Stanić: Postavljanjem stacionarnih radarskih sistema bi se sačuvali brojni životi u saobraćaju

"Crna Gora je jedina država regiona koja nema sistem stacionarnih radara, koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja, posebno na prometnim saobraćajnicama. Slični sistemi su u zemljama EU prepolovili broj nesreća sa smrtnim ishodom"

4350 pregleda 8 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Gotovo da nema dana od početka godine kad se na crnogorskim drumovina nije desila teška saobraćajna nesreća u kojoj je neko izgubio život, teže ili lakše povrijeđen. Živote, nažalost, prečesto gube mladići i djevojke na samom pragu punoljetstva. Zbog toga je nužno sprovesti svaku moguću mjeru kako bi se ovaj crni talas prekinuo.

To je saopštio predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić i rješenje predložio postavljanje stacionarnih radarskih sistema.

Stanić je istakao da bi se kroz instalaciju radara na kritičnim tačkama i putnim pravcima, značajno povećala sugurnost svih učesnika saobraćaja i sačuvali brojni životi.

"Crna Gora je jedina država regiona koja nema sistem stacionarnih radara, koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja, posebno na prometnim saobraćajnicama. Slični sistemi su u zemljama EU prepolovili broj nesreća sa smrtnim ishodom", poručio je Stanić.

Dodao je da bi se stacionarni radarski sistemi prioritetno postavili u područjima gradskih naselja u blizini škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, a na magistralnim putevima na mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode.

"Na taj način se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, a time bi se smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu. Ključni efekat ove mjere bi ipak bio broj sačuvanih života, najčešće mlađih vozača i njihovih saputnika. i zbog toga poziv resornom ministarstvu da u najkraćem roku nabavi i postavi odgovarajuću opremu", zaključio je Stanić.

Bonus video: