Lažne dojave o bombama „pojele” učenicima i dane i znanje

Nažalost, svako malo imamo prekid nastave zbog različitih razloga i sve to zajedno loše utiče i na proces učenja, savladavanje gradiva, ali i na rezultate naše djece, kazala je Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji”

15015 pregleda 52 reakcija 9 komentar(a)
Prijetnje uticale na obrazovni proces: Kristina Mihailović, Foto: Privatna arhiva
Prijetnje uticale na obrazovni proces: Kristina Mihailović, Foto: Privatna arhiva

Prekidi nastave u crnogorskim školama zbog dojave o bombama postali su svakodnevica, a đaci su već oguglali i na prijeteće mejlove, ali i na nastavu van učionica.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, prijeteće dojave o postavljenim eksplozivnim napravama od početka školske godine dobilo je najmanje 11 osnovnih i srednjih škola i vrtića.

Najviše mejlova prijeteće sadržine, od početka školske godine, stiglo je na adrese primorskih škola, a dojavama o bombama uglavnom su targetirane obrazovno-vaspitne ustanove na teritoriji opštine Herceg Novi.

Iz resora na čijem je čelu Anđela Jakšić Stojanović kažu i da je skorašnja dojava zabilježena u srednjoj mješovitoj školi “Ivan Goran Kovačić”. Saopštili su da je prvi prijeteći mejl stigao 14. februara, a narednog mjeseca nastava se, kažu, odvijala “što u školi, što onlajn”.

Osim SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, prijeteći mejlovi stigli su i na druge adrese hercegnovskih škola. Redovna nastava prekinuta je u OŠ “Dašo Pavić”, kao i u OŠ “Milan Vuković”, pa su zbog toga učenici pohađali nastavu onlajn.

“Mejlove prijeteće sadržine, dobili su i u OŠ ‘Dašo Pavičić’ u Herceg Novom i to 29. februara i 4. i 11. marta. Nastava je održana onlajn. Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Herceg Novom je mejl prijeteće sadržine dobila 19. marta, a nastava je održana onlajn, a nakon pregleda policije, nastavljena je redovno”, kazali su iz MPNI.

Ni vrtić u toj opštini nije bio pošteđen - dojavu je dobila predškolska ustanova “Naša radost”, pa su djeca hitno evakuisana i poslata kući.

Prekidi nastave loše utiču na znanje

Da su lažne prijave o bombama i prijeteći mejlovi sa kojim se suočavaju škole ogroman problem, svjesni su i u Udruženju “Roditelji”.

Direktorica udruženja, Kristina Mihailović kazala je da je problematično to što je prekid nastave u Herceg Novom trajao “oko mjesec dana, a to je izuzetno dug period”.

“Dodatno, kad se ima u vidu da su djeca, i kada govorimo o srednjim i osnovnim školama, pred eksternim provjerama znanja, tako da je svaki dan koji se gubio veliki problem. To jeste, nešto na šta su roditelji ukazivali... Negdje su svi shvatili da su to lažne dojave o bombama kako se, na kraju, za jedan značajan dio njih i utvrdilo. Ono što je problematičnije roditeljima jeste strah da će se ‘oguglati’ na sve ovo što se dešava i da, ako bi se desio neki problem, neće ni povjerovati, jer je bilo puno takvih situacija”, kazala je Mihailović, dodajući da odgovor sistema “nije adekvatan, iako negdje razumijemo da to nije jednostavno i da ima različitih situacija”.

Smatra da je dobro što su procesuirani crnogorski slučajevi, ali da je važnije da se saopšte informacije o posljedicama.

“...Odnosno, kakve su bile kazne za one koji su osumnjičeni, pa proglašeni krivima i kada govorimo o maloljetnicima, jer su to oni najčešće bili. Nije da nije bilo slučajeva koji nijesu riješeni, ali ne smijemo da zaboravimo da ima značajan broj onih koji nijesu riješeni i zbog kojih se uticalo na kompletan obrazovni proces. Nažalost, mi svako malo imamo prekid nastave zbog različitih razloga i sve to zajedno loše utiče i na proces učenja, savladavanje gradiva, ali i na rezultate naše djece”, objašnjava Mihailović.

ETŠ 'Vaso Aligrudić'
ETŠ "Vaso Aligrudić"foto: facebook.com/elektropg

Prijetnje na više školskih adresa

Osim Herceg Novog, prijeteći mejlovi stizali su i na adrese kotorskih škola.

Iz MPNI su kazali “Vijestima” da je na mejl adresu kotorske SMŠ “Vida Matjan”, prošlog mjeseca stiglo više prijetnji “čiji se sadržaj odnosi na navodno postavljenje eksplozivne naprave”. Prema njihovim riječima, policija je ubrzo identifikovala maloljetnika koji je slao mejlove i uhapsila ga.

“Mejlovi prijeteće sadržine stigli su i na adresu Pomorske škole u Kotoru. Prva je bila 23. februara, a učenici su vraćeni kući. S obzirom na to da je bio u pitanju petak, nastavnici i učenici su dobili instrukcije od v. d. direktora da će se u ponedjeljak nastava organizovati u zgradi, ali i da se pripreme za onlajn nastavu od devet sati ukoliko stigne nova dojava. Sljedeća dojava je bila u ponedjeljak, 26.februara, organizovana je onlajn nastava preko aplikacije ‘Teams’, kao i narednog dana, u utorak, 27. februara. U srijedu, 28. februara, nije bilo dojave, nastava je organizovana u zgradi škole. Nova dojava je bila u četvrtak, 29. februara, policija je pregledala zgradu u ranim jutarnjim satima, nakon čega je nastava krenula po uobičajenom rasporedu u zgradi škole. Istog dana održan je sastanak v. d. direktora Srednje pomorske škole i v. d. direktorice Gimnazije sa načelnikom OB Kotor i donijeta je odluka da se u petak, 1. marta i ponedjeljak, 4. marta nastava drži online kako bi policija sprovela svoje aktivnosti. Nastava je normalizovana u utorak, 5. marta”, kazali su iz MPNI.

Tivatska škola “Mladost” je, takođe, bila na meti lažnih dojava, gdje je nakon policijske istrage utvrđeno da su potekle od sedamnaestogodišnjaka protiv kojeg je, kažu iz MPNI, podnijeta krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Podgorička elektrotehnička škola (ETŠ) “Vaso Aligrudić”, prije deset dana, 15. marta ujutru, takođe je dobila prijeteći mejl u kojem se navodi da će NN osoba doći do škole sa tri granate, pištoljem i mitraljezom, a o čemu je uprava škole obavijestila policiju i Ministarstvo prosvjete. Kako su kazali iz nadležnog resora, mejl je poslao sedamnaestogodišnjak iz opštine Tuzi.

Iz MPNI ukazuju na to da se škole “u ovim slučajevima ponašaju u skladu sa utvrđenim protokolima”.

“...Što podrazumijeva obavještavanje policije i nakon toga, u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija prelazak na onlajn nastavu. Preporuka je svima, kada se nastava odvija onlajn, da se koristi aplikacija Teams, jer sve ustanove imaju na raspolaganju ovaj resurs. Učenici imaju mogućnost dodatne podrške subotom, u cilju pripreme za maturske i stručne ispite”, kazali su iz nadležnog resora.

Bonus video: