvencija za poljoprivredne proizvođače u čitavom regionu.

„Mi smo za ovo kratko vrijeme, što sam ja tamo, pomogli opštini Nikšić, sa preko 500.000 eura, a u posljednje dvije -tri godine preko IFAD programa ukupno 2,7 miliona. U narednom periodu imamo itekako značajna sredstva, preko IFAD-a, nekih 20 miliona, i preko IPARD-a i eropskih fondova 63 miliona, pa je poruka opštinama Nikšić i Plužine i vama, dragi izlagači iz cijele Crne Gore, da tražite ta sredstva, da aplicirate i da sve to povučemo, da više proizvodimo i da manje Crna Gora uvozi, kako bi Crna Gora ukupno smanjila taj ogromni deficit koji ima u poljoprivrednoj proizvodnji“, poručio je ministar Joković.

Ovogodišnji partner u organizaciji sajma je Opština Plužine, a predsjednik Opštine Slobodan Delić kazao je da veliki broj izlagača samo govori šta poljoprivreda znači za čitavo društvo.

„Bez poljoprivrede nema ni zdrave, ni jake države. Pokušavamo poljoprivredu da sačuvamo na onom nivou na kome treba da bude. Mojim Pivljanima mogu da kažem da smo ove godine planirali preko 500.000 eura direktnih subvencija za poljoprivredu, što će sigurno doprinijeti da se poljoprivreda razvija, što je najbitnije opstane“, poručio je Delić.

Delić
Delićfoto: Svetlana Mandić

Organizator Sajma je Opština Nikšić, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Turističke organizacije Nikšić, Sportskog centra Nikšić, Altermodusa. Direktor filijale Altermodusa u ikšiću, Velibor Nikolič, poručio je da se nada da će svi podržati lokalne proizvođače kupovinom njihovih proizvoda.

Nikolić
Nikolićfoto: Svetlana Mandić

U kulturno-umjetničkom programu učestvovao je dječji hor „Zahumlja“, KUD „Piva“, etnopojac Tijana Vučetić i narodni guslar Goran Perović Cuca.

Bonus video: