Greška u koracima ili kršenje zakona

Zahtjev kolašinskog sekretarijata da investitor Swissotel Resort Kolašin treba da uradi procjenu uticaja na životnu sredinu sistema otpadnih voda stigao nekoliko mjeseci nakon što je sistem postavljen

5567 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Investitor Swissotel Resort Kolašin treba da uradi Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za sistem odvodnje tretiranih otpadnih voda iz tog objekata, odlučio je Sekretarijat za životu sredinu u tom gradu. Rješenje je, međutim, stiglo nekoliko mjeseci nakon što je sistem postavljen, a hotel sa pet zvjezdica na Bjelasici radi.

Kompanija Ski-resorot Kolašin 1600, koja je investitor luksuznog hotela, zahtjev o odlučivanju o potrebi izrade Elaborata podnijela je 19. februara, mjesec i po nakon otvaranja objekata, a u toku je inspekcijski nadzor, koji se obavlja po prijavi građana, a odnosi se na način tretmana otpadnih voda prvog hotela otvorenog na planini.

Zakonski je predviđeno da “nosilac projekta za koji je obavezna izrada elaborata ili projekta za koji je donijeta odluka o potrebi izrade elaborata, ne može pristupiti izvođenju projekta, odnosno pribaviti odobrenje za obavljanje djelatnosti bez saglasnosti na elaborat ili odluke da nije potrebna izrada elaborata”. Za kršenje te odredbe Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu predviđena ja novčana kazna od 2.000 do 40.000 eura.

Iz Sekretarijata navode kako je procjena uticaja na životnu sredinu neophodna između ostalog i zbog nedovoljno jasnog opisa lokaliteta i ocjene mogućeg rizika po komponente prisutnog ekosistema. Objašnjavaju i da nedostaje podatak o količini nastalih otpadnih voda kao i načinu njihovog prečišćavanja prije ispuštanja u recipijent.

“Potreban je šematski prikaz mjesta nastajanja, usmjeravanja prečišćavanja i ispuštanja otpadnih voda. Potrebno je navesti specifikaciju separatora, koji treba da obezbijedi neophodan stepen prečišćavanja otpadnih voda nastalih tokom funkcionisanja projekta, kao i način održavanja, tehničke karakteristike i kapacitet separatora za atmosferske vode. Potrebno je navesti površinu manipulativnog prostora sa kojeg će se voda slivati ka uređaju za prečišćavanje atmosferskih voda...”, piše u obrazloženju rješenja.

Kako su sugerisali investitoru, neophodno je da u Elaboratu bude opisan način upravljanja talogom koji će nastajati prilikom prečišćavanja otpadnih voda i da se objasni način smanjenja buke tokom izgradnje. Iz Sekretarijata objašnjavaju i da početna dokumentacija ne predviđa probni rad kojim će se utvrditi pravilno funkcionisanje ugrađene opreme, odnosno, utvrditi kvalitet otpadnih voda prije ispuštanja u recipijent.

“Izradom Elaborata procjene uticaja obezbijediće se neophodni podaci, predvidjeti negativni uticaji projekta na životnu sredinu i utvrditi odgovarajuće mjere zaštite životne sredine. Procjenom uticaja će se odrediti potreba i način vršenja monitoring/praćenja stanja životne sredine u nastavku rada predmetnog objekta”, piše u rješenju kolašinskog Sekretarijata.

Investitor luksuznog hotela u novembru prošle godine tražio je od Skijališta Crne Gore saglasnost “za izvođenje priključka upotrijebljenih voda i atmosferske kanalizacije prema revidovanom glavnom projektu ‘Odvodnja prečišćenih voda od objekata Q, Ri S (Swissotel Resort) do krajnjeg recipijenta’”.

Odluku o određivanju lokacije za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa - sistem odvođenja tretiranih otpadnih voda (atmosferskih i fekalnih) sa urbanističkih parcela (UP) 3, 4 i 5, kao i programski zadatak, donijela je bivša lokalna vlast pred sam kraj mandata, u novembru 2022. godine.

Prema smjernicama Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi - Detaljna razrada lokaliteta Kolašin prikupljanje otpadnih voda od svih objekata na lokalitetu tog baznog naselja, planirano je separisanje i odvođenje do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV). Recipijent za prečišćene otpadne voda treba da bude lijeva pritoka Dubokog potoka.

Hotelski kompleks Swissotel je predmet kontrole inspekcije za vode, kazali su “Vijestima” prije desetak dana Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP). Inspektori su, kako tvrde, naložili sprovođenje analize kvaliteta otpadnih voda. Uzorak prečišćenih otpadnih voda je uzeo Institut za javno zdravlje Crne Gore.

“U postupku terenske kontrole utvrđeno je da kompleks hotela Swissotel obuhvata više pojedinačnih hotela i to Hotel S koji je otpočeo s radom, Hotel Q koji je u završnoj fazi radova i Hotel R gdje su u toku grubi građevinski radovi. Tehničkom dokumentacijom je predviđeno je da svaki od hotela ima sopstveni sistem za tretman otpadnih voda. Utvrđeno je da Hotel S, koji je otpočeo sa radom, ima izgrađen glavni gravitacioni cjevovod kojim se fekalne otpadne vode iz Hotela S dovode do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda tipa SBR 600 (mehaničko-biološki). Između ostalog, sistem za prečišćavanje otpadnih voda sadrži i uređaj za UV dezinfekciju, a prije ispuštanja u odvodni kolektor koji sakuplja atmosferske vode i prečišćene otpadne vode, a isto je i predviđeno glavnim projektom”, kazali su iz UIP.

Podsjećaju i da je “u dosadašnjem dijelu sprovedene kontrole utvrđeno je da je za izradu tehničke dokumentacije investitor pribavio vodne uslove od nadležnog organa, a koji su potrebni za izradu tehničke dokumentacije”.

Bonus video: