Lazarević: Crna Gora posvećeno ispunjava preuzete obaveze u vezi sa angažovanjem pripadnika Vojske u NATO misijama...

On je učestvovao na dvodnevnom, prvom ovogodišnjem zasjedanju NATO Vojnog komiteta u formatu načelnika generalštabova, u Briselu

2787 pregleda 12 komentar(a)
Sa zasjedanja NATO Vojnog komiteta, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa zasjedanja NATO Vojnog komiteta, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora posvećeno ispunjava preuzete obaveze u vezi sa angažovanjem pripadnika Vojske u NATO misijama i operacijama i aktivnostima na istočnim granicama Alijanse, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević.

On je učestvovao na dvodnevnom, prvom ovogodišnjem zasjedanju NATO Vojnog komiteta u formatu načelnika generalštabova, u Briselu.

Iz Ministarstva odbrane rekli su da je na zasijedanju razgovarano o najvažnijim vojnim pitanjima od strateškog značaja za Alijansu.

Kako se navodi, NATO je krenuo u proces temeljne transformacije pristupa odbrambenom planiranju, imajući u vidu ozbiljne globalne promjene na geopolitičkom i bezbjednosnom planu, koje prijete da naruše mir i sigurnost savezničkih zemalja.

Dodaje se da su na sjednici razmatrani dinamika transformacije, odbrambeni planovi i neophodne sposobnosti koje će doprinijeti efektivnoj politici odvraćanja, ali i efikasnoj odbrani u slučaju agresije na teritoriju zemalja NATO članica.

„Potvrđena je čvrsta riješenost za pomoć Ukrajini u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te spremnost za saradnju i pomoć u oblasti odbrane partnerskim državama“, kaže se u saopštenju.

Lazarević je, kako se navodi, istakao da Crna Gora sa punom posvećenošću ispunjava preuzete obaveze u pogledu angažovanja pripadnika Vojske u NATO misijama i operacijama, kao i aktivnostima na istočnim granicama Alijanse.

On je najavio povećanje broja vojnika u kontingentu koji je u sastavu NATO borbene grupe u Bugarskoj, a u skladu sa odlukama Skupštine i smjernicama dobijenim na posljednjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Lazarević je kazao i da se u Ministarstvu odbrane i Generalštabu intenzivno radi na prilagođavanju plana odbrane i usklađivanju sa NATO planovima odvraćanja i odbrane, na ažuriranju strateških dokumenta i planova modernizacije u pravcu ispunjavanja dva odsto odvajanja BDP-a za potrebe odbrane.

Navodi se da su sjednici Vojnog komiteta NATO-a prisustvovali i komandanti dviju strateških NATO komandi – vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, Kristofer Kavoli i vrhovni komandant za transformaciju Filip Lavinj.

Kako se dodaje, sjednici su prisustvovali i najviši predstavnici političkog dijela rukovodstva Alijanse, koji su predočili političke smjernice za naredne bitne sastanke u susret julskom Samita u Vašingtonu.

Bonus video: