Spajić: Crna Gora posvećena promociji vrijednosti i standarda UNESCO-a

Spajić pozvao Azule da povodom 45 godina od upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na Listu svjetske baštine, posjeti Crnu Goru na jesen, kada bi prisustvovala i konferenciji ministara kulture Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

3261 pregleda 1 komentar(a)
Spajić i Azule, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Spajić i Azule, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Crna Gora ostaje posvećena promociji vrijednosti i standarda Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), poručio je premijer Milojko Spajić na sastanku sa generalnom direktorkom UNESCO-a Odri Azule.

Iz Vlade su rekli da je na sastanku konstatovano veliko zadovoljstvo saradnjom.

"A poseban ponos izaziva činjenica da Crna Gora na svojoj teritoriji ima dva nacionalna upisa na Listi svjetske baštine (Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor), nekoliko multinacionalnih upisa (Venecijanska utvrđenja i Stećci), kao i Bokeljsku mornaricu na Listi nematerijalne baštine čovječanstva", kaže se u saopštenju.

Kako je navodi, tokom razgovora je istaknuto da će Crna Gora odlučno i u postavljenim rokovima sprovesti preporuke u pogledu stanja konzervacije dobara svjetske baštine.

Iz Vlade su rekli da su Spajić i Azule razgovarali i o mogućnosti realizacije zajedničkih projekata kroz Regionalni centar za sajber bezbjednost, koji bi mogao biti korisna platforma za UNESCO politike u raznim oblastima.

"Spajić je pozdravio aktivnosti na transformaciji UNESCO-a u kompleksnom geopolotičkom ambijentu, te povratak Sjedinjenih Američkih Država u članstvo organizacije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Spajić i Azule razgovarali i o mjerama koje UNESCO sprovodi u kriznim područjima, naročito u Ukrajini.

Spajić je, kako se navodi, pozvao Azule da povodom 45 godina od upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na Listu svjetske baštine, posjeti Crnu Goru na jesen, kada bi prisustvovala i konferenciji ministara kulture Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Bonus video: