Zorica Milanović i Dijana Raičković nove sutkinje Apelacionog suda

Odluka Sudskog savjeta

25015 pregleda 16 komentar(a)
Zorica Milanović, Foto: Luka Zeković
Zorica Milanović, Foto: Luka Zeković

Specijalna tužiteljka Zorica Milanović i sutkinja Privrednog suda Dijana Raičković nove su sutkinje Apelacionog suda.

Njih je, nakon jučerašnjih intervjua, izabrao Sudski savjet.

U saopštenju Sudskog savjeta se navodi da je na desetoj sjednici tog tijela, održanoj 28. i 29. marta 2024. godine, Savjet obavio intervju sa kandidatima prijavljenim za izbor po jednog sudije Apelacionog suda Crne Gore, i to sa: Vojislavkom Vuković Goločevac sudijom Višeg suda u Podgorici, Gazmendom Kalbrezijem sudijom Osnovnog suda u Ulcinju, Predragom Krstonijevićem sudijom Višeg suda u Podgorici, Zoricom Milanović specijalnom tužiteljkom, Draganom Mrdakom sudijom Višeg suda u Bijelom Polju, Dijanom Raičković sudijom Privrednog suda Crne Gore i Borisom Savićem predsjednikom Višeg suda u Podgorici.

"Nakon sprovedenog zakonskog postupka i utvrde rang liste, Savjet je donio odluku da se za sudije Apelacionog suda Crne Gore, izaberu Dijana Raičković, dosadašnja sutkinja Privrednog suda Crne Gore i Zorica Milanović, dosadašnja specijalna tužiteljka", ističe se u saopštenju.

Iz Sudskog savjeta su dodali da je takođe, sproveden intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas od 10.10.2023. godine za izbor pet sudija sudova za prekršaje, a koji su shodno zakonskoj proceduri ostvarili potreban broj bodova na testiranju, odnosno imaju ocjenu sa pravosudnog ispita, i to sa Danilom Vukojičićem, Slađanom Guberinić i Mirjanom Ivanović.

"Na osnovu utvrđene rang liste, Savjet je donio odluku da se za kandidate za sudije sudova za prekršaje izaberu Mirjana Ivanović, Slađana Guberinić i Danilo Vukojičić, i isti će biti upućeni na inicijalnu obuku u Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u trajanju od devet mjeseci", piše u saopštenju.

Sudski savjet je, kako se dodaje, obavio i intervju sa Srđanom Klikovcem, predsjednikom Osnovnog suda u Kotoru koji je bio jedini kandidat na javni poziv za izbor zamjenika člana Komisije za polaganje pravosudnog ispita.

"Sudija Klikovac je imenovan za zamjenika člana navedene Komisije", piše u saopštnju.

Navodi se i da je Sudski savjet usvojio prosječna mjerila kvaliteta i kvantiteta rada za Apelacioni sud Crne Gore, Upravni sud Crne Gore, Privredni sud Crne Gore, Viši sud za prekršaje Crne Gore, više sudove, osnovne sudove i sudove za prekršaje za 2023.godinu.

"Na sjednici je data saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog suda u Danilovgradu I Su.br.10/24 od 16.02.2024. godine", kazali su iz Sudskog savjeta.

Usvojen je i Izvještaj Centralne popisne komisije o sprovedenom popisu imovine potrošačke jedinice "Sudski savjet" za 2023.godinu.

"Donijeta je odluka da se raspiše javni oglas za popunjavanje jednog upražnjenog mjesta u Privrednom sudu Crne Gore, kao i interni oglas za popunjavanje upražnjenog mjesta u Osnovnom sudu na Cetinju. Na današnjoj sjednici donijeta je odluka da se ponovo raspiše (osmi) javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, i ujedno Sudski savjet apeluje na sudije Vrhovnog suda da prilikom izjašnjavanja i glasanja na Opštoj sjednici odgovorno utvrde predlog kandidata i omoguće Savjetu da izvrši izbor predsjednika Vrhovnog suda, kako bi konačno Crna Gora ispunila jedno od ključnih privremenih mjerila u pregovaračkom poglavlju 23", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: