Stoje godinama: Polomljena ograda i bankine na putu od Uvača do Mateševa

Prelazak u Pajkovom viru na putu od Uvača do Mateševa godinama predstavlja opasnost

5218 pregleda 25 reakcija 4 komentar(a)
Izvaljena ograda na mostu, Foto: Privatna arhiva
Izvaljena ograda na mostu, Foto: Privatna arhiva

Polomljena ograda na mostu Pajkov vir i polomljene odbojne bankine na putu od Uvača do Mateševa stoje već nekoliko godina.

Uništene su, tvrde mještani, još u vrijeme gradnje dionice auto-puta. Brojni apeli nadležnima, koje mještani upućuju još od 2022. godine, ostali su bez odgovora.

Vlasnici imanja i kuća u tom kraju objašnjavaju da su most i put godinama nebezbjedni, i da nadležni ne haju za to.

Obraćali su se više puta, između ostalih, i inspekciji za saobraćaj i resornim ministarstvima, zahtijevajući da se lokalni put, koji je kako tvrde, uništila mehanizacija kompanije CRBC, izvođača radova na auto-putu, vrati u pređašnje stanje.

Polomljene bankine
Polomljene bankinefoto: Privatna arhiva

Oni koji žive od Uvača do Mateševa, objašnjavaju da je gradnjom dionice auto-puta devastirana lokalna putna infrastruktura na više lokacija.

Očekivali su da će se država pobrinuti za to i da će bar dijelom biti nadomještena šteta koju trpe i zbog koje im je, kažu, kvalitet života u tom kraju lošiji nego prije auto-puta.

Od svih obećanja o popravkama, tvrde da su dobili samo sloj nekvaliteno urađenog asfalta, debljine pet centimetara, na putu od Veruše, preko Uvača, do Mateševa.

“Most je već godinama nebezbjedan za učesnike u saobraćaju, a sve izgleda i jako ružno. Lokalni put Veruša-Uvač-Mateševo, od svih obećanja, jedno je presvučen asfaltom koji je već ispucao. Sve ostalo je ostavljeno polomljeno ili je uklonjeno. Svakodnevno se urušava i ono što je preostalo. Prilikom izvođenja radova uklonjena je i vertikalna saobraćajna signalizacija, kao i table sa nazivima sela Uvač, Pajkov Vir, Jabuka... Nikad to nije vraćeno. Ono što je preostalo je polomljeno, išarano...”, tvrde mještani.

Bonus video: