Koprivica: Crna Gora kredibilan partner u borbi protiv terorizma

"Tokom posjete Crnoj Gori, diskusije eksperata sa predstavnicima crnogorskih institucija su se fokusirale na legislativni aspekt borbe protiv terorizma i odgovora krivičnog prava na terorizam i međunarodnu saradnju u polju kriminalistike"

2379 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Crna Gora ostaje kredibilan partner u borbi protiv terorizma i suzbijanju nasilnog ekstremizma, poručeno je tokom posjete delegacije Izvršnog Direktorata Komiteta Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma (CTED) Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, CTED je od 18. do 22. marta sproveo prvu fokusiranu posjetu Crnoj Gori, kojom je koordinisao Nacionalni međuresorni operativni tim za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

Nacionalni koordinator Petar Koprivica članove delegacije je upoznao sa trenutnim aktivnostima koje sprovodi Nacionalni međuresorni operativni tim.

“On je istakao da Crna Gora ostaje kredibilan partner kada se radi o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma i suzbijanju nasilnog ekstremizma”, kaže se u saopštenju.

Iz policije su kazali da CTED sprovodi posjete radi procjene napora država članica u borbi protiv terorizma, kao i ostvarenog napredak.

"I kako bi sagledao prioritetna polja za koje je potrebna tehnička podrška kako bi implementacija relevantih rezolucija Savjeta bezbjednosti bila što efikasnija”, rekli su iz policije.

Kako su naveli, posjete za procjenu jedan su od ključnih kanala Komiteta za borbu protiv terorizma za angažovanje i sprovođenje konstruktivnog dijaloga sa državama članicama u znaku efektivne i sveoubuhvatne implementacije relevatnih rezolucija Savjeta bezbjednosti za borbu protiv terorizma.

fewqeqwf
foto: MUP Crne Gore

Delegaciju je predvodio Šef odsjeka CTED-a za Evropu, Centralnu Aziju i Bliski Istok, Ahmed Sejf El-Davla, a činili su je eksperti CTED-a za krivično pravo, međunarodnu i regionalnu saradnju, finansijsko pravo i praksu, sprovođenje zakona i graničnu kontrolu, borbu protiv nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu i eksperti za ljudska prava.

U delegaciji su bili i predstavnici kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala (UNODC), Međunarodne organzacije za migracije (IOM), Međunarodne pomorske organizacije (IMO) i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE).

"Tokom posjete Crnoj Gori, diskusije eksperata sa predstavnicima crnogorskih institucija su se fokusirale na legislativni aspekt borbe protiv terorizma i odgovora krivičnog prava na terorizam i međunarodnu saradnju u polju kriminalistike”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je razgovarano i o preduzetim mjerama u borbi protiv finansiranja terorizma, sprovođenju zakona, upravljanju granicama, vazduhoplovnoj i pomorskom bezbjednosti, kao i mjerama u borbi protiv nasilnog ekstremizma i sprovođenju strategije za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

"Tokom diskusija je istaknut i aspekat ljudskih prava u antiterorističkim mjerama Crne Gore i uloga žena u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma koji vodi terorizmu", kaže se u saopštenju.

Iz policije su saopštili da su predstavnici delegacije CTED-a obavili i dvije terenske posjete Luki Bar i Aerodromu Podgorica.

Bonus video: