Manja zagađenost vazduha u Nikšiću

Povećano korišćenje solarne i električne enrgije, a smanjeno grijanje na fosilna goriva

1875 pregleda 22 reakcija 3 komentar(a)
Mobilna stanica za mjerenje kvaliteta vazduha, Foto: Svetlana Mandić
Mobilna stanica za mjerenje kvaliteta vazduha, Foto: Svetlana Mandić

Podaci o kvalitetu vazduha tokom prva dva mjeseca ove godine pokazuju da se problem aerozagađenja u opštini Nikšić može značajno unaprijediti.

To je “Vijestima” kazao direktor ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović na osnovu rezultata građanskog monitoringa kvaliteta vazduha, koje je “Ozon” analizirao putem svog servisa “Ekoskop”.

“Tokom januara i februara, prema rezultatima državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha, automatska stanica smještena u dvorištu nikšićke Gimnazije, registovala je 14 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 čestica, što je značajno bolja situacija u odnosu na iste periode prethodnih godina. Tako je u posmatranom periodu tokom prošle godine bilo 20 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10, tokom 2022. bila su 22 dana, a 2021, 24 dana, što ukazuje na trend poboljšanja kvaliteta vazduha”, kazao je Perović.

Aleksandar Perović
Aleksandar Perovićfoto: Svetlana Mandić

Tome je, smatra on, doprinijelo mnogo veće korišćenje solarne energije, veće korišćenja električne energije u domaćinstvima, visoke cijene fosilnih goriva, prije svega drveta koje je tradicionalno dominantan izvor grijanja tokom zimske sezone. Konkretnim mjerama, prema riječima Perovića, moglo bi se značajno unaprijediti stanje i riješiti jedan od najvećih ekoloških problema, pa će “Ozon” predložiti Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da za građane Nikšića uvede podsticajne mjere, kako bi sve veći broj njih prelazio na korišćenje ekološki prihvatljivih vidova energije tokom sezone grijanja.

“To smatramo opravdanim, imajući u vidu činjenicu da se najviše energije iz ekološki prihvatljivih izvora upravo proizvodi korišćenjem resursa lokalne zajednice, kao i činjenici da je sjedište te kompanije u Nikšiću”, kazao je direktor “Ozona”.

Lokalnoj samoupravi predložiće ozelenjavanja grada metodom urbanih šuma, kako bi se postojeće zelene površine, dvorišta obrazovnih, zdravstvenih i javnih ustanova, pošumile vrstama koje imaju ulogu u smanjenju aerozagađenja, povećanja pješačkih i biciklističkih staza, kao i korišćenje onog komunalnog otpada koje nije moguće reciklirati za proizvodnju električne energije.

“Osim toga, smatramo da bi potpuno zakonski utemeljeni priliv sredstava od Bilećkog jezera trebalo opredijeliti za unapređenje energetske efikasnosti, naročito zgrada koje su u urbanom jezgru, javnih ustanova i porodičnih objekata, jer se i na taj način značajno može unaprijediti stanje”, istakao je Perović.

Vjeruje da će, imajući u vidu rezultate aerozagađenja tokom januara i februara, na kraju godine u Nikšiću biti manje od 35 dana prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti PM10 suspendovanih čestica, što je granična vrijednost, čime bi se u značajnoj mjeri unaprijedio kvalitet životne sredine.

“Želja nam je da se u susret proglašenju Nikšića gradom, stanje životne sredine unaprijedi, a čist vazduh je nešto što bi trebalo da bude najmanji zajednički imenitelj svima nama, kako građanima tako i privrednim subjektima i donosiocima odluka. Nadamo se da će institucije kojima ćemo se obratiti shvatiti opravdanost naših inicijativa i otvoriti prostor da se kroz argumentovani javni dijalog dođe do konačnog cilja, a to je da se broj dana sa prekomjernim aerozagađenjem svede za početak ispod graničnog nivoa”, poručio je Perović.

Bonus video: