Protest stanovnika naselja Palestina u Budvi, traže krov nad glavom

Ni danas im se niko iz Opštine nije obratio, a kako kažu ovo je drugi skup i ponovo će organizovati proteste, koje su spremni da radikalizuju.

9292 pregleda 68 reakcija 28 komentar(a)
Sa današnjeg protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa današnjeg protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Više desetina stanovnika naselja Palestina, uglavnom Roma i Egipćana, okupilo se danas ispred samog ulaza u Opštinu Budva zahtijevajući uslove života dostojnog ljudima.

Ovo je drugi skup koji je održan pod sloganom "Krov za Palestinu" koji organizuje grupa građana Novo Poravnanje.

Noseći transparente sa slikama neuslovnih baraka u kojima više decenija žive u naselju nadomak Jaza, poručeno je da više od 400 stanovnika, među kojima ima mnogo djece, živi bez vode, struje, kupatila...

Ponovili su da očekuju od Opštine rješavanje njihovog problema, a to je krov nad glavnom jer gro njih je zaposleno u Komunalnom preduzeću i Vodovodu gdje obavljaju najteže poslove.

Ni danas im se niko iz Opštine nije obratio, a kako kažu ovo je drugi skup i ponovo će organizovati proteste, koje su spremni da radikalizuju.

“Okupili smo se da vidimo šta će Opština da uradi, od nje očekujemo podršku. Hoćemo samo krov nad glavom i bolji život. Tražimo bolje uslove života za našu djecu, da živimo normalno. Nikakvog odgovora od Opštine nemamo. U Palestini ima 53 domaćinstva, više od 400 stanovnika. Mi nećemo odustati od protesta”, kazao je predstavnik stanovnika Palestine Nusret Alilovski.

protest stanovnika Palestine u Budvi
foto: Vuk Lajović

Predstavnik grupe građana “Novo poravnanje” dr Goran Ivo Marinović istakao je da je ozbezbijeđen socio-ekonomski prosperitet najugroženijim domaćinstvima i pojedincima na teritoriji Opštine prvi korak ka stvaranju afluentne i zdrave zajednice.

“Decenijama zapostavljene socijalne politike na teritoriji Opštine Budva i nemogućnost svih građana da učestvuju u socijalnom životu grada, ukazuju na veličanje rasističkih ideala, religioznih stigmatizacija i ekonomske kolonizacije socijalno ugroženih pojedinaca i domaćinstava. Ovu izjavu potvrđuje činjenica da naša lokalna samouprava od 2013. godine nije izradila strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana iako su druge opštine radile više puta ovaj važan stateški dokument. Pozivamo povjerenike Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, i čelnike Opštine Budva, koji uporno ignorišu da odgovore na naše zahtjeve, da nam opravdaju nagomilavanje socijalnih problema u gradu i prezentuju buduće projekte socijalnog staranja”, kazao je on.

Bonus video: