BLOG Vešović: "Gradski stan" najvažniji projekat ove Skupštine; Nastavak sjednice sjutra

Odbornici Skupštine Glavnog grada raspravljaće o više podgoričkih preduzeća, njihovim izvršnim direktorima, organizaciji Proljećnog pazara...

70868 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 27.03.2024. 16:09h
Završeno
15:56h

Andrija Klikovac (DPS) pitao je kako će se ova ideja realizovati "i zašto imamo potrebu u nečemu da žurimo". 

"Treba da bude jedno sistemsko rešenje... Kako ćemo da utvrdimo da neko nema prihode koje nije prijavio? Koji je organ u državi koji će to da provjeri? Šta je vizija? Koji su koraci dalje?", upitao je šef kluba odbornika DPS. 

Pitao je zašto bi se stanovi dali mladim bračnim parovima, a ne penzionerima. 

Vešović je kazao da je projekat "Gradski stan" najvažniji u ovom sazivu Skupštine Glavnog grada. Dodao je i da će se o njemu pričati narednih 30, 40 godina. 

Odbornica Mićović iz PES-a upitala je Klikovca zašto stalno potencira priču o vanrednim izborima. Podsjetila ga je da opozocija glasa sa većinom, "a ne obrnuto". 

Mensur Šaljaj kazao je da mu je važno da se zna da će pripadnici RE populacije moći konkurisati za stan. 

Injac je kazala da veliko interesovanje za lokacije na kojima bi se gradili socijalni stanovi.

"Velika podrška za ovaj projekat. Smatram da je jako dobar. Možda postoje limitiranosti u budžetu za ovu godinu, što ne znači da ih neće biti mnogo više... Dobro je da ga imamo. Mnogo je ranjivih kategorija u ovoj zemlji", rekla je Injac. 

Ksenija Aranitović (DPS) kazala je da se sve mora detaljno razmotriti prije izglasavanja. 

"Brine me jeste da smo mi ovim budžetom smanjili iznos finansijske podrške za podstanare... Drago mi je da je tu gradonačelnica. Dajte da razmotrimo svi zajedno mogućnost da se iznos finansijskog budžeta poveća. Vjerujem da ćemo svi biti saglasni za tu inicijativu", kazala je ona. 

Sjednica se nastavlja sjutra u 11 sati. 

14:30h

Stefan Vešović (Prava - DNP - Radnička) kazao je da su odabrane tri parcele koje čine jednu cjelinu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta za realizaciju projekta "Gradski stan".

Kako su "Vijesti" ranije pisale, dokument o ovom projektu usvojen je u avgustu lani. Prema njemu, osobe sa nezadovoljavajućim socijalnim položajem, mladi bračni parovi, osobe sa invaliditetom, će moći povoljnije kupiti stan. 

U informaciji u vezi s akcionim planom, koju je Vešović pripremio za kolege odbornike, stoji da bi cijena metra kvadratnog kroz projekat “Gradski stan” trebalo da bude od 700 do 800 eura.

Vešović je kazao da "ovakve zgrade ne bi trebalo graditi na zabačenim mjestima". 

Prema odluci koja je dostupna na sajtu Glavnog grada, stambeno-poslovni objekat izgradio bi se na urbanističkim parcelama 40a, 41 i 42 u zahvatu DUP-a "Konik- Stari aerodrom Faza III". 

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac pozdravila je ovu ideju. Kazala je da radna grupa radi na terenu i analizira teritoriju. Objasnila je da odluke treba da budu donešene tako da, usklađene, svima odgovaraju.

Nađa Ljiljanić je da će klub Pokret za Podgoricu dati pozitivno mišljenje. Upitala je da li će "Gradski stan" ostati u vlasništvu glavnog grada.

"Dala bih predlog i dopunu... Ovdje su pomenuti mladi bračni parovi, OSI... Smatram da tu treba da se uvrste i samohrani roditelji, kao i žene žrtve nasilja Golubovci. Treba obuhvatiti sve ranjive kategorije koje žive u glavnom gradu", rekla je odbornica novog kluba Skupštine Podgorice. 

Dodala je da je zabrinuta da li će se uopšte moći realizovati cjelokupni projekat. 

Vešović je kazao da stanovi neće biti poklanjani, već da će biti "dati pod povoljnim uslovima". 

"Postojaće određene rang liste. Tu smo za savjetodavno djelovanje kako bismo se zaštitili od zloupotreba, ali i da stanovi ne završe kod ljudi kojima nijesu potrebni", kaže Vešović, dodajući da ovi stanovi neće biti u vlasništvu Glavnog grada. 

Mašković je kazao da su građani očekivali da će dinamika realizacije "Gradskog stana" biti dinamičnija.

"Nemamo saglasje unutar parlamentarne većine na ovako važnu temu. Jedino će trpjeti građani Podgorice... Mene kriza u vladajućoj većini ne raduje, jer najviše građani trpe...", rekao je šef kluba odbornika SD-LP. 

Čarapić je kazao da je opozicija zabrinuta zbog izbora, jer "ne stoje dobro kod građana". 

14:14h

Odbornici Skupštine Podgorice raspravljaju o predlogu odluke o doradi spomen-obilježja – spomen-biste generala Vasa Brajovića – Vasosa Mavrovuniotisa. 

Predstavnica predlagača Ana Medigović kazala je da je doradom predviđeno postavljanje prikladne ploče, i uređenje prostora oko spomen biste.

S obzirom da se nijedan odbornik nije javio za riječ, pretres je zaključen. 

14:05h

Antić je kazao da je vaterpolo plivački vaterpolo klub osnovan 2018. godine kada su se stvorili uslovi za to. 

"Smatrali smo da vaterpolo plivački sport zaslužuje veću podršku. Mislim da će je dobiti samim prelaskom u ruke glavnog grada. Jedan od razloga je da bismo formirali seniorski vaterpolo sastav koji će, nadam se, početi sa funkcionisanjem u septembru...", rekao je Antić. 

Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) pitala je kako bi se, na dugoročnom budžetu, finansirao ovaj klub. Pitala je Rakčevića ko bi vršio kontrolu. 

Rakčević je kazao da PVK "Budućnost" preuzimaju za nula eura.

Klikovac je kazao da bi bilo važno izgraditi i seniorsku selekciju. 

"Mislim da glavni grad može uložiti pola miliona eura i u vaterpolo klub 'Budućnost'... Imamo priliku da mi, sa malim sredstvima i talentima, da u prvim godinama dođu igrači koji nijesu porijeklom iz Crne Gore i sarađuju sa mlađim igračima...", objasnio je on. 

Rakčević je kazao da nema ništa protiv da postojeći ili novi bazen u Podgorici bude imenovan po Petru Porobiću. 

Zoja Bojanić Lalović (DPS) podržala je predlog i sve akcije koje se tiču podstreka mladih.

Vladan Arsović (DPS) je kazao da je fokus odborničkog djelovanja treba da bude usmjeren na rješavanju i preuzimanju odluka, " a ne politička trgovina". 

13:18h

Odbornici raspravljaju o predlog odluke o finansiranju sporta u Glavnom gradu. 

V.d. sekretara Sekreterijata za sport Miloš Antić kazao je da su klubovi čiji je osnivač glavni grad najbolji reprezenti sporta u državi. 

Stefan Vešović kazao je da je saglasan da se "ovakva odluka usvoji u onom obliku u kojoj je dobijena". 

Rakčević kazao je da završen konkurs koji je organizovao Sekreterijat za sport.

"Nažalost imamo dosta problema sa starim Zakonom o sportu. Apelujem da se radi na novom zakonu. Znate da tu ima dosta nedoumica, potpuno različitih praksi. Mislim da je jako važno da Ministarstvo pristupi izmjeni ili izradi novog zakona...", apelovao je zamjenik gradonačelnice.

Anđela Mićović (PES) kazala je da se novom metodologijom "nastoji biti transparentniji" prilikom dodjele sredstava za sport. Objasnila je da je novi predlog odluke o finansiranju sporta u Podgorici usklađen sa Zakonom o sportu.

12:52h

Odbornik Boban Radević je kazao da "vi iz DPS-a odavno ličite na Italijane i vi to ne krijete". 

"Znamo svi da će do novih izbora doći za tri godine i da ćemo tada odmjeriti snage. Budite istrajni i ne dopustite Maškoviću da preuzme titulu šefa opozicije...", rekao je Radević. 

Dragutin Vučinić (Pokret za Podgoricu) kazao je da pomjeranje lokacije Proljećnog pazara blizu rijeka nije dobra ideja, i dodao da je proljeće varljivo. 

Klikovac je istakao da se DPS trudi da svoje događaje organizuje po uzoru na evropske. Istakao je da su vremena autokratije "za civilozovani svijet prošla". 

Podsjetio je da je od "prvog dana tvrdio da ova vlast ne može biti politički funkcionalna". 

"Iz ovoga ćete izaći veoma teško. Jedino rešenje jesu izbori...", kazao je Klikovac. 

Nermin Abdić (DPS) upozorio je Bobana Radevića da se ponaša u skladu sa poslovnikom.

"Molim vas da o poštenju i ljudskosti ostavite negdje drugo. Dok mi sjedimo ovdje, to nećemo dozvoliti...", rekao je Abdić. 

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da je presrećna što je prva priča o Proljećnom pazaru dobila podršku odbornika,

"... Kao što vidite, prioritetni cilj je bio da podržimo male preduzetnike. Znate da u našoj sredini ima dosta domaćinstava koji se bave proizvodnjom hrane, pića, suvenira i da je bio povod da malo pojačamo tu aktivnost... Povod i cilj okupljanja su ovako lijepi događaji kao što je pazar. Uvijek vjerujem da znanje nije samo kod jednog čovjeka, već da je ono rasuto i da možemo učiti od drugih", kazala je Injac, dodajući da organizacija pazara iziskuje i malo veći trošak. 

Gradonačelnica je rekla da će pazar možda biti zaključen sa proslavom povodom Dana nezavisnosti Crne Gore. 

Budimir Mugoša kazao je da će podržati predlog o održavanju Proljećnog pazara. Objasnio je da je neophodno da se spisak osoba koje dobiju kućicu objavi u što kraćem roku. 

Mašković je kazao da će organizacija Proljećnog pazara naići na podršku njegovog kluba. 

"Veoma je važno da konkurs bude transparentan i jednak prema svima... Ovakvi događaji mogu pozitivno uticati na ono što je ekonomija manjih preduzeća", istakao je najmlađi odbornik Skupštine Glavnog grada. 

Medigović je kazala da je lokacija Proljećnog pazara Trg nezavisnosti.

"Kriterijumi se objavljuju pet dana prije objavljivanja javnog poziva", rekla je Medigović.

Završena je rasprava o ovoj tački dnevnog reda. 

12:20h

Odbornici raspravljaju o organizaciji Proljećnog pazara. 

Predstavnica predlagača Ana Medigović kazala je da bi se Proljećni pazar održao od 29. aprila do 15. maja. Kriterijumi za dobijanje kućice, kaže Medigović, biće dostupni na sajtu glavnog grada. 

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da organizacija pazara značajna za Podgoricu.  

"Moram ukazati na neke stvari koje su bile očite tokom realizacije Novogodišnjeg pazara. On je bio zaista posjećen, bilo je nekih detalja koji mogu biti bolji. Mislim da treba da se sprovedu organizacione radnje koje će biti efikasnije nego prošlog puta", kazao je Klikovac, dodajući da neke lokacije koje su odgovarale Novogodišnjem neće odgovarati Proljećnom pazaru. 

Klikovac je kazao da će narod Podgorice biti "politički taoci dogovora unutar parlamentarne većine koja se ne može dogovoriti". 

Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) kazala je da su građani najbitniji i zahvalila se Klikovcu "na elaboratu stanja u našoj Skupštini".

"Kao roditelj koji se dugo godina bavio građanskim aktivizmom,smatram da je odluka za organizaciju pazara odlična. Mislim da bismo u nekom budućem periodu mogli da se angažujemo da taj događaj traje duže, a ne samo petnaest dana...", rekla je Ljiljanić.

Dodala je da će Pokret za Podgoricu biti spreman da "učestvuje i pomogne Glavnom gradu u ovoj odluci". 

11:58h

Miloš Mašković (SD-LP) pitao je Borovinić Bojović kako je, u ponedeljak, odložila sjednicu na zahtjev kluba koji nije postojao. 

Borovinić Bojović kazala je da je 5. marta Skupština obaviještena o formiranju novog klub, a odbornici i odbornici će "po pravnom okviru dobiti obavještenje o tome na sjednici". 

Mašković je podsjetio da je predstavnica javne ustanove "Kakaricka gora" prekinula njegovu pres konferenciju prošle nedelje. On je tada iznio nove podatke o dešavanjima u toj ustanovi i upozorio na navodnu zloupotrebu narkotika. 

 Borovinić Bojović mu je odgovorila da je "važno poštovati dignitet svakog odbornika bez obzira na partiju koju pripada". 

"Od mene ne možete očekivati da igram ulogu učiteljice ili vaspitačice, jer to nije moja uloga...", objasnila je predsjednica Skupštine. 

Stefan Vešović (Prava - DNP - Radnička) kazao je da je opozicija došla da opstruira rad sjednice. 

11:50h

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da su odbornici Nađa Ljiljanić, Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević i Jevrosima Pejović dostavili izjave da više nijesu članovi PES-a. 

Kazala je da je odbornik Radović obavijestio da je konstituisan novi klub, kao i da žele da promijene naziv kluba u Pokret za Podgoricu.

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da "danas svjedočimo novim političkim okolnostima u Skupštini Glavnog grada". 

"Građani Podgorice, jasno je da je posrijedi nešto o čemu se dugo medijski govorilo, a to je da je politički dvojac Abazović i Milatović sproveo određenu vrstu radnji kako bi kreirano novu političku platformu u sklopu parlamentarne većine i pokazao kako su oni ti koji kreiraju političke okolnosti na nivou glavnog grada...", rekao je Klikovac, dodajući da će građani u narednom periodu imati nastavak duboke političke krize u Podgorici. 

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević kazao je da se u Skupštini Glavnog grada vode dijalozi i razgovori "među prijateljima".

"... Imate nikad veću stabilnost u glavnom gradu", kazao je Rakčević, zamolivši Klikovca da ne spinuje. 

Klikovac je kazao da se u Skupštini Podgorice vidjelo "političko gepekovanje odbornika". 

"Najavljujem građanima Podgorice. Nastaviće se političke krize i dubioze na nivou glavnog grada. Vidjećete što će biti u junu", kazao je Klikovac. 

11:28h

Skupština Glavnog grada konačno zasijeda danas. Nakon dva odlaganja jedanaeste sjednice, odbornici će, između ostalog, raspravljati o više podgoričkih preduzeća, o organizaciji Proljećnog pazara, predlogu lokalnog akcionog plana za mlade... 

Sjednica Skupštine Podgorice prvi put je odložena 21. marta, jer nije bilo kvoruma. Tada, osim odbornika koji su istupili iz Pokreta Evropa sad (PES), sjednici nije prisustvovala ni opozicija. 

Drugog puta gotovo nijedan odbornik nije bio na sjednici. Tada se novinarima obratila službenica Glavnog grada i saopštila da su odbornici koji su "nedavno istupili iz PES-a na posebnom sastanku tražili da sjednica bude pomjerena za srijedu". 

Poseban klub odbornika u Skupštini Glavnog grada čine Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić koji su napustili PES, a koji su bliski predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću. 

Sjednica Skupštine Podgorice počela je u 11.30 sati. 

Bonus video: