Bitka se svodila na punjenje džepova?

Specijalno tužilaštvo sumnjiči direktoricu ASK-a da je sebi i drugima nezakonito pribavila više od 60.000 eura. Punomoćnik Jelene Perović, advokat Nikola Martinović, rekao da je ona na saslušanju negirala optužbe. “Omogućila je brojnim funkcionerima da sakriju svoju nezakonito stečenu imovinu, a najvećim političkim partijama da se nesmetano finansiraju iz kriminalnih izvora”, tvrdi Ćalović Marković

59324 pregleda 166 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Osoba koja je na čelu ključne antikorupcijske institucije je morala da bude primjer drugima, a ne da protivzakonito prisvaja značajna sredstva iz državnog budžeta. Time je Jelena Perović poslala jasnu poruku da je spremna da lični interes stavi ispred javnog, a svojim postupanjem u potpunosti je urušila integritet institucije koja ima značajna ovlašćenja kad je u pitanju kako imovina javnih funkcionera, tako i finansiranje političkih partija i izbornih kampanja, kazala je juče “Vijestima” direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković.

Direktorki Agencije za sprečavanje korupcije Jeleni Perović juče je, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) određen pritvor do 72 sata, a njen pravni zastupnik, advokat Nikola Martinović, kazao je da je tokom saslušanja negirala krivicu.

Portparol SDT-a Vukas Radonjić rekao je juče da tužioci terete Perović da je zloupotrijebila službeni položaj i sebi i drugima nezakonito pribavila imovinsku korist u iznosu od više od 60.000 eura u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine.

Dokumentaciju o tome SDT je dobio od Direkcije za budžetsku inspekciju Ministarstva finansija, koja je utvrdila da je Perović sebi, zaposlenima u ASK-u, ali i bivšim članovima Savjeta nezakonito isplaćivala naknade i nagrade.

Radonjić je naglasio da tužioci u posebnom krivičnom predmetu utvrđuju da li je zloupotrebljavala i službeni automobil.

“Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija ASK-a, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT-a, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut”, poručio je Radonjić.

NIJE PROCESUIRALA ĐUKANOVIĆA, LAZOVIĆA, KATNIĆA, VELJOVIĆA...

Ćalović Marković upozorava na to da čelnica Agencije nije smjela dovesti instituciju u ovakvu situaciju.

“Selektivnim postupanjem Perović je omogućila brojnim funkionerima da sakriju svoju nezakonito stečenu imovinu, a najvećim političkim partijama da se nesmetano finansiraju iz kriminalnih izvora. Dok je progonila kritičare prethodnog režima, istovremeno je ignorisala brojne sudske presude vezane za skrivanje imovine najviših funkcionera. Pošto nepostupanje po sudskim presudama predstavlja krivično djelo, očekujemo da je tužilaštvo procesuira i po tom osnovu”, kazala je Ćalović Marković “Vijestima”.

Prema njenim riječima, važno je naglasiti da je Perović “i ranije djelovala po instrukcijama Vesne Medenice dok je kao sudija morala da radi u skladu sa zakonom”.

“…Pa se postavlja pitanje po čijim nalozima je prekršila obavezu procesuiranja Mila Ðukanovića, Zorana Lazovića, Milivoja Katnića, Veselina Veljovića i brojnih drugih funkcionera koji su skrivali svoju imovinu”, ističe Ćalović Marković.

Nju ne čudi što su “u odbranu Perović ustali upravo predstavnici onih struktura čije interese je štitila uporno kršeći zakone”.

“Zbog toga očekujemo da tužilaštvo proširi istragu i na ove predmete kako biamo u potpunosti sagledali opseg kršenja zakona od strane Jelene Perović”, zaključila je Ćalović Marković.

Predsjednik Sindikalne organizacije ASK Dušan Drakić takođe naglašava da je Agencija antikorupcijski preventivni organ.

Zbog toga, poručuje on, mora pod hitno da se oslobodi sumnji koje prate upotrebu javnih resursa i selektivnost u radu.

“To se može uraditi samo na način što će se objaviti cjelokupna finansijska i prateća dokumentacija rada Agencije. Sve to se može potvrditi kontrolom finansijskog poslovanja i revizijom razvoja informacionog sistema Agencije. Na taj način će se Agencija osloboditi sumnji i postaviti standard ponašanja u narednom periodu, ali i ispoštovati preporuke međunarodnih partnera u dijelu transparentnosti i odgovornosti u radu institucije”, kazao je Drakić.

DRŽAVA VEĆ TRAŽI NAKNADU ŠTETE

Pred podgoričkim Osnovnim sudom vodi se postupak države protiv Perović, kojim se od uhapšene direktorke ASK-a traži da nadoknadi tržišnu vrijednost stana koji je dobila po povoljnim uslovima jer je prekršila ugovor koji je kao tadašnji sudija početkom 2018. potpisala sa Osnovnim sudom Cetinje.

Prema ugovoru, koji je tada MANS dostavio instituciji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države, direktorica ASK-a nije ispunila obavezu predviđenu ugovorom - nije ostala na funkciji sudije pet godina, odnosno do 2023.

U tužbi, koju potpisuje zaštitnica Bojana Ćirović, navodi se da je Perović stan dobila na osnovu odluke Sudskog savjeta (Komisije za rješavanje stambenih potreba sudija), na osnovu oglasa Osnovnog suda na Cetinju.

Ćirović je navela da se direktorica ASK-a ugovorom obavezala da će ostati na sudijskoj funkciji najmanje pet godina od dana zaključenja ugovora.

“…A u slučaju da joj svojom voljom prestane sudijska funkcija prije navedenog roka, ista se obavezala da vrati stan ili nadoknadi njegovu tržišnu vrijednost koja je važila na dan zaključenja… Tužena nije ispoštovala pomenutu ugovornu obavezu, s obzirom na to da joj je 24. 07. 2020. godine po sopstvenoj volji prestala sudijska funkcija, a da je 25.07.2020. imenovana za direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije. Dakle, navedeno upućuje na zaključak da je tužena u konkretnom slučaju u obavezi da izvrši povraćaj predmetnog stana ili naknadi njegovu tržišnu vrijednost na dan zaključenja ugovora o prodaji”, ističe Ćirovićeva u tužbi.

Ona podsjeća da se direktorica ASK-a nije upisala kao vlasnik stana, već da ga je prodala.

“Cirkus, neka vrati pare, pomoći će Albanci”

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je juče nakon sjednice Vlade da je izvještavanje medija u vezi sa hapšenjem direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović “zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus”.

On je kazao i da Albanci “imaju veliku zahvalnost prema Perović radi presude koju je donijela tokom 2016. godine”, ali i ocijenio da “ako je oštetila budžet države, da je taj narod u Crnoj Gori možda spreman da joj pomogne da vrati novac”.

“Vijesti” očekuju odgovor Vlade kako će se odrediti prema ovoj izjavi, posebno u svjetlu činjenice da je podatke o nezakonitom trošenju državnog novca otkrila Budžetska inspekcija Ministarstva finansija, koja je nakon utvrđenih nezakonitosti, dokumentaciju dostavila specijalnim tužiocima.

Bonus video: