Kolašin: Ne znaju šta će sa ulicom pored hotela

Investitor je ogradio i dio trotoara, jer se nalazi na privatnoj parceli, a kolašinska ulica sada je jednosmjerna

7765 pregleda 7 komentar(a)
Nepodobna i za vozače i za pješake, Foto: Dragana Šćepanović
Nepodobna i za vozače i za pješake, Foto: Dragana Šćepanović

Na rekonstrukciju Ulice Mirka Vešovića 1 Opština će ove godine, kako je planirano Programom uređenja prostora i programom urbane sanacije, potrošiti 160.000 eura iz lokalnog budžeta. Iz kabineta predsjednika Opštine Petka Bakića “Vijestima” nijesu odgovorili šta sve ti radovi podrazumijevaju, kada će se obaviti i šta će građani dobiti njima.

Riječ je o kratkoj saobraćajnici koja prolazi pored jednog od hotela po kondo modelu poslovanja, koji gradi “Bjelasica Invest”.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, investitor je odmah nakon početka radova ogradio i dio trotoara u toj ulici, jer se ispostavilo da je dio pješačke infrastrukture na privatnoj parceli. Zbog toga je pješački prelaz već mjesecima nemoguće koristiti.

Saobraćajnica je sada jednosmjerna, pa se dio kolovoza koristi kao parking, a u njoj je i prva kolašinska punionica za električne automobile.

Prema šturom odgovoru iz Bakićevog kabineta, predstoji revidovanje glavnog projekta za rekonstrukciju uličice, a zatim i izbor izvođača radova. U Planu piše da će radovi biti izvođeni tokom druge polovine ove godine.

“Opština Kolašin će zvanično dati saopštenje povodom radova kada se glavni projekat reviduje i sprovede postupak izbora najpovoljnijeg izvođača radova”, odgovorili su “Vijestima” iz kabineta predsjednika Opštine.

Parkiranje na ulici
Parkiranje na ulicifoto: Dragana Šćepanović

Međutim, nijesu kazali kakav režim saobraćaja je planiran, nakon sporovedene rekonstrukcije, i na koji način se predviđenim radovima unapređuje saobraćajna infrastruktura.

Bakićev prethodnik Vladimir Martinović lani je donio Odluku o određivanju lokacije sa elementima urbanističko- tehničkih uslova (UTU) za izgradnju lokalnog objekta od javnog interesa - rekonstrukcija pješačko-kolske ulice. U tom aktu piše da će se radovi izvoditi na parceli 157/1, koja je u opštinskom vlasništvu.

Prema ranijim planskim dokumentima, uličica čija se rekonstrukcija planira trebalo je da bude dio pješačke zone u centru grada.

Opština je Programom uređenja prostora sa programom urbane sanacije planirala da ove godine uloži i 50.000 eura u adaptaciju Ulice IV proleterske, takozvane Sibirske, koja je jedina pješačka zona u centru grada. Ti radovi su planirani, kako piše, u drugom i trećem kvartalu godine, ali do sada nije saopšteno šta podrazumijevaju i šta će se njima postići.

Kolašin, kako je, prije četiri godine ocijenjeno Planom urbane mobilnosti, ima oskudnu pješačku infrastrukturu. U dokumentu se konstatuje se i da u urbanom dijelu Kolašina ne postoje površine za kretanje biciklista te da je “dosadašnji način planiranja saobraćaja u gradu bio usmjeren na rješavanje trenutnih potreba i problema i dominantno usredsređen na motorni saobraćaj”. Pri izvođenju infrastrukturnih projekata, piše u dokumentu, uglavnom se nastoji da se zadovolje potrebe kolskog saobraćaja, dok se potrebe pješaka i biciklista posmatraju kao sekundarne.

Takvo stanje je uglavnom ostalo nepromijenjeno, a radovi na pješačkoj infrastrukturi izvođeni su sporadično i samo na nekim saobraćajnicama.

Bonus video: