IJZ: Dato više od 8,4 hiljade doza HPV vakcina

U saopštenju IJZ se navodi da će ta zdravstvena ustanova, u saradnji sa domovima zdravlja, organizovati vakcinaciju u dodatnim terminima još narednog vikenda

2425 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori je, od početka vakcinacije protiv HPV infekcija, dato više od 8.400 doza te vakcine, saopštili su iz Insituta za javno zdravlje i pozvali na vakcinaciju u dodatnim terminima.

U saopštenju IJZ se navodi da će ta zdravstvena ustanova, u saradnji sa domovima zdravlja, organizovati vakcinaciju u dodatnim terminima još narednog vikenda.

Oni su na vakcinaciju u dodatnim terminima pozvali, kako su naveli, prije svega djevojčice i dječake uzrasta od devet do 18 godina jer je u tom uzrastu vakcinacija najdjelotvornija.

Iz IJZ su objasnili da se u tom uzrastu postižu izuzetno dobri rezultati u prevenciji raka grlića materice i genitalnih bradavica (kondiloma), a smanjuje se i rizik od raka anusa, raka penisa, raka vagine i vulve, kao i dijelom raka usne duplje i ždrijela.

„U uzrasnoj grupi od devet do 20 godina aplikuje se jedna doza deveto-valentne vakcine koja pruža zaštitu od HPV tipova 6,11,16,18,31,33,45,52 i 58“, kazali su iz IJZ.

Oni su ponovili da državni sistem zdravstva za sada u potpunosti pokriva troškove HPV vakcinacije.

“Potrebno je da svi kojima se to preporučuje i koji se uporno pozivaju na vakcinaciju iskoriste priliku i vakcinišu se”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, za vikend, moguća vakcinacija djece koja nemaju izabranog pedijatra.

Iz IJZ su kazali da će se vakcinacija odvijati prema definisanom radnom vremenu po opštinama.

„Nakon ovog perioda vakcine će biti preusmjeravane ka gradovima i uzrasnim grupama gdje je veće interesovanje”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su naglasili da je vakcina visoko bezbjedna, veoma djelotvorna i pruža dugotrajnu zaštitu.

„Snažno se preporučuje da se HPV vakcinacija obavi što ranije, a može se sprovesti nakon navršenih devet godina”, objasnili su iz IJZ.

Iz te zdravstvene ustanove su ukazali da je za vakcinaciju dobra prilika i sistematski pregled u završnom razredu osnovne, odnosno srednje škole za one koji se nisu vakcinisali ranije.

Bonus video: