Čestitke povodom 8. marta

Međunarodnog dana žena čestitali potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i ministar odbrane Dragan Krapović, ministar Martinović, Dukaj, predsjednik Skupštine...

22712 pregleda 7 komentar(a)
Krapović, Foto: Shutterstock
Krapović, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2024. 16:46h

Živković: Poražava je činjenica da je iz godine u godinu sve učestalije nasilje nad ženama

Svim građankama Crne Gore upućujem najsrdačnije čestitke povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, saopštio je predsjednik demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

"Kroz slavnu istoriju naše države žene su bile braniteljke slobode i jednakosti. Poražava činjenica da je iz godine u godinu sve učestalije nasilje nad njima, baš u doba modernosti i u času kad smo povjerovali da je rodna ravnopravnost dostigla visok stepen. To moramo zaustaviti, jer je neprirodno i dehumanizuje crnogorsko društvo. Stoga, i današnji dan nas opominje i poziva da pružimo punu podršku ženama i poručimo im da nijesu same, te da istraju u svojoj borbi protiv predrasuda i diskriminacije, a u cilju ostvarivanja pune ravnopravnosti i inkluzivnosti žena u društvu", poručio je Živković u čestitki.

Vujović: Sasvim je u redu reći dame

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović čestitala je Međunarodni dan žena - 8. mart.

"Drage dame, i sasvim je u redu reći dame, jer sve ste vi odvažne, istrajne, mudre, lijepe u svom estetskom i svom unutašnjem, tajanstvene i moćne. Želim nam srećan praznik, koji su stvorile neke prije nas kad je to bio podvig. Nama želim nove podvige, male svakodnevne pobjede, velike uspjehe i senzacije, toplu sreću koju stvorimo, nježnosti za druge, a najviše za sebe. Energiju vulkanske erupcije i snagu potoka koji takođe oblikuje stijenje. Želim nam pravo na broj grešaka u životu, koje imaju muškarci, da ne budemo odmah 'glupače', nego prvo 'face'. Da budemo svjesne svojih moći, da sa njima mijenjamo svaki dan na bolje. Budimo i ženstvene, žene su ženstvene. Uvažimo dosadašnja dostignuća, ciljajmo još visočije, a budimo solidarne sa onim ženama koje, na današnji praznik, ne uživaju u slobodi, miru, domu, u osnovnim ljudskim i ženskim pravima, pomozimo im da dosegnu više. Ukratko - budimo svoje i sve sa nama će rasti. Drage dame, uživajte u prazniku", poručila je Vujović u čestitki.

Ćulafić: Ako nijesmo zadovoljne, možemo da štrajkujemo

"Naše pretkinje – revolucionarke, vizionarke i emancipatorke osvajale su pravo glasa, ravnopravnost i nezavisnost. Ove tekovine su generacijama žena omogućile da ostvare svoje intelektualne i radne potencijale, steknu ugled i žive dostojanstveno", saopštila je Biljana Ćulafić, odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Glavnog grada.

"Nadam se da smo svjesne odgovornosti da odbranimo stečena prava na koja atakuju samoproklamovani čuvari 'tradicionalnih vrijednosti' i da smo dorasle zadatku da osvajamo teritorije i dalje zarobljene žilavo opstajućim rodnim podjelama uloga. Nadam se, takođe, da ćemo odbiti bilo kakav poklon jer ništa ne može da nadmaši poklonjeno pravo da radimo, zaradimo i kupimo sebi što god želimo. A ako nijesmo zadovoljne, možemo da štrajkujemo. Drugarice (i drugovi), srećan 8. mart", poručila je Ćulafić.

Vuković: Vaša hrabrost, istrajnost, posvećenost i zalaganje nepresušni su izvori snage

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković svim građankama Crne Gore čestitao je Međunarodni dan žena.

"Vaša hrabrost, istrajnost, posvećenost i zalaganje nepresušni su izvori snage i riješenosti da istrajemo u našim zajedničkim naporima da ovaj svijet učinimo boljim mjestom. Odlučnost i stabilnost koje vas krase garantuju da ćete prevazići izazove našeg doba, baš kao što su i vaše hrabre pretkinje njihovog. Mijenjanje obrazaca koji produkuju neravnopravnost, tolerišu nasilje, propagiraju mizoginiju naš je prioritetni zadatak“, poručio je Vuković.

Uvjeren je, kako navodi, da će Crna Gora biti država jednakih šansi, siguran dom za sve njene građanke.

"Srećan vam 8. mart, budite ponosne na sebe i svoja postignuća“, zaključio je Vuković

Abazović: Međunarodni dan žena prilika je da preispitamo poziciju žene u patrijarhalnom društvu i da je mijenjamo na bolje

Današnji dan, 8. mart prilika je da preispitamo i razumijemo poziciju žene u patrijarhalno ustrojenom društvu u kom postoje različiti nivoi diskriminacije i da shvatimo njenu ulogu u kontekstu dnevne politike i da je mijenjamo na bolje. Žene u Crnoj Gori često su žrtve nasilja i femicida, nerijetko u ekonomskom ropstvu i nijesu jednako plaćene za svoj rad kao njihove kolege i diskriminisane su po više osnova - seksualnosti, starosti, izgleda, profesije, životnih izbora..., saopštio je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

On je naveo da nas Međunarodni dan žena iznova opominje da su današnja ženska prava prvenstveno rezultat mukotrpne višedecenijske borbe za bolji cjelokupni društveni položaj žena i da ta borba ne smije stati.

"Svakoj ženi u Crnoj Gori, ali i širom svijeta, naročito u onim krajevima gdje se još bore za elementarna prava, čestitam 8. mart", zaključio je on.

Strujić Harbić: Urađeno jako malo, ne smijemo dozvoliti da se žene sputavaju

Urađeno je jako malo. Moramo biti hrabrije, istrajnije i odlučnije kako zbog nas tako i zbog generacija koje dolaze. Ne smijemo dozvoliti da se žene sputavaju samo zato sto su žene.

To je kazala poslanica Bošnjačke stranke (BS) Kenana Strujić Harbić u čestitki povodom 8. marta- Međunarodnog dana žena.

"Nastaviću sa borbom za bolji položaj svake od nas. Sretan 8. mart", poručila je ona.

Ona je ocijenila da se žene još uvijek ne mogu pohvaliti da su došle u ravnopravan položaj.

"Bez obzira na činjenicu da su ženska ljudska prava uznapredovala ne samo kod nas već i u svijetu, još uvjek se ne možemo pohvaliti da smo došle u približno ravnopravan položaj. Koliko nas je na mjestima odlučivanja, koliko nas je na mjestima rukovođenja, koliko nas je zapravo uključeno na tržište rada??? Šta smo uradili po pitanju motivacije da žene pokrenu vlastiti biznis, koliko smo ih osnažili da bez straha za vlastitu egzistenciju mogu napustiti nasilnika? Jesmo li kao društvo svjesniji obaveze da se nasilje koje se dešava u komšiluku, na ulici u školama tiče i nas i da se mora prijaviti?Koliko smo edukovali policiju da sa senzibilitetom obavlja razgovor sa žrtvama nasilja ili koliko u svim institucijama koje se bave nasiljem, poznaju protokole o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama? …I tako bih mogla nastaviti niz pitanja na koje svi znamo odgovor. Urađeno je jako malo", zaključila je Strujić Harbić.

Kovačević: Nikšićanka nije riječ nego titula

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je sugrađankama Osmi mart.

“Trudićemo se da stvorimo uslove u kojima žene iz našeg grada mogu da se ostvare u punom potencijalu na svim poljima. One su i u najtežim vremenima dokazivale da Nikšićanka nije riječ nego titula, uspijevajući da sa ono malo brašna i soli naprave čudo, da naše porodice prežive i najteže periode. Dolazi vrijeme za nova čuda koja treba da čine u razvoju i napretku našeg grada. Na nama je da im damo mogućnosti da nam pomognu i rezultati sigurno neće izostati”, poručio je Kovačević.

Zahvalio je sugrađankama na svemu što su činile, što čine i što će činiti za porodicu, grad i zemlju.

“Vi ste temelj ovoga društva”, poručio je.

Joković: Žene su čuvari stabilnosti zemlje

Vladimir Jokovic, predsjednik SNP Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čestitao je danas svim ženama Međunarodni praznik žena, poručivši da su one oslonac našeg društva i čuvari stabilnosti zemlje.

"One su te koje svojom snagom, odgovornim radom i posvećenošću donose uspjeh i bolje rezultate. Stoga želim da svakog dana, a ne samo danas, imaju zahvalnost i pažnju za njihov svakodnevni trud, ljubav, hrabrost, odlučnost, požrtvovanost i nesebičnost za sve što čine. Drage dame, budite uvijek takve kakve jeste. Srećan vam 8.mart!"

Ombudsman: Žene i dalje nijesu dovoljno vidljive u mnogim oblastima

Žene u Crnoj Gori, iako su većina, i dalje nijesu dovoljno vidljive u mnogim oblastima, od politike i upravljačkih struktura, do sporta i umjetnosti, smatraju u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Oni su u čestitki povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, podsjetili da je obilježavanje tog dana povezano sa protestima koje su organizovale radnice tekstilne industrije u cilju borbe za širi opseg, prije svega radnih prava, daleke 1857. godine u Njujorku.

"Iako su u crnogorskom društvu žene većina, one su i dalje nedovoljno vidljive u mnogim oblastima, od politike, upravljačkih struktura, do sporta i umjetnosti", rekli su iz institucije Zaštitnika.

Kako su naveli, čini se da razloga za zabrinutost ima i ove godine, posebno ako se ima u vidu da je procenat žena u Skupštini 21 odsto, a u Vladi 17.

"Prilika je da još jednom ukažemo i na neprihvatljiv stepen izražene mizoginije, seksizma i diskriminacije po osnovu pola, posebno prema ženama u javnom životu, što svakako djeluje obeshrabrujuće, posebno kada ne uslijedi opšta društvena osuda i adekvatan institucionalni odgovor", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Zaštitnik zalaže za poštovanje i unapređenje položaja svih žena, a da posebno stavlja akcenat na nepovoljniji položaj osjetljivih ili višestruko marginalizovanih grupa kao što su žrtve nasilja u porodici, samohrane majke, Romkinje, žene sa invaliditetom, iz ruralnih područja, lezbejke, trans žene, migrantkinje i korisnice psihoaktivnih supstanci.

"Dobro poznatim sloganom “hljeba i ruža”, pri čemu hljeb predstavlja ekonomsku sigurnost, a ruže bolji kvalitet života - čestitamo Međunarodni dan žena", rekli su iz institucije Zaštitnika.

Oni su poručili da je 8. mart prilika da se društvo preispita koliko su napredovale žene u borbi za ravnopravnost, mir i razvoj.

"Kao i da upozorimo na nužnost daljeg ujedinjavanja, povezivanja i aktiviranja žena, a koje u konačnom vode do značajnih društvenih promjena", poručuje se u saopštenju.

Raičević: Neka 8. mart bude dan kada se cijeni vaša velika žrtva kroz istoriju

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević istakao je neizmjernu ulogu žena u izgradnji društva i promociji demokratske kulture.

"Vaša snaga i posvećenost čine nas boljom zajednicom. U ime Opštine Bar, želim izraziti iskrenu zahvalnost svima vama na predanosti poslu, porodici i zajednici ali i neizmjernom doprinosu razvoju percepcije o važnosti međusobnog poštovanja, tolerancije i ravnopravnog položaja u društvu. Neka 8. mart bude dan kada se cijeni vaša velika žrtva kroz istoriju i neumorna borba za jednakost, pravdu i dostojanstvo, a obaveza svih nas jeste da stalno doprinosimo uspostavljanju svijesti u društvu u kojem 8. mart neće biti samo jedan dan u godini", rekao je Raičević.

Ženama je poželio obilje ljubavi, sreće i uspjeha u svim poduhvatima..

"...i hvala vam na neizmjernom doprinosu. Neka vam ovaj dan donese radost, jer ste vi neosporno temelj naše zajednice".

Šehović: Društveni napredak moguć je samo kada rodna ravnopravnost postane naša realnost

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović rekao je da sa dubokim poštovanjem obilježavamo dan koji zapravo simbolizuje temeljne vrijednosti socijaldemokratije – jednakost, pravdu i solidarnost, a da ovaj dan nije samo prilika da odamo počast ženama koje su se borile za jednake mogućnosti, već i trenutak kada naše zajedničke ideale pretvaramo u stvarnost, u svijet gdje su rodna ravnopravnost i socijalna pravda ne samo težnje, već stvarni uslovi života.

On je dodao da se socijaldemokratija temelji na uvjerenju da je društveni napredak moguć samo kroz promovisanje ravnopravnosti među polovima i osnaživanje svih članova društva.

„U tom duhu, na današnji dan još snažnije ističemo svoju posvećenost stvaranju okruženja u kojem svaka žena ima priliku za ravnopravno učešće u političkom i društvenom životu. Naša misija je učiniti diskriminaciju i nasilje nad ženama reliktima prošlosti.”

On su, dodaje, svjesni da je borba za prava žena kontinuirana borba koja zahtijeva stalnu posvećenost i akciju zbog čega će uvijek biti saveznici u težnji ka usvajanju i implementaciji zakona koji garantuju rodnu ravnopravnost, ekonomsko osnaživanje žena i njihovu zaštitu od svih oblika nasilja.

Šehović se zahvalio svim hrabrim ženama Crne Gore koje svojom svakodnevnom borbom, radom i predanošću oblikuju bolje sutra za sve nas.

Knežević: Atak na ličnost žene istovremeno predstavlja i atak na temelje društva

Čvrsto sam uvjeren da će naše društvo sankcionisati sve oblike porodičnog nasilja, jer atak na ličnost žene istovremeno predstavlja i atak na temelje društva, što se ne smije ponavljati u Crnoj Gori 21. vijeka na putu ka Evropskoj uniji, na temeljima naših tradicionalnih vrijednosti.

To je poručio u svojoj čestitki, predsjednik DNP, Milan Knežević, povodom Osmog marta, upućujući "najiskrenije čestitke svim pripadnicama ljepšeg pola u Crnoj Gori i šire, u želji da ovaj praznik dočekaju u najljepšoj atmosferi, uz pažnju i poštovanje svojih najbližih, u porodici, na radnom mjestu..."

"Knežević naglašava da i ovo vrijeme ukazuje na sve veći značaj žene u društvu, koja se potvrđuje kao kreativna i odgovorna ličnost, svjedočeći svojom pojavom o ljepoti čovječanstva, o stremljenjima ka progresu društva u cjelini", piše u čestitki.

U čestitki se ističe da je predsjednik DNP-a uvjeren da će predstavnici muškog pola lijepom riječju, poklonima i buketima cvijeća iskazati pažnju majkama, suprugama i kćerkama, afirmišući i na taj način rodnu ravnopravnost, pravo žene u Crnoj Gori na respekt, "jer je ona simbol svake uspješne familije i sociuma".

Dodaje se da Knežević ističe da je naša istorija pokazala brojne primjere hrabrosti, mudrosti i dostojanstva poznatih, ali i bezimenih žena, koje su se utkale u duhovno biće i snagu Crne Gore, i da naša zemlja i danas ima svoje ugledne predstavnice u svim sferama društvenog života, kulture, sporta, nauke i umjetnosti, na ponos države i aktuelnog društvenog trenutka.

"Moramo pamtiti svijetle datume, Deklaraciju o pravima žena iz 1909. i obilježavanje Osmog marta po prvi put u svijetu 1911. godine, uz istorijski doprinos Klare Cetkin u borbi za prava žena cjelokupnog miroljubivog čovječanstva", naglasio je Knežević

Popović: Afirmisaću veće učešće žena na ključnim pozicijama vlasti

Danas na pozicijama odlučivanja ima žena koje odlučno i dominantno kreiraju politike usmjerene na rodnu ravnopravnost, ali je to tek početak i sa pozicije potpredsjednice Skupštine ću afirmisati veće učešće žena na ključnim pozicijama vlasti, poručila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović, i čestitala u ime Skupštine Crne Gore i svoje ime svim damama Osmi mart.

Popović je kazala da je položaj žena u crnogorskom društvu često bio marginalizovan iako su u značajnoj mjeri doprinijele mnogim društvenim procesima kojim su osnažile naše društvo.

"Istrajnost, emancipacija i nepokolebljiva borba za ravnopravnost u značajnoj mjeri su olakšali sadašnjost svih žena na ovom prostoru", navela je ona.

Popović je dodala da izazovi sa kojima se danas suočavaju žene, naročito one daleko od očiju javnosti, kao što su mizoginija, seksizam i nasilje moraju biti iskorijenjeni uz jaku podršku institucija sistema.

"U nadi da će žene unaprijediti svoj položaj i da će se poštovati njihova ljudska prava još jednom čestitam Međunarodni dan žena!", zaključuje Popović.

Bogdanović: Ne smijemo zaboraviti da se borimo za prava onih koje su svakodnevno izložene govoru mržnje i seksizmu

Žena je uvijek bila snaga, temelj i oslonac crnogorskog društva, ali nije uvijek imala prava koja je su je zakonom sljedovala. Sa žalom gledamo na ta, ali i skromnim optimizmom na sadašnja vremena, kada smo udruženi u namjeri da zajedno unapređujemo položaj žena u društvu koje još uvijek nameće izazove borbe sa stereotipima koji sputavaju puni kapacitet promocije ljudsjkih prava.

To je u čestitki poručio generalni sekretar Demokrata i predsjednik Kluba poslanika te partije. Boris Bogdanović. "Suočavajući se na tom putu sa brojnim problemima, ne smijemo zaboraviti da se borimo za prava onih članica našeg društva koje su svakodnevno izložene govoru mržnje, seksizmu, nasilju i primitivizmu. Domet naše borbe se ne smije zaustaviti samo na osudi, već uvijek mora iziskivati uporiste u praksi uz beskopromisan odgovor i intervenciju", poručio je Bogdanović.

On je dodao da braneći prava žena branimo i pravni poredak Crne Gore, temeljna ljudska prava i slavimo demokratske vrijednosti na kojima treba da počiva svako prosperitetno društvo.

Martinović: Žene u našoj zajednici zauzimaju sve veći broj značajnih uloga

Žene u našoj zajednici zauzimaju sve veći broj značajnih uloga, i uvjeren sam da u budućnosti taj broj može samo nastaviti da raste.

To je u čestitki povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena poručio ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

"Žene u našoj zajednici zauzimaju sve veći broj značajnih uloga, i uvjeren sam da u budućnosti taj broj može samo nastaviti da raste.Njihova snaga da savladaju sve prepreke koje su im nailazile, kao i njihova istrajnost i posvećenost u pružanju doprinosa svojoj zajednici, počevši od porodične do najšire društvene zajednice, nijesu samo inspiracija za svakog građanina Crne Gore, već i temeljni kamen našeg ukupnog prosperiteta", kazao je.

On je poručio da želi da nas sve 8. mart podstakne i podsjeti na to "koliko je važno da zajedno sa vama gradimo bolju budućnost za sve.Još jednom, svim ženama želim srećan, ljubavlju, poštovanjem i razumijevanjem ispunjen Međunarodni dan žena, kao i svaki naredni."

Dukaj: Danas slavimo Dan žena, kao izraz poštovanja prema vašem doprinosu

"Poštovane dame, danas slavimo Dan žena, kao izraz poštovanja prema vašem doprinosu i postignućima ne samo u javnoj upravi, nego u svim sferama društvenog i porodičnog života", poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je uputo čestitku povodom 8. marta - Međunarodnog Dana žena.

"Vi osnažujete svojom hrabošću, mudrošću i izuzetnom snagom. Ovaj datum je podsjetnik na važnost jednakosti, poštovanja i podrške među polovima. Hvala vam što doprinosite da svijet oko nas bude bolji i plemenitiji", zaključio je Dukaj.

Mandić: Žene su oduvijek bile stub našeg društva, one su očuvale porodice, ali i mir i stabilnost

Žene su oduvijek bile stub našeg društva, porčio je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić

On je uputio čestitku povodom 8. marta- Mađunarodnog Dana žena.

"U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično želim da svim ženama čestitam 8. mart – Međunarodni Dan žena.One su očuvale porodice, ali i mir i stabilnost cijele zajednice u najtežim momentima naše istorije. Kako tada, tako i danas, pripadnice ljepšeg pola predstavljaju fundament naše zemlje," rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima posebno je ponosan na činjenicu da je u veoma kratkom roku formiran Ženski klub 28. saziva Skupštine Crne Gore koji je, kako je kazao, od izuzetno velikog značaja u borbi za rodnu ravnopravnost u parlamentu i svim ostalim mjestima.

"Kao predsjednik stranke, zadovoljstvo mi je što trećinu poslaničkih i funkcionerskih pozicija u Novoj srpskoj demokratiji pokrivaju pripadnice ljepšeg pola i što na taj način podstičemo da što više žena učestvuje u političkom životu, ali i svim drugim životnim sferama.Naša je dužnost da našim majkama, sestrama, suprugama i kćerkama pokažemo koliko ih cijenimo svakog dana, a naročito danas. Bez njihove snage i brige ne možemo graditi bolju budućnost za sve," zaključio je Mandić.

Borovinić Bojović: Sloboda i poštovanje se osvajaju svakog dana, važne borbe se nikada ne završavaju

Sloboda i poštovanje se osvajaju svakog dana, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice Jelena Borovinić Bojović.

Ona je to kazala u čestitki povodom 8. marta- Međunarodnog dana žena.

"Život nas je naučio da se važne borbe nikada ne završavaju, bez obzira na brojne značajne ciljeve koji su ostvareni. Zato se i mi, žene 21. vijeka, poput naših majki i baka, svakodnevno borimo da budemo adekvatno tretirane u društvu u kojem živimo i radimo. Neke žene to rade kroz različite vrste udruženja ili društveno-političkih organizacija, a neke to rade same. Ali, svaka od nas u suštini vodi istu bitku i svaka zaslužuje priznanje za to. Zato pozivam da danas to priznanje damo svim suprugama, majkama, kćerkama, sestrama, bakama, tetkama, strinama, svekrvama, taštama, snahama, zaovama, jetrvama, sestričnama, brataničnama, djevojkama, kumama, prijateljicama, komšinicama i koleginicama – svim ženama, bez obzira na to koju ulogu imaju u našim životima, jer je sasvim sigurno da je jedna od centralnih", kazala je.

Ona je poručila da svakoj ženi pojedinačno želi puno sreće i uspjeha na ličnom, porodičnom i poslovnom planu.

"Danas se 113. put na međunarodnom nivou obilježava dan posvećen ženama i njihovoj dugoj i teškoj borbi za poštovanje i ravnopravnost. Važno je istaći da su za to što proslavljamo ovaj praznik zaslužne žene radnice, one koje su odbacile nametnute uloge žrtvi i nijemih posmatrača sopstvenih života i hrabro se izborile za pravo da rade, da budu jednako tretirane i plaćene za taj rad i da tako kreiraju bolju budućnost za sebe, svoju djecu i svoje porodice.Pozivam cijelo naše društvo da se okrene ženama, i to ne samo danas, nego svakog dana, zato što žene jesu i treba da budu – naš centar", zaključila je ona.

Raščanin Radičević: Još uvijek se mnoge žene suočavaju sa raznim oblicima diskriminacije

Bez obzira na dosadašnja postignuća, još uvijek se mnoge žene suočavaju sa raznim oblicima diskriminacije i nejednakosti na osnovu pola.

To je poručila predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore, Ivana Raščanin Radičević koja je uputila čestitku povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

"Drage moje saborkinje, upućujem vam iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana žena, želeći da ukažem na značaj našeg zajedničkog doprinosa u nepokolebljivoj borbi za jednake mogućnosti," kazala je Raščanin Radičević.

Ona je poručila da su ujedinjene jače, hrabrije i sposobnije da se suočavaju sa, kako je navela, izazovima koje im patrijarhat i dalje postavlja.

"Važno je da se zajedno borimo protiv ovih nepravdi i radimo na stvaranju inkluzivnog društva u kojem će svaka žena imati pravo da ostvari svoj puni potencijal. Neka današnji dan bude podsjetnik da je naša borba važna i da zajedno možemo promijeniti stvarnost", dodala je.

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore, kako kaže, čvrsto vjeruje da se može mnogo više uraditi u narednom periodu kako bi naše društvo bilo pravednije. „Na kraju, želim da izrazim zahvalnost svim ženama na njihovoj snazi, hrabrosti i neprocjenjivom doprinosu koji svakodnevno daju našem društvu.“

"Neka ovaj važan dan žena bude podsjetnik na postignuća u pogledu prava žena, ali i motivacija za sve predstojeće izazove koje ćemo, solidarno i odlučno, savladati. Srećan 8. mart!” zaključila je Raščanin Radičević.

Đuraškovič: Žene su uvijek bile naša snaga

Žene su uvijek bile naša snaga, inspiracija i najhrabriji dio našeg puta ka očuvanju slobode i dostojanstva čovjeka, porčio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković.

On je uputio čestitku povodom 8. marta- Međunarodnog dana žena.

"Uvažene sugrađanke, sa velikim poštovanjem i iskrenom zahvalnošću, u ime gradske uprave Prijestonice Cetinje, želim vam uputiti najtoplije čestitke i najljepše želje povodom 8. marta", dodao je.

Istakao je da je današnji dan prilika da se oda zahvalnost svim ženama.

"Koje svojom snagom, inteligencijom i posvećenošću čine naš grad boljim mjestom za život, kao i važan podsjetnik na potrebu da se i dalje borimo za ravnopravnost, pravdu i poštovanje prema svakoj od njih.Zato želim posebno istaći vašu sposobnost da istovremeno budete stubovi svojih porodica, ali i da pokrivate ključne pozicije u gradskoj upravi Prijestonice Cetinje, da budete inicijatori mnogih društvenih promjena, istaknute preduzetnice, privrednice i oslonci naše zajednice", poručio je Đurašković.

On je naglasio da njihovm rad, ideje i energija čine zajednicu jačom, inkluzivnijom i inspirativnijom za sve.

"Ovom prilikom, iskazujem veliku zahvalnost svima vama za neizmjerni doprinos.Neka ovaj dan bude prilika da se slavi vaša uloga, uspjesi i neiscrpna snaga i još jednom vam čestitam ovaj značajan datum, sa željom da uvijek, kao i do sada, budete najsnažniji i najljepši stub naše Prijestonice", zaključio je.

Krapović: U VCG zaposleno 16,57 odsto žena

U Vojsci Crne Gore (VCG) zaposleno je 16,57 odsto žena, a značajan napredak napravljen je u njihovoj zastupljenosti u strukturi profesionalnih vojnih lica, gdje ih je 11,64 odsto, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

On je, u čestitki povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, naveo da Ministarstvo odbrane s ponosom odaje priznanje svojim službenicama i pripadnicama VCG.

Službenice Ministarstva i pripadnice VCG, kako je istakao Krapović, kontinuiranim zalaganjem, ličnim uspjesima, znanjem i sposobnostima imaju sve vitalniju ulogu u stvaranju inkluzivnijeg i efikasnijeg sistema odbrane.

„Aktuelni bezbjednosni izazovi i prijetnje u modernom svijetu još jednom nam potvrđuju da žene, prije svega u mirovnim i humanitarnim misijama, daju nemjerljiv doprinos u izgradnji mira i sigurnosti u područjima pogođenim sukobima“, navodi se u čestitiki.

Prema riječima Krapovića, praksa je pokazala da politika meritornosti, odnosno pružanje jednakih prilika i uslova za pripadnike i pripadnice Vojske, umnogome doprinosi jačanju njene ukupne operativne sposobnosti i podstiče efektivnost i fleksibilnost u borbi sa specifičnim izazovima.

„Posvećenost Ministarstva odbrane implementaciji politike rodne ravnopravnosti, rezultirala je da u VCG trenutno imamo 16,57 odsto žena, dok je značajan napredak napravljen u zastupljenosti žena u strukturi profesionalnih vojnih lica, gdje ih je 11,64 odsto“, naveo je Krapović.

On je kazao da i procenat žena na komandnim i savjetničkim dužnostima u Vojsci od sedam odsto, pokazuje sigurni trend rasta.

„Jer su od ukupnog broja crnogorskih studenata, koji se školuju na inostranim vojnim akademijama, 24 odsto kadetkinje, buduće oficirke Vojske“, dodao je Krapović.

On je rekao da su do sada 34 pripadnice VCG učestvovale u nekoj od međunarodnih misija i operacija.

Kako je kazao, u međunarodnim misijama i operacijama trenutno ih je među pripadnicima VCG 8,6 odsto.

„Dan žena je prilika da vam poručimo da upravo vi inspirišete i ohrabrujete buduće generacije žena, predstavljajući im uzor, svojim primjerom rušeći stereotipe i dokazujete da ne postoje prepreke u ostvarivanju dostignuća, snova i ambicija“, navodi se u čestitki Krapovića.

Bečić: Svaki atak na ličnost žene napad na samu srž života

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je proslavu 8. marta koji se 113 godina širom svijeta proslavlja kao simbol borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena, upućujem najiskrenije čestitke svim ženama u Crnoj Gori.

"Neka nas današnji praznik podsjeti na značaj osnaživanja žena kao hrabrih i dostojanstvenih pregalaca i pokretača promjena, koje su neumornom borbom protiv svih oblika nepravde utkale svoje sudbine u biće naše zemlje i time nas obvezale da istrajemo u zalaganju za kreiranje ambijenta u kojem će se uloga i doprinos žena u društvu vrednovati na odgovarajući način, a svaki oblik diskriminacije i nasilja nad ženama biti adekvatno sankcionisan", rekao je Bečić.

On je istakao da je svaki atak na ličnost žene napad na samu srž života, borba protiv rodne diskriminacije i nasilja nad ženama zajednička odgovornost, a stvaranje društva jednakih mogućnosti zajednička obaveza.

"Uvjeravajući vas da u Vladi Crne Gore imate iskrene partnere u borbi za ostvarivanje pune ravnopravnosti u svim sferama društvenog života, još jednom vam čestitam Međunarodni dan žena", poručio je Bečić.

Bonus video: