U Mojkovcu će kontrolisati razmnožavanje pasa

Opština Mojkovac planira nove načine postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima

3219 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opština Mojkovac predložila je nacrt Odluke o uslovima i načinima držanja, postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, te njihovom zbrinjavanju i kontroli razmnožavanja.

Cilj donošenja odluke je, kako je objašnjeno, “stvaranje uslova za kvalitetnije obavljanje komunalne djelatnosti zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja, uspostavljanje kontrole populacije pasa...”.

Iz lokalne uprave ocjenjuju da bi predložena odluka imala i pozitivne efekte na budžet Opštine, tako što bi se smanjili izdaci predviđeni za naknade štete onima koje su psi napali ili ujeli.

Detaljno su opisani načini na koje se pas može izvoditi na javne površine, kao i obaveze lokalne uprave kada je riječ o napuštenim životinjama. Predviđeni su i uslovi pod kojima se iz prihvatilišta ili skloništa mogu udomiti životinje.

Tim dokumentom, između ostalog, određene su i novčane kazne od 150 do 3.000 eura za vlasnike koji ne posjeduju identifikacioni dokument (pasoše) za svoje ljubimce ili ne obezbijede preduzimanje preventivnih, dijagnostičkih, higijenskih, terapeutskih i drugih mjera radi očuvanja zdravstvenog stanja životinje.

Kaznama u istom odnosu biće sankcionisani i oni koji pse drže u ograđenom dvorištu porodične stambene zgrade ili u drugom ograđenom otvorenom prostoru, koji nije prilagođen veličini psa. Novčana kazna od 100 eura do 1.000 eura predviđena je za prekršaj kao što su izvođenje opasnog psa koji nije na povocu dužine 1,5 metara i bez zaštitne je korpe. Kazne su predviđene i za vlasnike koji ne uklanjaju izmet ljubimaca sa javnih površina.

Predviđeno je i da se na teritoriji opštine Mojkovac sprovodi trajna sterilizacija kao obavezan način kontrole razmnožavanja izgubljenih i napuštenih pasa.

Opština Mojkovac nema sklonište za napuštene životinje, a kako je ranije najavljeno realizacija tog projekta planira se zajedno sa susjednom opštinom Kolašin.

Bonus video: