"Tragedija pod Volujicom se brzo zaboravila"

Protest romskih porodica ispred Opštine Bar, tvrde da nisu ispunjena obećanja koja su im data

10194 pregleda 6 komentar(a)
Nisu mogli da uđu u Opštinu: Sa protesta, Foto: Marija Pešić
Nisu mogli da uđu u Opštinu: Sa protesta, Foto: Marija Pešić

Tragedija koja se desila našim porodicama je brzo zaboravljen i nije ispunjeno ono što nam je obećano - krov nad glavom.

To su juče kazali članovi porodice nastradalih u požaru pod Volujicom koje ušle su juče u zgradu Opštine Bar tokom protesta ispred te ustanove. Nakon što su udaljeni iz hodnika i prilaza lokalne uprave od starne portira i šefa obezbjeđenja, primio ih je Jovo Krstajić iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Četvoro predstavnika porodice Bislimi otišlo je na razgovor u zgradu te lokalne samouprave, nakon što im je portir rekao da izaberu “tri ozbiljna čovjeka” koji će ući. Na protestu su bili i roditelji dvoje djece koja su nastradala u požaru sredinom februara.

Kenedi Bislimi kazao je da su tokom prošlonedjeljnog protesta ispred Opštine primljeni na razgovor sa predstavnicima lokalne uprave i Centra za socijalni rad, kada im je “obećano da će njihovo stambeno pitanje biti riješeno za pet dana”.

“Od tada je prošlo sedam dana i niko nas nije zvao. Ni Opština Bar, ni Centar za socijalni rad, ni Romski savjet, niko. To su bila lažna obećanja i niko se ne okreće ka nama”, ispričao je on “Vijestima”.

Kenedi Bislimi
Kenedi Bislimifoto: Marija Pešić

Na satanku sa Krstajićem, kojem su prisustvovali i novinari, su pozvali predsjednika Romskog savjeta Crne Gore Mensura Šaljaja koji ih je u video pozivu pitao šta se dešava i je li bilo nešto novo u proteklom periodu.

Šaljaj se ranije javnosti obratio saopštenjem u kojem je kazao da je u kontinuiranoj komunikaciji sa Bislimijima. Ipak, braća Bislimi to negiraju i tvrde da od njega nisu dobili nikakve informacije.

“Ostali su opet na ulici, u trošnim barakama i improvizovanim domovima i u kombiju na barskim parkinzima. Kada smo bili prije nedjelju dana rekli su nam da ćemo dobiti ili pare ili kuću za pet dana. Ništa od toga nema. Predsjednik i ostali u opštini imaju gdje da spavaju, imaju kuću, imaju kupatilo da se kupaju. Mi nemamo gdje. Spavaćemo ispred vrata opštine dok nam ne nađu to što i oni imaju”, kazao je Naser Bislimi.

Fatmir Bislimi kazao je “Vijestima” da je u požaru izgubio četiri člana porodice, uključujući i suprugu. On smatra da su svi to brzo zaboravili iako to nije bila tragedija samo za njega već za čitavu Crnu Goru.

Bislimi je prepičao kako je izgledala ta noć pod Volujicom. Kaže da su ga probudili vrisci njegove ćerke i da je pobjegao iz barake koja je bila već u vatri, a on je vidio zapaljen kabal od struje. Kada je izašao iz svoje, trčao je do barake svoga sina kako bi njima pomogao.

“Kao da se nije desilo ništa”, kazao je Bislimi i dodao da on i 25 članova njegove najuže porodice nemaju gdje da spavaju.

Dva, tri dana, po njegovim riječima, donosili su im hranu, a sada više ni to ne dobijaju. On se, kako je kazao, osjeća loše jer nema uslova da sam svojoj porodici stvori krov nad glavom, jer je izgorio onaj dom koji su uspjeli da obezbjede.

Nadležne institucije, kako je ranije rečeno “Vijestima” iz Opštine Bar i Ministarstva rada, obezbijedile su jedan stan i kuću u zakup u kojima su živjeli neki članovi ovih porodica. Kenedi Bislimi je rekao da su iz tih smještaja istjerani, jer niko ne želi da trpi galamu, puno djece i njihovu igru koja ponekad naprave štetu.

Zbog toga oni žele svoj krov, a ne tuđi. Ne traže, kako tvrde, kuće, stanove i vile već da se makar obnove njihove barake ili naprave nove.

U porodici braće Bislimi ima oko 80 članova od kojih su skoro polovina djeca mlađa od 11 godina. Oni su kazali su de će za sedam dana ponovo organizovati protest ispred Opštine Bar ukoliko im niko ne bude ponudio rješenje za njihov problem. Kako su istakli, traže sastanak sa predsjednikom lokalne uprave Dušanom Raičevićem.

Fatmir Bislimi tvrdi da su spremni i da odu u Podgoricu, ispred Vlade i zgrade Predsjednik, sve dok neko ne bude spreman da ih u potpunosti sasluša.

Djeca su u najgoroj situaciji

Žene iz porodice Bislimi sa djecom bile su jedne od prvih ispred zgrade lokalne uprave. Novinarki “Vijesti” su kazale da žive u jako lošim uslovima, nedostojnim čovjeka, i da samo žele osnovne uslove a ne kule i gradove”.

Šećera Bislimi je ispričala da želi da upiše ćerku u školu za dva mjeseca, ali ne zna da li je to ispravno budući da ona sada nema gdje da ih okupa i opere robu, a ne želi da “takva ide u školu”.

“Ja sam u baraci iza marketa ‘Franca’, dosta njih je došlo kod mene od kako je bio požar. Tijesno nam je, nemamo hrane za sve a najviše djeca ispaštaju. Ja prosim, šta ću, za njih. Muž radi kad može i koliko može”, kazala je.

Sanela Bislimi misli da je sramota kako se društvo i nadležni ophode prema njima budući da su 1999. godine došli sa Kosova u Crnu Goru i u njoj žive 25 godina.

Ispričala je da ona jedina prima oko 300 eura socijalne pomoći što potroše na struju i par stvari za djecu, odnosno unuke. Pored obroka u Narodnoj kuhinji, kako je kazala, hrane se sami. Žene prose i sakupe oko 20 do 30 eura dnevno čime kupe hranu koju spremaju u velikim loncima i svi dijele obroke.

Mnogi od njih, prema njenim riječima, ne mogu nigdje da se zaposle jer nemaju papire, a oni koji imaju ne mogu da nađu pristojan posao jer nemaju uslova da seo kupaju i obuku prikadno. Uz to, moraju da brinu i o djeci koja su mala i ne mogu “sama da budu po ulici”.

Bonus video: