Đeka, Šimun i Šćekić zarađivali oko 1.700 eura

Trojica članova Vlade podnijeli izvještaj o prihodima i imovini, ASK ranije pozvala funkcionere da ne čekaju 31. mart

18084 pregleda 11 komentar(a)
Đeka, Šimun i Šćekić, Foto: Boris Pejović/Luka Zeković
Đeka, Šimun i Šćekić, Foto: Boris Pejović/Luka Zeković

Ministri zdravlja, sporta i ljudskih i manjinskih prava prošle godine zarađivali su u prosjeku oko 1.700 eura za redovan rad.

To proizlazi iz njihovih imovinskih kartona, objavljenih na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (AKS).

Ministar zdravlja Vojislav Šimun prijavio je ASK da je u novembru prošle godine, za prvi mjesec mandata, primio oko 1.705, a u decembru 1.636 eura. Šimun je član Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju u kojima ne prima nadoknadu za rad, dok je za članstvo u Socijalnom savjetu Crne Gore u decembru primio nadoknadu od stotinu eura.

Šimun je do kraja oktobra prošle godine, kada je imenovan za ministra zdravlja, radio u Kliničkom centru Crne Gore gdje je za redovan posao primao 1.350 eura.

Ministar zdravlja vlasnik je stana od 70 kvadrata koji je kupio, a stambeni kredit od 90.000 eura vraća u mjesečnim ratama od oko 560 eura. On nije dao saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune.

Ministar sporta i mladih i potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade Dragoslav Šćekić primio je u novembru oko 1.852, a u decembru oko 1.776 eura po osnovu te funkcije. Prethodno je, tokom 2023, kao ministar zdravlja u 43. Vladi zarađivao 1.717 eura. Kao član Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte primao je mjesečno dodatnih 125 eura.

U imovinskom kartonu Šćekića piše da je vlasnik stana koji je stekao kupovinom, a stambeni kredit od 85.000 vraća u mjesečnim ratama od oko 513 eura. Ima i gotovinski kredit od 3.000 eura za koji plaća ratu od 260 eura mjesečno.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka zarađivao je tokom prošle godine mjesečno 1.776,80 eura.

U godišnjem izvještaju o prihodima i imovini navodi se da je vlasnik kuće od 180 kvadrata koju je kupio na kredit, a vlasnik je i naslijeđene kuće, šume i pašnjaka.

Šćekić i Đeka dali su saglasnost ASK za uvid u bankarske račune.

Iz ASK su prije nekoliko dana podsjetili funkcionere na obavezu predavanja izvještaja o prihodima i imovini do 31. marta. Saopšteno je da u Crnoj Gori ima gotovo 8.000 javnih funkcionera i državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprečavanju korupcije i posebnih zakona o unutrašnjim poslovima, poreskoj administraciji, carinskog službi, javnim izvršiteljima i notarima.

“Do 20. marta predato je oko 2.000 imovinskih kartona. Prepoznajući praksu iz ranijih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima roka, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje obaveza”, saopšteno je iz ASK.

Poručili su da se blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini podržava snaženje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže ASK da efikasnije obavlja zakonsku funkciju.

Marković ne da uvid u bankarske račune

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković prijavio je ASK, u izvještaju koji se podnosi u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju, da je uštedio oko 102. 587 eura. U izvještaju je naveo da je na tekućem računu imao oko 1.459 eura.

Vlasnik je kuće i građevinskog zemljišta koje je dobio na poklon, a posjeduje i naslijeđene livade, njive i šume. Marković nije dao saglasnost ASK da pristupa podacima na njegovim bankarskim računima.

Bonus video: