Put do grada i skijališta još u planovima

Saobraćajnica od Jezerina do Kolašina, koji će nakon otvaranja tunela Klisura trpjeti frekventan saobraćaj, godinama je u lošem stanju, tek povremeno površno popravljan, bez trotoara i adekvatne saobraćajne signalizacije

6367 pregleda 5 komentar(a)
Put od Kolašina do Jezerina, Foto: Dragana Šćepanović
Put od Kolašina do Jezerina, Foto: Dragana Šćepanović

Put Jezerine - Lubnice od prekjuče je otvoren za saobraćaj, a rekonstrukcija saobraćajnica koja spaja kraj tog puta i Kolašin ne može početi do naredne godine. Trenutno, put je bez trotoara i adekvatne saobraćajne signalizacije, iako prolazi kroz više naselja.

Put od Jezerina do grada, koji će nakon otvaranja tunela Klisura trpjeti frekventan saobraćaj, godinama je u vrlo problematičnom stanju, tek povremeno površno popravljan. No, kako kažu u Opštini, ozbiljnije radove na saobraćajnici koja je i jedina veza grada sa skijalištima, do sada su ometali neriješeni imovinski odnosi. Naime, sedam-osam kilometara od restorana “Savardak do planine formalno je vlasništvo odavno privatizovanog preduzeća Ski-centar Bjelasica u stečaju.

Potpredsjednik Opštine Vasilije Ivanović za “Vijesti” kaže da su procedure za rješavanje tog problema već počele.

“S obzirom na to da je put od restorana ‘Savardak’ do skijališta imovina preduzeća u stečaju, Opština je već pokrenula proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Imamo obećanja od Uprave za saobraćaj i Ministarstva saobraćaja da po završteku tih procedura, koje očekujemo tokom ove godine, bude završeno i idejno rješenje projekta. Već od sljedeće godine može biti raspisan tender za izvođenje radova na rekonstrukciji puta”, kazao je on.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, na sjednici Skupštine opštine (SO) Kolašin, kojoj je prisustvovao tokom rasprave o projektu sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450, kazao je da je novac za rekonstrukciju puta od Kolašina do Jezerina već obezbijeđen u Upravi za saobraćaj. On je najavio rekonstrukciju 10 kilometara puta jer će, kako je objasnio, biti potrebno obezbijediti i prilaze turističkim kompleksima u izgradnji. Rekonstrukcijom će, kako je objasnio ministar, biti riješen i problem otpadnih voda iz objekata na Bjelasici.

“Sredstva za rekonstrukciju puta nalaze se kod Uprave sa saobraćaj, ali mislim da je to projekat koji bi trebalo da rade Uprava, zajedno sa Opštinom i investitorima. Intencija Vlade nije da se radi samo rekonstrukcija puta, odnosno doasfaltiranje. Rekonstrukcija će značiti da se u cijelom tom dijelu puta od “10 plus kilometara” ugrade i atmosferska i fekalna kanalizacija, kako bi planinski centri, koji su veliki potencijal za razvoj i Kolašina i Crne Gore bili povezani na fekalnu i atmosfersku kanalizaciju. Time bismo riješili jedan od dodatnih problema, a to je problem koji imaju svi oni koji danas svoj novac troše na izgradnju hotela na Bjelasici”, objasnio je Đeljošaj.

I premijer Milojko Spajić kazao je, prilikom otvaranja puta Jezerine - Lubnice, da će fokus biti na tom putu u narednom periodu i zapazio da pristupne saobraćajnice tunelu Klisura nisu u zavidnom stanju.

Prema riječima ministra Đeljošaja, plan je da otpadne vode sa Bjelasice budu cijevima odvođene do gradske kanalizacione mreže. On, međutim, nije objasnio na koji način će se u međuvremenu, to jest do završene rekonstrukcije puta, riješiti odvođenje otpadnih voda sa planine, jer u okviru planinskog centra Kolašin 1600 već radi jedan hotel, a ubrzo se očekuje otvaranje i drugih.

Uz materijal za sjednicu SO, kojoj je Đeljošaj prisustvovao, odbornicima je podijeljena i Informacija o tretmanu otpadnih voda koje su dostavile kompanije Ski-resort Kolašin 1600 i Ski-resort Kolašin 1450, investitori većine hotela i turističkih kompleksa na planini. Prema tom dokumentu, očigledno je da za investitore gradnja kanalizacione mreže od planine i spajanje na gradsku kanalizacionu mrežu, kao alternativa gradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) na Bjelasici, nije najsrećnije rješenje. Iz tih kompanija podsjećaju da su na sastanku sa predsjednikom opštine Petkom Bakićem čuli za ideju da otpadne vode kanalizacionim cijevima vode do grada.

“To je ispitano sa ekspertskim kompanijama i jasno je navedeno da je to skoro neizvodivo i skupo, a i treba imati u vidu da je Procjena uticaja na životnu sredinu rađena za potrebe Opštine, aprila 2022. godine, konstatovala da je “kanalizaciona mreža opštine u izuzetno lošem stanju i isti trenutno ne zadovoljava bilo koji kriterijum zaštite životne sredine, a posebno zaštite voda na teritoriji opštine”. Procenjuje se da je u upotrebi i 1.300 individualnih septičkih jama. Trenutno se najveći dio otpadnih voda, bez prethodnog tretmana, ispušta u potoke i rijeke Taru i Plašnicu. opština Kolašin nema funkcionalan sistem za prečišćavanje otpadnih voda”, piše u informaciji.

Investitori podsjećaju da je Prostornim planom posebne namjene (PPPN) Bjelasica Komovi definisana lokacija i date smjernice budućeg PPOV za dva planinska centra. Kompanije koje investiraju na tim lokacijama, navodno su, kako tvrde u informaciji, ponudile da u cilju pomoći bržoj realizaciji PPOV da kao donaciju izrade idejna rješenja kojima bi se trajno riješio problem sistema prerade otpadnih voda.

“Po predloženom idejnom rješenju, u zoni resorta planira se prikupljanje otpadnih voda od svih objekata i tretman PPOV. Postrojenje je planirano na mjestu koje omogućava gravitaciono slivanje od čitave mreže fekalne kanalizacije za zahvat ne samo ski-rezorta, već i svih drugih sadržaja na lokaciji. Kako nije bilo povratnih informacija od strane Opštine obratili smo se urgencijom od 30. juna 2023. godine predsjedniku Opštine i dostavili pismo namjere o donaciji pomenutih idejnih rješenje”, tvrde iz kompanija Ski-resort Kolašin 1600 i Kolašin1450.

Tvrde i da su obavijestili i tadašnje Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma iz kojeg je “data podrška tom infrastrukturnom projektu, posebno sa aspekta ekologije”. Nakon toga, kako su napisali investitori, opština nije ispunila dogovorene obaveze to jest, nije dostavila idejno rješenje ministarstvu niti pokrenula incijativu prilikom izrade Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu, kako bi se obezbijedila sredstva neophodna za projekat PPOV.

Prema riječima ministra Đeljošaja, plan je da otpadne vode sa Bjelasice budu cijevima odvođene do gradske kanalizacione mreže. On, međutim, nije objasnio na koji način će se u međuvremenu, to jest do završene rekonstrukcije puta, riješiti odvođenje otpadnih voda sa planine, jer u okviru planinskog centra Kolašin 1600 već radi jedan hotel, a ubrzo se očekuje otvaranje i drugih.

Bonus video: