Krapović: Odbrambena saradnja sa Slovenijom na izuzetno visokom nivou

Ministar je podsjetio da odbrambeni odnosi Crne Gore i Slovenije obuhvataju zajedničke obuke i vježbe, specijalizovane kurseve, projekte usmjerene na modernizaciju kapaciteta, ali i zajednički doprinos međunarodnom miru i stabilnosti

2087 pregleda 1 komentar(a)
Krapović i Šarec, Foto: Ministarstvo odbrane
Krapović i Šarec, Foto: Ministarstvo odbrane

Stabilnost evropskog kontinenta leži u uspješnim evropskim integracijama država Zapadnog Balkana, poručio je ministar odbrane Dragan Krapović u razgovoru sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane saopštili su da su Šarec i Krapović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji, danas razgovarali o odbrambenoj saradnji dvije države, kao i pravcima njenog daljeg razvoja.

„Krapović je naglasio tradicionalno dobre odnose dvije prijateljske zemlje i istakao značaj brojnih zajedničkih aktivnosti, kroz koje pripadnici vojski Crne Gore i Slovenije jačaju ne samo nacionalne kapacitete, već međusobno povjerenje i interoperabilnost“, kaže se u saopštenju.

On je podsjetio da odbrambeni odnosi Crne Gore i Slovenije obuhvataju zajedničke obuke i vježbe, specijalizovane kurseve, projekte usmjerene na modernizaciju kapaciteta, ali i zajednički doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

Krapović je, kako se navodi, istakao odlična iskustva iz zajedničkog angažovanja u Multinacionalnoj borbenoj grupi u Letoniji.

On je kazao da je svaki doprinos jačanju istočnog krila Alijanse izuzetno značajan za očuvanje bezbjednosti evroatlantske zone.

„Krapović je, takođe, dodao da stabilnost evropskog kontinenta leži u uspješnim evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana i istakao očekivanje nastavka ekspertske i političke podrške Slovenije na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU)“, navodi se u saopštenju.

Šarec se saglasio sa Krapovićem da Crna Gora i Slovenija njeguju odličnu saradnju još od početka evroatlantskog puta Crne Gore.

Navodi se da je Šarec iskazao spremnost za dalje jačanje odnosa u oblastima od obostranog značaja.

„Osim značajnih bilateralnih projekata i aktivnosti koje realizuju predstavnici odbrambenih sektora Crne Gore i Slovenije, Šarec je istakao i važnost saradnje u odbrambenim regionalnim inicijativama“, kaže se u saopštenju.

On je naglasio da iste bezbjednosne prijetnje, sa kojima se ovaj dio evropskog kontinenta suočava, pozivaju na unapređivanje međusobnog razumijevanja i razvijanje novih modaliteta odbrambene saradnje.

Šarec je rekao da je uvjeren da je samo integrisanim djelovanjem NATO i EU članica moguće se suprotstaviti nepredvidivim bezbjednosnim izazovima.

On je istakao da će Slovenija nastaviti da podržava evropski kurs država Zapadnog Balkana, vjerujući da će uspješno okončanje njihovih evropskih integracija osnažiti stabilnost cijele Evrope.

„Krapović i Šarec su razgovarali i o zajedničkim projektima, čiji je cilj modernizacija nacionalnih odbrambenih kapaciteta, i iskazali obostrano zadovoljstvo uspješno realizovanim međusobnim donacijama“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, oni su potpisali sporazum o donaciji nesmrtonosnih ručnih protivvazdušnih sistema – BANS, koje je slovenačka strana donirala Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Krapović je zahvalio na vrijednoj donaciji, ističući da će ona zasigurno unaprijediti kapacitete protivvazdušne odbrane Crne Gore.

On se, zokom posjete Ljubljani, sastao i sa predstavnicima Odbora za odbranu Parlamenta Slovenije sa kojima je razgovarao o modalitetima bilateralne odbrambene saradnje, ali i savremenim bezbjednosnim izazovima sa kojima se trenutno svijet suočava.

Iz Ministarstva su najavili da će Krapović danas posjetiti Fakultet za društvene nauke u Ljubljani, gdje će održati predavanje na temu „Put Crne Gore u NATO, izazovi i benefiti“.

Kako su naveli iz tog resora, za sjutra je planirana posjeta kompanijama C - Astral, TIM TEC i Guardiaris, koje su članice klastera odbrambene industrije Slovenije.

„Vršiteljka dužnosti direktorica Direktorata za politiku odbrane Radmila Perović i njen slovenački kolega Roland Zel potpisali su Plan bilateralne saradnje za ovu godinu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: