Kolašin: Klima i grijanje stopirali digitalni bioskop

Više je razloga zbog kojih Kolašinci još nemaju kino, a među njima su i temperatura sale i neekonomičnost. Iz centra za kulturu predlažu “kupole” u Spomen domu, koje sada koriste SNP i Nova srpska demokratija

5178 pregleda 5 komentar(a)
Centar za kulturu i muzej, Foto: Dragana Šćepanović
Centar za kulturu i muzej, Foto: Dragana Šćepanović

Uprkos novcu koji su obezbijedili Filmski centar i Ministarstvo kulture, digitalni bioskop u Kolašinu još nije profunkcionisao.

Kako je pojasnio direktor Centra za kulturu Branislav Jeknić, Opština bi trebalo da obezbijedi dodatnih 30.000 eura, ali su uvidom u projekat “konstatovani određeni tehnički i funkcionalni nedostaci, zbog koji nije realizovan”. Prema njegovim riječima, više je razloga zbog kojih Kolašinci još nemaju bioskop, a među njima su i temperatura vazduha i neekonomičnost.

“Projektom je predviđeno da se filmske projekcije realizuju u 3D formatu na platnu obloženim slojem srebro nitrata, za koje je potrebno da temperatura u sali ne može biti manja od četeiri stepena. Ispod te temperature dolazi do otpadanja sloja i gubitka funkcije za 3D format. Platno košta od 12.000 do 14.000 eura. Postavljanjem platna i obavezom o prikazivanju filmova najmanje, dva puta nedjeljno, nemoguće je obavljati ostale aktivnosti koje se sprovode na pozornici. Samim tim, ograničene su mogućnosti rada KUD-a ‘Mijat Mašković’ i održavanja svakodnevnih proba, kao i rada pozorišta i sprovođenje ostalih aktivnosti”, objašnjava Jeknić.

Branislav Jeknić
Branislav Jeknićfoto: Privatna arhiva

Direktor Centra tvrdi i da je “projekat iz više razloga neekonomičan i stvorio bi poteškoće u radu te ustanove”. On kaže da je ograničen mogućim brojem gledalaca, a problem bi bila i cijana ulaznica koja prelazi platežnu moć lokalnog stanovništva. Radom digitalnog bioskopa, konstatuje Jeknić, povećali bi se i osnovni za angažovanje dodatnih radnika, kao i troškovi za grijanje.

“Da bi se obezbijedilo udobno prikazivanje filmova, u jesenjem i zimskom periodu potrebno je grijati veliku salu. Potrošnja goriva bi se kretala oko 200 litara po projekciji, a kada su hladniji dani i više od 300 litara. Kako je velika sala neuslovna, a broj gledalaca minimalan, bilo bi nemoguće obezbijediti prijatne uslove za gledanje filmova”, argumentuje direktor Centra.

Zbog toga, kako je predložio aktuelnoj vlasti, u tu svrhu treba koristiti “kupole” u Spomen domu, koje sada koriste Socijalistička narodna partija (SNP) i Nova srpska demokratija (Nova). Taj prostor, tvrdi Jeknić, “svojom veličinom i položajem može poslužiti za bioskop i ujedno biti i prostor za skupštinska zasjedanja”. On podsjeća da se skupštinska zasjedanja održavaju u sali te ustanove, kako kaže, pod tuđim krovom i u neadkvetnim uslovima”.

“Nema mogućnosti držanja skupštinskog materijala, nema mogućnosti rasporeda odbornika po klubovima, nema uslova za rad novinara i svi se žale na slabo grijanje. U kupoli u Spomen domu moguće je napraviti svečanu skupštinsku salu u kojoj bi se omogućili savremeni uslovi rada, raspored sjedenja odbornika, digitalno glasanje sa reprodukcijom na platnu, pomoćni pultovi za držanje skupštinskog materijala, poseban prostor za novinare i goste. Najveći problem, grijanje, moguće je riješiti na savremen način, postavljanje par plafonskih klima”, predlaže Jeknić.

Postavke Muzeja u vrlo lošem stanju

Jeknić je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine informisao odbornike i o stanju Zavičajnog muzeja, koji funkcioniše u okviru Centra za kulturu. Postavke u prizemlju i galeriji na spratu muzeja, kako tvrdi, u vrlo su lošem stanju. Jeknić kaže da je potrebno renoviranje, kojim bi se omogućilo stvaranje modernih postavki.

“Projekat muzeja koji je rađen u ranijem periodu je stručno odrađen u domenu građevinskih radova i određivanje prostora za muzejske postavke, ali su potrebne određene dopune u projektu za koje nijesu potrebna velika sredstva. Potrebno je uraditi novi projekat električnih instalacija, kako bi se omogućilo grijanje plafonskih klima i instalacija uređaja za regulaciju optimalnih uslova u depou u kome se nalaze umjetničke slike”, predlaže direktor Centra.

Prema njegovim riječima, u Zavičajnom muzeju naophodan je i video nadzor i internet. U galerijskom prostoru, kaže, treba da se spuste plafoni, ugradi rasvjeta i sistem za kačenje slika u galeriji. Kad ti poslovi budu okončani, objašnjava Jeknić, treba ugraditi novi savremeni plan izlaganja i digitalnu prezentaciju.

Bonus video: