Održana konferencija za projekat HEALCHAIN: Cilj je digitalna transformacija zdravstvene zaštite u Crnoj Gori

Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati, te izloženi planovi za naredne faze projekta

2691 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: IJZCG
Sa konferencije, Foto: IJZCG

U Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore održana je konferencija za projekt HEALCHAIN pod nazivom "Omogućavanje integracije i sigurnog dijeljenja elektronskih zdravstvenih kartona putem blockchain tehnologije", saopšteno je iz te institucije.

"Ovaj ambiciozni projekt, započet 1. januara 2023. godine, trajaće do 31. decembra 2024. godine, a realizuje se u partnerstvu između kompanije B-One d.o.o. i istraživača sa Univerziteta Crne Gore Igora Radusinovića, Slavice Tomović i Bogdana Krivokapića, uz podršku Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su kazali da je specifični cilj HEALCHAIN projekta digitalna transformacija zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, kroz razvoj inovativnih rješenja koja iskorištavaju snagu blockchain tehnologije za sigurno dijeljenje medicinskih kartona, čime se, kako kažu, poboljšava dostupnost podataka građanima i zdravstvenim radnicima, uz istovremeno očuvanje privatnosti.

Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati, te izloženi planovi za naredne faze projekta.

"Stručnjaci iz različitih oblasti, povezanih sa javnim zdravljem i tehnološkim inovacijama, razmijenili su znanje i iskustva, stvarajući tako plodno tlo za dalji napredak. Skup je okupio zainteresovane strane iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Ministarstva zdravlja Crne Gore, kao i predstavnike IT blockchain zajednice u Crnoj Gori. HEALCHAIN projekt označava važan korak ka modernizaciji zdravstvenog sistema zemlje, postavljajući temelje za naprednu digitalnu budućnost u oblasti zdravstvene zaštite", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: