Komnenović: Vlada da odobri Opštini Tivat sanitarni odstrel poludivljih goveda

Dugogodišnji problem lutajuće stoke sa kojim se suočavaju stanovnici tog dijela Tivta ovih dana ponovno eskalira jer poludivlja goveda često izlaze na Jadransku magistralu i glavnu saobraćajnicu u naselju Gradiošnica i ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju

17000 pregleda 54 reakcija 25 komentar(a)
Poludivlja stoka u Gradiošnici, Foto: Privatna arhiva
Poludivlja stoka u Gradiošnici, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović obratio se danas premijeru Milojku Spajiću, ministrima poljoprivrede Vladimiru Jokoviću i unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću te direktorici Uprave za inapkecijske poslove Ani Vujošević otvorenim pismom u kojem je zatražio da Vlada Crne Gore Opštini Tivat odobri sanitarni odstrel poludivljih goveda koja već godinama slobodno lutaju istočnim djelovima opštine Tivat i mještanima, turistima i drugim građanima nanose veliku materijalnu štetu i predstavljaju opasnost po živote ljudi.

Dugogodišnji problem lutajuće stoke sa kojim se suočavaju stanovnici tog dijela Tivta ovih dana ponovno eskalira jer poludivlja goveda često izlaze na Jadransku magistralu i glavnu saobraćajnicu u naselju Gradiošnica i ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Na društvenim mrežama već danima se stavljaju snimci goveda koje u noćnim satima, pasu pored magistrale u blizini aerodroma Tivat i često pritom izlaze na cestu koja je i inače, ovdje vrlo opasna i neosvijetljena.

Zbog toga se u proteklih nekoliko dana dogodilo i nekoliko saobraćajnih udesa u kojima su automobili udarili goveda na cesti.

Povrijeđenih ljudsi srećom, nije bilo, ali je nanesena velika materijalna šteta na vozilima, a o čemu su u četvratk, pisale "Vijesti".

U obraćanju prmeijeru, ministrima i direktorici Uprave za inspekcijske poslove, predsjednik Opštine Tivat Željkom Komnenović ih je danas podsjetio na genezu ovog problema i sve što je lokalna uprava Tivta do sada preduzela bezupsješno pokušavajući da se sa njime izbori, a u čemu su joj u najvećoj mjeri "ruke vezala" loša zakonska rješenja i nedostatak adekvatne podrške državnih institucija.

"Problem ponovo eskalira na način što se grla bez ušne markice sasvim slobodno kreću po jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Crnoj Gori - Jadranskom magistralom, na samom ulazu u Tivat, u neposrednoj blizini Aerodroma Tivat. Problem postojanja lutajućih goveda evidentan je u naselju Gradiošnica, u Dumidranu, u Bogdašićima, na samoj granici prema Kavču i opštini Kotor, u gornjim djelovima naselja Mažina i Tripovići, na obroncima Vrmca koje građani i turisti koriste za pješačenje i rekreaciju. Na dnevnom nivou ova napuštena grla stoke ugrožavaju imovinu, a u pojedinim situacijama i živote građana. Evidentirani su brojni incidenti u saobraćaju, a Opština Tivat je pred utuženjem zbog nastale materijalne štete. Takođe, građani Opštini upućuju brojne žalbe, zahtjeve za intervenciju i molbe za finansijskom pomoći", naveo je Komnenović u dopisu državnim funkcionerima naglašavajući da je nedavno po prijavi građana, komunalni policajac Opštine Tivat izašao na teren, gdje je u centru naselja Gradiošnica zatekao improvizovano hranilište za stoku.

"Tom prilikom ušao je u sukob sa jednim od lica zatečenih na lokaciji i došlo je do upotrebe sredstava prinude. Ovaj je predmet sada pred nadležnim sudom u Kotoru", istakao je Komnenović podsjećajuči premijera, ministre i direktoricu Uprave za inspekcijske poslove da je Opština Tivat 2021. i 2022. preduzela niz aktivnosti, u skladu sa svojim nadležnostima, "te je uz velike napore brojnih službi organizovala akcije hvatanja ovih divljih i mahom agresivnih grla stoke bez ušne markice; organizovala je njihov prevoz do privremenog smještaja u karantinu u Spužu; snosila ne male finansijske troškove njihovog boravka u Spužu (cca 20.000 eura); sprovodila proceduru utvrđivanja vlasništva nad uhvaćenom stokom putem javnog oglasa..."

Komnenović je istakao da su ove aktivnosti sprovođene u saradnji sa državnim inspekcijskim organima, Upravom policije, lokalnim preduzećima, mjesnim zajednicama, ali i da sve to nije dalo trajne rezultate i dovelo do i sistemski prihvatljivog rješenja.

"U saznanju sam da je zbog svega već navedenog, a prepoznajući ozbiljnost problema, Odjeljenje bezbjednosti Tivat uputilo dopis ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, sa molbom da se sa ovim u vezi na nekoj od narednih sjednica Vlade donese odluka o mogućem izvršenju sanitarnog odstrijela, ili o nekoj drugoj mjeri kojom bi problem bio efikasno i trajno rješen, a na dobrobit građana Opštine Tivat i svih posjetilaca Tivta. Opština Tivat snažno podržava inicijativu sanitarnog odstrijela i spremna je podržati je svim raspoloživim sredstvima", naveo je Komnenović podvlačeći da je sanitarni odstrel poludivjih goveda koja ugrošavaju ljude i imovinu "u skladu sa zakonskom regulativom i na osnovu situacije na terenu predstavlja jedini efikasan vid borbe sa ovom pojavom koja ugrožava i zdravlje i bezbjednost ljudi."

"Ovim bismo u isti mah, poslali jasnu poruku svima onima koji stoku drže i čuvaju na sasvim neprimjerene načine, da to više nije moguće. Istovremeno pružila bi se podrška svim onim građanim Crne Gore koji se stočarstvom bave na propisan, odgovoran i bezbjedan način", istakao je Komnenović tražeči od državnih funkcionera da se "zauzmu za rješavanje ovog problema" i obećao da će oni u tome imati podršku Opštine Tivat na lokalnom nivou.

Bonus video: