Pljevlja bez miliona, radnici bez posla

Predsjednik Opštine Dario Vraneš upozorava da bi ostali bez velikih prihoda ako bi bio usvojen novi zakon o šumama...

24629 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Pokušaću da razgovaram sa premijerom i predsjednikom: Dario Vraneš, Foto: Goran Malidžan
Pokušaću da razgovaram sa premijerom i predsjednikom: Dario Vraneš, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja ostala bi bez milionskih prihoda od koncesije na šume, a zaposleni u Upravi za šume u tom gradu bez posla ukoliko bi bio usvojen novi zakon o šumama.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kaže da bi se predložene Izmjene zakona o šumama negativno odrazile na budžet, jer bi se umjesto četiri miliona eura, koliko je dobijeno lani, u kasu slilo svega 700.000 eura.

Prema važećem Zakonu, Opštini Pljevlja, kao i drugim u Crnoj Gori, pripada 70 odsto od prihoda od koncesija na šume.

Dvije trećine šuma Crne Gore nalazi se na teritoriji opštine Pljevlja, i ukoliko bi zakon bio usvojen, ističe Vraneš, najveće negativne posljedice imao bi po najsjeverniju opštinu.

“Na teritoriji opštine Pljevlja je oko 200.000 metara kubnih godišnji prirast drvne mase. Uprava za šume se trenutno nalazi u Pljevljima, i mi kao Opština ubiramo 70 odsto od koncesija od pljevaljskih šuma. Predloženim zakonom bismo sve to izgubili. U Upravi za šume u Pljevljima je zaposleno 85 radnika i svi radnici bi ostali bez posla i došli bi u jednu jako nezavidnu situaciju”, rekao je Vraneš koji je nedavno o tome razgovarao i sa predstavnicima radnika.

Kazao je da će pokušati da o ovome razgovara sa premijerom i predsjednikom, Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem, kako se novi zakon u predloženom obliku ne bi usvojio.

Vraneš navodi da sadašnja zakonska rješenja treba da ostanu, uz “otklanjanje određenih manjkavosti”.

“Novi nacrt zakona za lokalnu upravu u Pljevljima je totalno neprihvatljiv”, rekao je Vraneš.

Predloženim rješenjima nisu zadovoljni ni u Sindikatu Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i tvrde da nisu bili uključeni u njegovu izradu. Izrazili su i zabrinutost za budući status radnika.

Predsjednik Sindikata Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Danko Milikić kazao je da se iz predloženih zakonskih rješenja “ne vide jasna situacija i položaj zaposlenih koji trenutno rade”.

“Ono što mi smatramo kao nedostatak je to što se ovim zakonom predviđa osnivanje privrednog društva koje bi se bavilo iskorišćavanjem šuma i samim tim već su pripremljena neka dokumenta, kao što su ekonomska analiza korišćenja šuma i studija izvodljivosti osnivanja tog novog preduzeća koje su po nama vrlo nekvalitetno i netransparentno urađena i gdje se ne vidi jasno situacija i položaj zaposlenih koji sada rade u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore. Zabrinutost zaposlenih, odnosno Sindikata, je u tom smislu jer nismo bili uključeni u donošenje ovih akata i nigdje nam nije prezentovano kako bi trebalo da izgleda buduća uprava i buduće preduzeće koje će se osnovati”, rekao je Milikić.

Naveo je i da prilikom izrade novog zakona nisu uvažena ni mnoga stručna mišljenja.

Milikić je kazao da je u Upravi, na cijeloj teritoriji Crne Gore, zaposleno oko 360 radnika i četrdesetak po ugovoru.

“Usvajenjem novog zakona taj broj bi se značajno smanjio, a nepoznato je i na koji način bi bilo organizovano to preduzeće”.

Iz Sidnikata su izrazili zabrinutost i zbog nepoznanice da li bi nakon usvajanja novog zakona sjedište novog preduzeća bilo u Pljevljima ili bi bilo premješteno u Podgoricu.

Vlada Dritana Abazovića predložila je novi Zakon o šumama, kojim se ukida koncesioni model korišćenja šuma i osniva državno preduzeće koje će gazdovati tim resursom.

To bi, prema ocjenama prethodnog Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, doprinijelo održivom upravljanju i razvoju drvne industrije.

U tom Ministarstvu koje je i u Spajićevoj Vladi nastavio da vodi Vladimir Joković su kazali da ekonomska analiza korišćenja šuma predviđa postepeni rast prihoda i pokazuje da je neopravdana bojazan opština za prihodnu stranu lokalnih budžeta.

Smatraju da bi opštine imale daleko veće prihode, ako bi po ekonomskim projekcijama prihodi išli na 40 i više miliona eura.

Prošle godine Uprava za šume prihodovala je rekordnih nešto više od 16 miliona eura, što je četiri miliona više od planiranog budžeta.

Bonus video: