Nadzor pri kraju, bez novih slučajeva morbila

Iz IJZ kažu da u petak ističe period dvostruke maksimalne inkubacije (21 dan), od pojave prvog slučaja malih boginja

46237 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Foto: s
Foto: s

Pojačani epidemiološki nadzor nad malim boginjama sprovodiće se do sjutra, kada ističe dvostruki period maksimalne inkubacije od pojave prvog slučaja obolijevanja kod osmogodišnje djevojčice.

To je “Vijestima” saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). U međuvremenu, tokom skoro tri sedmice, nije bilo novih, potvrđenih slučajeva morbila.

“Pojačanim epidemiološkim nadzorom su obuhvaćeni svi kontakti oboljelog djeteta. U skladu sa Vodičem za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila, pojačan epidemiološki nadzor se sprovodi do isteka dvostrukog vremena maksimalne inkubacije (21 dan) i on ističe u petak, 19. 4. 2024”, odgovorili su iz IJZ.

Pojasnili su da, osim dva sumnjiva slučaja koji su testirani i odbačeni zbog negativnog PCR nalaza, nije bilo prijave novih sumnji, niti obolijevanja od morbila.

“Takođe, uvidom u integrisani zdravstveni informacioni sistem, kroz koji se prijavljuju zarazne bolesti i direktnim kontaktom sa kolegama, nije utvrđeno prijavljivanje sumnje, niti obolijevanja od morbila na teritoriji opštine Bar”, istakli su iz IJZ.

Prvi slučaj morbila u Crnoj Gori registrovan je 28. marta, kod osmogodišnjeg djeteta koje je putovalo u Sarajevo na sportsko takmičenje. Oboljelo dijete nije bilo vakcinisano protiv malih boginja.

Iz IJZ su ranije kazali “Vijestima” da su pod nadzorom 74 osobe iz Bara i Podgorice koje su putovale u Sarajevo na takmičenje u karateu, kao i 26 učenika iz odjeljenja oboljelog djeteta. Pod nadzorom su i porodični kontakti, kao i učiteljica dječaka.

Kazali su i da je većina od 26 učenika odjeljenja u koje ide inficirani dječak primilo MMR vakcinu.

“Prema informacijama epidemiološke službe Doma zdravlja Bar šest kontakata nije vakcinisano, dva kontakta su primila jednu dozu, dok ih je 18 kompletno vakcinisano”, kazali su iz IJZ.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima” su odgovorili da je nakon potvrde infekcije virusom morbila kod djeteta, zdravstveno-sanitarna inspektorka u Baru u stalnom kontaktu sa Higijensko-epidemiološkom službom (HES) Doma zdravlja Bar. Pojasnili su da HES barskog Doma zdravlja sprovodi pojačani epidemiološki nadzor na teritoriji te opštine sa posebnim akcentom na osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim dječakom tokom perioda zaraznosti.

Prema podacima IJZ, države regiona bilježe epidemije malih boginja.

Skoro 27.000 djece u Crnoj Gori nije primilo prvu dozu MMR vakcine, a još oko 20.000 drugu dozu. Podaci IJZ pokazuju i da je svega petina djece rođene 2022. godine primila vakcinu protiv malih boginja.

Na teritoriji Bara, od ukupno 3.190 registrovane djece rođene od 1. januara 2017. do 31. avgusta 2022. godine, koja su godinama pogodnim za vakcinaciju prvom dozom MMR vakcine, vakcinisano je malo više od polovine, odnosno njih 1.629, sto je niže od državnog prosjeka koji iznosi oko 64 odsto, podaci su iz marta ove godine.

Direktor IJZ Dragan Laušević početkom mjeseca kazao je da je, nakon prvog registrovanog slučaja malih boginja u Baru, zabilježen blagi rast vakcinacije djece u toj opštini. Pojasnio je da su tokom prvog vikenda nakon pojave morbila date ukupno 72 doze vakcine.

Male boginje su među najzaraznijim bolestima koje postoje i prenose se širenjem u vazduhu kada zaražena osoba kašlje ili kija.

Najčešće su kod djece mlađe od pet godina. Simptomi uključuju groznicu, kašalj, curenje iz nosa i karakterističan osip. Većina smrtnih slučajeva je posljedica komplikacija poput encefalitisa, teške dehidracije, ozbiljnih problema sa disanjem i upale pluća, a komplikacije su najčešće kod male djece.

Bonus video: