Objavljen oglas za upis 12 kadeta na vojne akademije u četiri zemlje

Ministarstvo odbrane primljenim kadetima i kadetkinjama obezbjeđuje besplatno obrazovanje na pomenutim vojnim akademijama, besplatan smještaj i ishranu u njihovim internatima, kao i mjesečna primanja, a nakon završetka studija, obezbijeđen im je posao u Vojsci Crne Gore

1811 pregleda 3 komentar(a)
Foto: MOV/mlv Mirjana Kostić
Foto: MOV/mlv Mirjana Kostić

Ministarstvo odbrane raspisalo je javne oglase za upis kadeta ili kadetkinja na renomiranim vojnim akademijama u Italiji, Hrvatskoj, Austriji i Turskoj, počev od studijske 2024/25. godine.

Raspisan je oglas za izbor jednog kadeta ili kadetkinje za obrazovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske u Modeni, smjer Pješadija.

Na Vojnu akademiju “Dr Franjo Tuđman” mogu se upisati pet kadeta ili kadetkinja, od čega dvoje u Zagrebu, na smjer Vojno inžinjerstvo, a troje studijski program Vojno pomorstvo u Splitu, dvoje smjer Vojna nautika, a jedan Vojno brodomašinstvo.

Za obrazovanje na Terezijanskoj vojnoj akademiji kod Beča, oglas je raspisan za dva mjesta, jedno za smjer Pješadije, a drugo Logistike.

Za studije na vojnim akademijama u Turskoj raspisan je oglas za ukupno četiri mjesta, od čega u Ankari jedan kadet ili kadetkinja za smjer Pješadije na Vojnoj akademiji kopnene vojske, dva za Medicinski fakultet Gülhane, takođe u Ankari, a jedan kadet ili kadetkinja za budućeg pilota ili pilotkinju na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Istanbulu.

Kandidati moraju biti crnogorski državljani, ne mlađi od 18 godina, niti stariji od 21 godinu na dan 31. decembra 2024. godine.

Neophodno je da su imali najmanje vrlodobar uspjeh u srednjoj školi.

"Ministarstvo odbrane primljenim kadetima i kadetkinjama obezbjeđuje besplatno obrazovanje na pomenutim vojnim akademijama, besplatan smještaj i ishranu u njihovim internatima, kao i mjesečna primanja, a nakon završetka studija, obezbijeđen im je posao u Vojsci Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Opšti i posebni uslovi oglasa, prava i obaveze tokom obrazovanja, spisak potrebne dokumentacije, način prijavljivanja, kao i prijavni obrazac nalaze se na linkovima:

Javni oglas,Metodologija i Prijemni obrazac - HRVATSKA (www.gov.me)

Javni oglas,Metodologija i Prijemni obrazac - TURSKA (www.gov.me)

Javni oglas za izbor jednog/e kadeta/kinje za obrazovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojs (www.gov.me)

Javni oglas,Metodologija i Prijemni obrazac - AUSTRIJA (www.gov.me)

Bonus video: