CGO: Obaveza institucija da obezbijede pravdu za žrtve zločina u Kaluđerskom lazu

Pripadnici Vojske Jugoslavije (VJ) su 18. aprila 1999. lišili života 6, a ranili 5 osoba, među njima i žene, djecu i stara lica, a procjenjuje se da su do 21. maja 1999. ubili još 11 lica. Svi ubijeni bili su albanske nacionalnosti, a u Crnu Goru su došli bježeći od rata, nasilja i progona, što ukazuje da je izvršenje ovog zločina motivisano isključivo etničkim razlozima"

3262 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CGO
Ilustracija, Foto: CGO

Obaveza institucija Crne Gore je da, u okvirima svojih nadležnosti, obezbijede pravdu za žrtve i njihove porodice, a obaveza građana i građanki je njegovanje kulture sjećanja na nevino stradale, navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Oni su to kazali povodom 18. aprila, dana kada je u Kaluđerskom lazu 1999. godine, u prvom talasu, ubijeno šest a ranjeno pet lica, i kasnije ubijeno još 11 lica.

"Pripadnici Vojske Jugoslavije (VJ) su 18. aprila 1999. lišili života 6, a ranili 5 osoba, među njima i žene, djecu i stara lica, a procjenjuje se da su do 21. maja 1999. ubili još 11 lica. Svi ubijeni bili su albanske nacionalnosti, a u Crnu Goru su došli bježeći od rata, nasilja i progona, što ukazuje da je izvršenje ovog zločina motivisano isključivo etničkim razlozima", dodaje se u saopštenu CGO.

Prema njihovim riječima Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) je 2008 godine ovaj zločin kvalifikovalo kao ratni i podiglo optužnicu protiv 8 pripadnika VJ.

"Ali su nakon sedam godina postupka svi optuženi oslobođeni, čime ovo ostaje jedan od nizu slučajeva ratnih zločina iz 90ih koji nisu dobili adekvatan pravosudni epilog", kazali su.

Bonus video: