Predstavnice političkih partija u SO Mojkovac formirale Ženski klub odbornica

U lokalnom parlamentu te opštine je devet žena

2054 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Mojkovac
Foto: Opština Mojkovac

Predstavnice političkih partija u mojkovačkoj Skupštini opštine (SO) formirale su Ženski klub odbornica. U lokalnom parlamentu te opštine je devet žena.

Klub je, kako je saopšteno, formiran na incijativu Građanske alijanse, u okviru aktivnosti koje podstiču veću zastupljenost žena u političkom i javnom životu.

SO Mojkovac, kako je istaknuto prilikom formiranja Kluba, potpuno je posvećena razvoju demokratije i podsticanju žena na aktivnije učešće u političkom i javnom životu, promociji obrazovanja neophodnog za poboljšanje položaja žena i jačanje njihove ekonomske pozicije. Radom kluba, saopšteno je, dodatno će se doprinijeti promociji i unapređenju politike rodne ravnopravnosti i jednakosti na lokalnom nivou i razvijanju lokalne demokratije.

Kopredsjedavajuća ženskog odborničkog kluba i odbornica Nove srpske demokratije (Nova) Ivana Lašić kazala je da je aktuelna vlast u Mojkovcu“ imenovala zavidan broj funkcionerki, koje su ugledni reprezenti političkih partija i grupacija, iz čijih redova dolaze“.

"Politička stranka čija sam odbornica na potpredsjedničkim pozicijama ima dvije žene. Smatram da sam poslala snažnu poruku i poziv mladim i obrazovanim ženama, da pristupe našim redovima, ali i redovima drugih političkih, vladinih i nevladinih organizacija i da se na takav način snažno borimo i izborimo za sva prava koja nam pripadaju, a koja su nam u prošlosti uskraćivana...Žena treba i mora biti temelj institucija vlasti, zbog toga se iskreno nadam da će se, u bliskoj budućnosti, na čelu naše države naći žena, koja će biti dostojan reprezent časti, a samim tim i nas žena, ma kojoj grupaciji pripadale“, rekla je Lašić.

Prema riječima predsjednika SO Marka Janketića, važno je da "odbornice aktivno učestvuju, ne samo u donošenju važnih odluka, nego i u njihovom sprovođenju, kao i sprečavanju svih oblika diskriminacije“.

On je ocijenio da je Opština Mojkovac primjer dobre prakse afirmacije žena i njihovog uključivanja na mjestima odlučivanja.

"U lokalnoj samoupravi na mjestima odlučivanja, pored naših devet odbornica u lokalnom parlamentu, na čelu sva četiri sekreterijata su žene. Na čelu dvije, od ukupno, četiri ustaove, čije je osnivač opština, su, takođe, žene. To je i pokazatelj da Mojkovac ima obrazovanih i ambicioznih žena koje zauzimaju rukovodeće položaje u društvu“, kazao je Janketić.

On se nada da se „u budućem periodu intenzivno raditi na ekonomskom osnaživanju žena, te da će iz Kluba proisteći neke nove ideje i predlozi odluka“. Za relizaciju tih aktivnosti Janketić je obećao podršku SO.

Bonus video: