Čestitke povodom Badnjeg dana i Božića

Poruke državnih zvaničnicka i predstavnika političkih partija u susret vjerskom prazniku

26875 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.01.2024. 15:08h

Pravoslavni vjernici 6. i 7. januara proslavljaju Badnji dan i Božić.

Tim povodom su čestitke uputili državni zvaničnici i predstavnici političkih partija.

Danilović: Jedan od najznačajnijih državnih praznika

Predsjednika Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović čestitao je Božić vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, patrijarhu Porfiriju, mitropolitu Joanikiju, episkopima, sveštenstvu i monaštvu.

"Božić je vječno obnavljajući dan rođenja Onoga koji je rođen zbog nas, ali je i jedan od najznačajnijih državnih praznika Crne Gore, narodni praznik, temelj naše državnosti, datum velikih vojničkih pobjeda i istorijskih bitaka. Božić u Crnoj Gori, kao i drugdje među Hrišćanima, praznik je Vaseljene, ali je kod nas i porodična slava nad slavama, dan djetinje radosti, dan velike ljubavi, dan jednakosti ubogih i bogatih, naš Dan pobjede", kazao je Danilović.

Crna Gora je, kako je dodao, "nastala sabirajući se oko Božićnjeg i badnjačkog plamena bivajući manja i veća, gora i bolja, nestajući i stvarajući se uvijek i iznova kao zajednica različitih, a bližnjih, kao društvo koje umije da prihvati slobodu i pravo drugoga".

"Dan Hristovog rođenja, u ropstvu i slobodi, u ratu i miru, u tugama i radostima, ostao je uvijek nepokoren i nepokraden.Naša Svetosavska crkva stradala je koliko i Crna Gora, a dugo vjekova bile su jedno te isto; dva imena za jedan otpor koji bi propao i nestao da je bio samo od ovoga svijeta", naveo je između ostalog Danilović.

Fejzić: Mir, zdravlje i svaku sreću od Boga želim

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić uputio je čestitku sveštenstvu i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti.

"Mir, zdravlje i svaku sreću od Boga želim", napisao je on na društvenoj mreži Iks.

Novaković: Istina i pravda da vode napretku

Radomir Novaković, predsjednik partije Biram Crnu Goru - Biram Bar, uputio je čestitku mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejskom namjesniku barskom, protojereju-stavroforu Slobodanu Zekoviću, sveštenstvu i svim pravoslavnim vjernicima u Baru i u Crnoj Gori, kao i sugrađanima koji praznike proslavljaju u dijaspori.

"Božić je praznik radosti koji nam daje nadu i podstrek da savladamo prepreke i iskušenja, da se podsjetimo svih onih univerzalnih vrijednosti koje nas kao ljude spajaju, da istina, pravda i dostojanstvo za svakog čovjeka ponaosob vode putem zajedničkog napretka. Ovi blagi dani su vrijeme praštanja i dani kada moramo da se okrenemo jedni drugima i da pomognemo onima koji imaju manje od nas. Zato, neka nam vrijednosti i poruke Božića budu mjera i putokaz, neka budu smisao našeg trajanja i snaga kojom ćemo, svi zajedno, prebroditi izazove i iskušenja. Mir Božji, Hristos se rodi", naveo je Novaković.

Injac: Božić ima posebnu simboliku radosti i ljubavi

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, građanima pravoslavne vjeroispovjesti čestitala je Božić.

"Božić ima posebnu simboliku radosti i ljubavi. Želim da u takvom duhu njegujemo vrijednosti mira, zajedništva, solidarnosti i međusobnog razumjevanja. Samo tako možemo graditi bolju budućnost za sve nas, graditi tolerantnije društvo, grad širom otvoren za sve ljude i zemlju koja se ponosi time što smo u njoj ujedinjeni u različitosti. Neka ovaj praznik oplemeni radošću i blagostanjem svaki dom", kazalaje Injac.

Živković: Božić da donese dobro zdravlje, sveukupni napredak, ličnu i porodičnu sreću

V.d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, povodom nastupajućeg Božića uputio je čestitke sveštenstvu, građankama i građanima Crne Gore, koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, sa željom da on svima donese dobro zdravlje, sveukupni napredak, ličnu i porodičnu sreću.

"Neka nas i ovi blagi dani, koji predstavljaju simbol mira, sloge i ljubavi, podsjete na značaj sveukupnog jedinstva i očuvanja vrijednosti zajedništva, međusobnog uvažavanja, tolerancije i poštovanja. Upravo njegujući ljepotu svih vjera u našoj Crnoj Gori, uživajući u zajedničkoj radosti, ljubavi i duhovnom miru, uvažavajući i slaveći zajedno sve praznike, čuvamo bogatstvo naše različitosti, međuvjerskog i međuetničkog sklada. U uvjerenju da ćemo svi mi u ovim danima uživati u porodičnoj harmoniji i prijateljskoj toplini, građankama i građanima Crne Gore pravoslavne vjeroispovijesti još jednom čestitam Božić u nadi da će on donijeti ljubav, toleranciju, zadovoljstvo i uspjeh”, kazao je Živković.

Đeka: Da ravnopravno gradimo bolje sjutra za sve

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka uputio je čestitke pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vjernicima/ama u Crnoj Gori.

"Želim da Božić proslavite u dobrom zdravlju, sa svojom porodicom i prijateljima u ljubavi i slozi. Neka nas ovi blagi dani ujedine na putu pomirenja, pomognu nam i podstaknu nas da budemo bolji, čuvamo i njegujemo jedno od naših najvećih bogatstava, bogatstvo različitosti koje dijelimo. Želim da duhovna snaga najradosnijeg hrišćanskog praznika bude putokaz i poruka da svi u Crnoj Gori jedni drugima budemo uvjek prijatelji u sreći i nevolji, da ravnopravno gradimo bolje sjutra za sve, društvo jednakih mogućnosti bez diskriminacije", kazao je Đeka.

Nimanbegu: Da ova godina bude godina blagostanja za sve nas

Predsjednik Nove Demokratske Snage - Forca Genci Nimanbegu uputio je čestitku povodom Božića svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti.

"Želim da u ove svečane praznične dane u vašim porodicama zavlada mir i sreća s nadom da će ova godina biti godina blagostanja za sve nas", napisao je Nimanbegu.

Vujović: Molimo se za mir u svijetu, mir u svakoj duši

Ministarke kulture i medija Tamara Vujović čestitala je vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, Badnji dan i Božić.

"Ovih prazničnih dana, poslušajmo riječi svete knjige, ljubimo bližnjeg svog kao samog sebe, dijelimo dobrotu i svjetlost, učimo se skromnosti i pokornosti. Božićne svetkovine su otkazane u Vitlejemu, mjestu rođenja Isusa Hrista. Udaljili smo se od mira, spokoja, svjetlosti, vrline. Molimo se za mir u svijetu, mir u svakoj duši, za slogu među ljudima i za razumijevanje drugog kao sebe ili kao svoga. Mir Božiji - Hristos se rodi", navela je između ostalog Vujović u čestitki.

Raičević: Neka proslavljanje Božića, kao novog početka, u svima nama zaiskri nove nade

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević čestitao e svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti Badnji dan i nastupajući Božić, saopšteno je iz Opštine Bar.

"Povodom Badnjeg dana i nastupajućeg najradosnijeg hrišćanskog blagdana - Božića, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, u svoje i u ime Opštine Bar, uputio je čestitku arhijerejskom namjesniku barskom, protojereju-stavroforu Slobodanu Zekoviću, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti", piše u čestitki.

On je kazao da je simbolika novog rađanja koju donosi Božić prilika više da se podsjetimo na važnost njegovanja trajnih vrijednosti našeg grada i društva, a to su ljubav i sloga, međusobno poštovanje i uvažavanje, solidarnost i zajedništvo, kao temelj na kojem gradimo i gradićemo naše bolje sjutra i opšti napredak.

"Neka proslavljanje Božića, kao novog početka, u svima nama zaiskri i nove nade i probudi nove polete koji će nam dati istrajnost i snagu u savladavanju svih izazova na putu izgradnje empatičnog, otvorenog, multietničkog i savremenog društva za nas i generacije koje dolaze. Sa iskrenom željom da Badnji dan i Božić svaki dom ispuni toplinom i radošću i da svima donese dobro zdravlje, mir i blagostanje, još jednom Vam čestitam najradosniji hrišćanski praznik. Hristos se rodi", navodi se u čestitki.

Nenezić: Božić je prilika da se okupimo oko univerzalnih etičkih i civilizacijskih vrijednosti

Poslanik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini Crne Gore i predsjednik Skupštine Opštine (SO) Bar Branislav Nenezić čestitao je svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti Badnji dan i nastupajući Božić, saopšteno je iz SO Bar.

"Čast mi je da u ime Skupštine opštine Bar i u svoje lično ime, svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestitam Badnji dan i nastupajući Božić, u želji da ga proslavimo zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama njegujući uzvišene vrijednosti pravoslavlja i hrišćanstva u cjelini. Najradosniji hrišćanski praznik sa blagim danima koji su pred nama je još jedna prilika da se okupimo oko univerzalnih etičkih i civilizacijskih vrijednosti koje donosi božićna simbolika, duboko uvjereni da je očuvanje povjerenja i zajedništva jedini put ka ostvarenju našeg daljeg napretka", navodi se u čestitki.

On je kazao da slaveći Badnji dan i Božić okruženi porodicom, komšijama i prijateljima gradimo neraskidive odnose pune poštovanja, suživota i tolerancije "uvažavajući način na koji su to činili naši preci čime su stvorili temelje Bara kao grada skladnih multietničkih vijednosti, koje mi u Baru i danas živimo".

"Radost Hristovog rođenja donijeće nam nadu i darovaće nam odlučnost koja će nam trebati u neprestanom suočavanju sa izazovima današnjeg vremena. Bićemo kadri da pružimo ruku jedni drugima, da zajedno pružimo najviše što možemo za očuvanje solidarnosti, istinskog humanizma i dijaloga kao neprocjenjivog bogatstva od kojeg je sazdan život u našem Baru, što će biti garant našeg daljeg demokratskog sazrijevanja , snaženja i napretka", zaključuje se.

Đeljošaj: Činimo dobra djela, da bi Crna Gora bila još topliji dom za sve

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj uputio je čestitke mitropolitima, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

On je čestitao "radosni hrišćanski praznik koji sobom nosi poruku mira, sreće, praštanja i novog početka".

„Želim najiskrenije da vam čestitam nastupajuće božićne blage dane, sa željom da nas radost ovog velikog praznika učvrsti u međuljudskom uvažavanju, ljubavi i spremnosti da činimo dobra djela kako bi Crna Gora bila još topliji, sigurniji i prosperitetniji dom za sve njene građanke i građane”, navodi se u čestitki.

Šehović: Svjetlost i plemenitost praznika vraćaju nas vrijednostima na kojima počiva čovječanstvo

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović čestitao je Badni dan i Božić svim hrišćanskim vjernicima koji taj praznik obilježavaju prema julijanskom kalendaru, poželivši im "ličnu i porodičnu sreću, kao i da u harmoničnoj atmosferi provedu predstojeće blagdane".

„Svjetlost i plemenitost praznika vraćaju nas ne samo lijepim običajima, već i vrijednostima na kojima počiva čovječanstvo, poput uzajamnog poštovanja, brige za drugoga i neophodnosti međusobnog razumijevanja”, naveo je Šehović.

Predsjednik SD-a je istakao da multivjerski, "multietnički i multinacionalni karakter Crne Gore, kao i skladan suživot", čine da se "bliskost među ljudima osjeća tokom svakog praznika", te poželio građankama i građanima koji obilježavaju pravoslavni Božić da ga proslave u "miru, radosti i sreći okruženi najmilijima".

„Uz želju da se praznična harmonija i vedrina prenesu na sve ostale dane u godini, čestitam ovaj veliki praznik svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori”, zaključio je Šehović.

Ibrahimović: Blagdani nas podsjećaju na potrebu uvažavanja i poštovanja različitosti

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Božića svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, saopšteno je iz BS-a.

“Vjerski praznici za sve vjernike predstavljaju veliku radost i prilika su za jačanje duhovne snage i obnavljanje međusobnih veza. Upravo nas blagdani podsjećaju na potrebu uvažavanja i poštovanja različitosti u cilju izgradnje bolje budućnosti za sve naše građane. U ime Bošnjačke stranke i u svoje ime, čestitam vam predstojeći praznik", navodi se u čestitiki.

Pejović: Atmosfera Božića nas inspiriše da pružimo ruku pomoći svima kojima je potrebna

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović uputio je čestitku povodom Badnjeg dana i Božića mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru, sa željom da "najradosniji hrišćanski praznik provedu sa najbližima, u miru, radosti i blagostanju".

"Praznici su vrijeme kada se u toplini porodičnog doma okružujemo svojim najmilijima. Istovremeno, atmosfera Božića nas inspiriše da pružimo ruku pomoći svima kojima je potrebna, učvršćujući veze koje našu zajednicu čine solidarnijom i humanijom. Na ovaj dan vrijedi se prisjetiti da je Božić prije svega poruka sloge i praštanja, poruka da čujemo jedni druge, da razumijemo jedni druge i da oprostimo jedni drugima. Moramo nastojati da na vrijednostima Božića - međusobnom uvažavanju, razumijevanju i toleranciji - gradimo bolju Crnu Goru, dom za sve njene građanke i građane. Neka ljubav, solidarnost i briga za bližnje tokom predstojećih blagih dana ispune vaše domove", naveo je Pejović.

Popović: Neka vam praznično raspoloženje ispuni dom porodičnom toplinom, ljubavlju i srećom

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Badnjeg dana i Božića, saopšteno je iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine.

"Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti, najsrdačnije čestitam Badnji dan i Božić. Neka vam praznično raspoloženje ispuni dom porodičnom toplinom, ljubavlju i srećom, a blagi dani donesu duboku radost i unutaršnji mir. U duhu zajedništva, nadam se da će praznično razdoblje biti vrijeme zbližavanja i solidarnosti, a naša djela ljubaznosti i pažnje prema bližnjima luče nade i pozitivnih promjena. S poštovanjem prema tradiciji i vrijednostima koje čine naš identitet, želim vam obilje ljubavi, zdravlja i sreće. Neka Božić bude vrijeme obnove duha, koje će donijeti blagostanje, prosperitet i uspjeh našoj voljenoj domovini“, navodi se čestitki.

Martinović: Božić nas priziva na obnavljanje onih vrijednosti koje je Isus svojim životom i djelima propovijedao

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović čestitao je Badnji dan i Božić, saopšteno je iz njegovog kabineta

"Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu i monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima koji proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić , u ime Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i u svoje ime, srdačno čestitam Badnji dan i Božić. Praznik koji oživljava sjećanje na rođenje Isusa Hristosa, priziva nas na obnavljanje, u svakom od nas, onih vrijednosti koje je Isus svojim životom i svojim djelima propovijedao, kao što su ljubav prema bližnjem, milosrđe, pomoć nevoljnicima, praštanje, solidarnost", navodi se u čestitki.

On je kazao da sve nabrojane vrijednosti, kao i u trenutku od kojeg računamo vrijeme, jednako vrijede i danas, a naročito u savremenoj Crnoj Gori, "zemlji koja sobom predstavlja jedinstvo u različitostima koje se uzajamno prožimaju, poštuju i razumiju".

Istakao je da je Božić praznik čija je velika dragocjenost i u tome što okuplja porodice, obnavlja veze i domove pravoslavnih vjernika ispunjava ljubavlju, toplinom i radošću.

"U želji da ljubav koja će i ovog Božića zasijati u vašim domovima obasja i cijelu našu prelijepu zemlju, još jednom Vam, od sveg srca, čestitam Badnji dan i Božić", zaključuje se.

Joković: Božić je simbol radosti i sreće

Potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Jokovic, čestitao je, u ime SNP-a, kao i u svoje lično ime, predstojeće blagdane, Badnji dan i Božić, Njegovom visokopreosveštenstvu Mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju i svim pravoslavnim vjernicima, saopšteno je iz SNP-a.

"Želim da ovi Božićni blagi dani donesu svim građanima Crne Gore zdravlje, mir i sreću, i da u našim srcima sačuvaju vjeru i nadu u bolje sjutra. Božić je simbol radosti i sreće i podsjeća nas na važnost međusobnog razumijevanja i poštovanja, istovremeno nas obavezujući da razvijamo slogu među svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjerske, nacionalne i političke razlike. Iskrenim odnosom trebamo poštovati i čuvati jedni druge, jer jedino istinskom bliskošću možemo ostvariti razumijevanje i slogu, koje su neophodne za srećnu i bolju budućnost svih građana Crne Gore", navodi se u čestitki.

Čestitke čelnika Kolašina

Predsjednik Opštine Kolašin Petko Bakić čestitao je Badnji dan i Božić mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i građanima Kolašina.

"Neka duhovna snaga velikog praznika bude snažan podsticaj za jačanje hrišćanskih vrlina zajedništva, razumevanja i praštanja zarad sveukupnog napretka. Želim vam da Božić provedete sa svojim najmilijima u miru, zdravlju, slozi i blagostanju", kazao je Bakić.

Predsjednik SO Kolašin Vasilije Bulatović u čestitki je naveo da sugrađanima želi da božićne praznike provedu u miru, zdravlju, ispunjeni ljubavlju i radošću, okruženi svojim najmilijima.

Borovinić Bojović: U miru svetih dana da pronađete svoj lični mir

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Badnji dan i Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, monaštvu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, kao i pravoslavnim vjernicima u Podgorici i Crnoj Gori.

"Želim vam da dane Hristovog rođenja provedete u radosti i zajedništvu sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama, kao i da u miru svetih dana pronađete svoj lični mir. Na taj način imaćemo i mir u društvu, kao jedan od najvažnijih uslova za brzo napredovanje na putu razvoja i prosperiteta. Proslava Božića u Crnoj Gori uvijek se svojom ljepotom izdvajala i u odnosu na druge praznike i u odnosu na druga mjesta. Svedočanstvo toga su i riječi Igumana Stefana u 'Gorskom vijencu', koji je, kako stihovi govore, slavio Božić i u Vitlejemu, i na Svetoj gori, i u Kijevu, ali ipak mu je u Crnoj Gori 'slava odvojila sa prostotom i sa veselošću'. Želim svima nama da ove godine Božić proslavimo baš u duhu tih riječi – jednostavno i veselo! Hristos se rodi! Srećan Božić", navela je ona.

Đurašković: Neka praznični dani donesu radost i toplinu u vaše domove

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković uputio je čestitku svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti povodom Badnjeg dana i Božića, saopšteno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću Gradonačelnika.

"U ime Prijestonice Cetinje i u svoje lično ime, želim vam najiskrenije čestitke povodom Badnjeg dana i Božića. Neka praznični dani donesu radost i toplinu u vaše domove. Želim vam da ih provedete sa svojim najmilijima, da dijelite radost i da se okružite ljubavlju svoje porodice i prijatelja. S iskrenom željom da Badnji dan i Božić proslavite u dobrom zdravlju i sreći, nadahnuti vjerom u bolje sjutra, još jednom vam čestitam predstojeći praznik“, navodi se u čestitki.

Dukaj: Neka vas ovaj praznik blagoslovi slogom i ljubavlju

Ministar javne uprave Maraš Dukaj čestitao je Badnji dan i Božić svim vjernicima koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru.

„Od srca želim da Badnji dan i Božić obilježe mir, radost i spokoj, kao i da uz dobro zdravlje i ličnu sreću u atmosferi razumevanja i međusobnog poštovanja, provedete praznik uz svoje najmilije. Neka vas ovaj praznik blagoslovi slogom i ljubavlju, kako bismo u vremenu pred nama, imali dovoljno snage da dalje koračamo putem životnih izazova“, naveo je Dukaj.

Abazović: Nada da svijet može biti bolje mjesto za život

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović čestitao je svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i svijetu Badnji dan i Božić, "uz želju da nas ovi dani podsjete na važnost uzajamnog poštovanja, praštanja, čuvanja dostojanstva i razumijevanja drugog i drugačijeg".

"Božićni praznici bude nadu da svijet može biti humanije, bolje i pravednije mjesto za život", kazao je Abazović.

On je građanima poželio "dobro zdravlje, mir u duši, radost u mislima" i da Božić provedu sa najbližima, "tkajući niti koje će vječno povezati naša srca i ojačati duh zajedništva u susret boljoj budućnosti za sve nas".

Kovačević: Božić dočekujemo poslije uspješne godine u Nikšiću

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da "ovaj Božić dočekujemo poslije izuzetno uspješne godine na lokalnom nivou u Nikšiću", rekavši da je "posebno značajno što je Sveti Vasilije Ostroški u 2023. godini postao i zvanično slava Opštine Nikšić, čime su se ispoštovali osjećanje i nedvosmislena volja naših građana".

On je čestitao Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, Arhijerejskom namjesništvu nikšićkom i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve, "sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti".

„Ne možemo da se u ovom trenutku ne sjetimo našeg stradalnog Kosova i Metohije. Naše molitve su uz naš narod na Kosovu i Metohiji i ovog Božića“, naveo je Kovačević.

On je izrazio nadu da će u narednoj godini Porfirije ponovo posjetiti Nikšić.

„Ovih dana se sjećamo i početaka borbe od prije četiri godine za odbranu svetinja i trudimo se da je ostanemo dostojni i u budućem vremenu, a za to je potrebno da ujedinimo sve naše snage kako bismo mogli da djelujemo na polzu cijela naroda. Želeći i arhijerejima i vjernom narodu dobro zdravlje i svaku sreću, još jednom sve pozdravljam najradosnijim pozdravom: Mir Božiji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi“, poručio je Kovačević.

Krapović: Božić simbol mira, sloge i ljubavi

Ministar odbrane Dragan Krapović čestitao je mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima koji slave po Julijanskom kalendaru čestitao Božić.

Krapović je u čestitci kazao da Božićni dani predstavljaju simbol mira, sloge i ljubavi.

"Zato neka nas ovaj praznik uvijek podsjeća koliko su jedinstvene i neprolazne vrijednosti zajedništva, međusobnog uvažavanja, tolerancije i poštovanja", naveo je Krapović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je dodao da duh Božića bude moralni i životni podstrek za stvaranje novih dobrih djela na ličnom i društvenom planu.

"Kako bismo obezbijedili bolju budućnost generacijama koje dolaze, te život u miru, slobodi, vjeri i društvenom blagostanju. Želim Vam puno Božijeg blagoslova, uspjeha u radu, ličnu i porodičnu sreću, kao i da radost prazničnog veselja podijelite sa svojim najmilijima. Mir Božiji, Hristos se rodi", kazao je Krapović.

Koprivica: Mir i dobra volja najveće vrline

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica uputio je čestitke povodom Božića mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

"Upravo je ovaj veliki praznik u znaku radosne pjesme Bogorođenja, koju donosi proslava Boga kojom čovjek sebe uzdiže i obogaćuje. Tako i pjesma koju anđeli zapjevaše, a pastiri prihvatiše 'Slava Bogu na visini, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja', donosi radost, čini suštinu vjere, a i naglašava da i u društvenom uređenju nema ničeg prečeg od mira, mira u srcu svakog čovjeka, mira u porodici, državi i među narodima. U uvjerenju da, pored ostalog, i na temeljima ovog nasleđa, težeći ciljevima pomirenja, sloge, solidarnosti, ravnopravnosti, obnove i napretka društva u cjelini, možemo zajedničkim pregnućima graditi zajednicu koja uznosi mir i dobru volju, kao najveće vrline i vrijednosti, duboko ukorijenjene i u tradiciji Crne Gore, pozdravljam Vas tradicionalnim pozdravom: 'Mir Božji, Hristos se rodi'", piše u čestitki.

Knežević: Hristove poruke sloge jačaju pravoslavnu duhovnost i suživot svih naroda i vjera

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da Božić "uvijek iznova, na način dostojan vjere pravoslavne, potvrđuje vječito rađanje Isusa Hrista, uz Hristove poruke sloge, koje jačaju pravoslavnu duhovnost i suživot svih naroda i vjera".

On je čestitao Badnji dan i Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, kao i svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i inostranstvu.

Knežević je iskazao "snažnu želju da pravoslavni vjernici Badnje veče i Božić, kao najradosniji hrišćanski praznik, dočekaju posvećeni plemenitim emocijama i jačanju duhovnog mira, spokoja, lične i društvene harmonije".

Vuković: Vjera, nada i ljubav najsigurniji su saveznici

Nemanja Vuković, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, uputio je čestitku povodom Badnjeg dana i Božića mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima koji ovaj praznik proslavljaju po Julijanskom kalendaru, saopšteno je iz Službe za skupštinske poslove SO Nikšić.

"U ime Skupštine opštine Nikšić i u svoje ime, iskreno želim da vam ovaj veliki praznik donese dobro zdravlje i svaku sreću. Ozareni radošću rođenja Bogomladenca Hrista, svoje misli i djela trebamo usmjeriti prevashodno na zbližavanje i mir među nama, kako bi se svi oko nas radovali, svjesni obaveze da uvijek budemo iskreni, nesebični i hrabri, te da kontinuirano radimo na izgradnji društva po mjeri svih građana. Vjera, nada i ljubav najsigurniji su nam saveznici u nastojanjima da prevaziđemo svakodnevne izazove i slavimo život u miru i ljubavi, posvećeni sveobuhvatnom napretku našeg grada i države. Neka praznik Hristovog rođenja svim vjernicima donese mir, porodičnu slogu i napredak. Mir Božiji, Hristos se rodi”, navodi se u čestitci.

Bečić: Mir i poštovanje temelj boljeg i sigurnijeg svijeta

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić kazao je da "dan kojim proslavljamo rođenje Isusa Hrista kao izvor nade i ljubavi, predstavlja duboko ukorijenjen događaj u duhovnom nasljeđu čovječanstva i praznik koji poziva na radost, porodično zajedništvo i mir među ljudima".

On je čestitku uputio mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima koji praznik slave po Julijanskom kalendaru.

"Neka nam ovi blagi dani koji nas podsjećaju na vrijednosti koje treba da nas ujedinjuju i vode kroz život, daju dodatni podstrek da kroz mirni suživot i iskrene namjere, udruženim naporima istrajemo na putu ka ostvarenju zajedničkih ciljeva mira, uzajamnog razumijevanja i poštovanja, svjesni da su oni temelj na kojem treba da izgradimo bolji i sigurniji svijet za sve nas.

"Sa iskrenom željom da predstojeće praznike provedete u radosti i blagostanju i da vam ova godina donese uspjeh na ličnom i profesionalnom planu i dobru na svakom koraku, još jednom Vama, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima čestitam nastupajući Badnji dan i Božić", zaključio je Bečić.

Bogdanović: S ponosom da slavimo vječne vrijednosti

Šef Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kazao je da su "najdragocjenije blago koje možemo njegovati i čuvati - ljubav prema bližnjem, toplina porodičnog ognjišta, i bratsko poštovanje prema svim ljudima, bez obzira na vjersku pripadnost"

"U ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore i u svoje ime, mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju, episkopima, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želim srećan Badnji dan i Božić.

"Ovi blagi dani, kada se badnjaci pale kao simboli vjere i nade širom naše Crne Gore, nisu samo trenuci vjere, tradicije i sjećanja, već i prilika da duboko promišljamo o univerzalnim vrijednostima koje ovaj sveti praznik simbolizuje.

"Neka nas ovaj Božić podsjeti da je najdragocjenije blago koje možemo njegovati i čuvati - ljubav prema bližnjem, toplina porodičnog ognjišta, i bratsko poštovanje prema svim ljudima, bez obzira na vjersku pripadnost. Daj Bože da nas ovi sveti dani nadahnu da s ponosom slavimo ove vječne vrijednosti, koje čine srž našeg društva i temelj naše zajedničke budućnosti.

"S ponosom i zahvalnošću se sjećamo da smo prije tri godine, baštineći mudrost i hrabrost naših predaka, uspjeli sačuvati dostojanstvo i slobodu svakog vjernika svih konfesija, čuvajući tako bogati kulturni mozaik naše Crne Gore.

"U nadi da će blagodat Božića unijeti radost, mir i ljubav u svaki dom, želim svim građankama i građanima da ove praznične dane provedu u blagostanju, dobrom zdravlju i radosti svojih najmilijih. Hristos se rodi", naveo je Bogdanović.

Bonus video: