Đeljošaj: Podržavam rad ministra Vukovića, svako ko neodgovorno raspolaže državnom imovinom mora biti procesuiran

Pokazuje se da je sistem zreo da uspostavi mehanizme samokontrole i discipline, kazao je potpredsjednik Vlade

28951 pregleda 65 reakcija 24 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Đeljošaj, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Nik Đeljošaj, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, rekao je da u potpunosti podržava rad ministra finansija Novice Vukovića i da pozdravlja odluku da Budžetska inspekcija "bude aktivirana u pravom smislu te riječi."

To su, kaže, odluke koje pokazuju da je sistem zreo da uspostavi mehanizme samokontrole i discipline.

"Tako sam saopštio i juče, ali su nažalost zlonamjerni interpretirali tako da pokušaju da kreiraju još jedan vještački sukob u Vladi. Dakle, svako ko neodgovorno raspolaže državnom imovinom mora biti procesuiran. Sa tim nema kompromisa. I svaka čast Novici Vukoviću i njegovom timu da aktiviraju mehanizme kojima raspolažu u tom smislu", saopštio je Đeljošaj.

Pozvao je i da se uradi i kontrola budžetske jedinice kojom upravlja.

Navodi da je Ministarstvo ekonomskog razvoja u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, u mandatu prethodne Vlade, "uštedjelo čak 64.792,45 eura na pozicijama (ugovora o djelu, konsultantskih ugovora, ostalih naknada, zarada javnih funkcionera)."

Samo na poziciji ugovora o djelu, dodaje, Ministarstvo je uštedjelo 33.253,91 euro.

"Sa druge strane, u ovom kratkom periodu Ministarstvo je uspjelo da pripremi više zakonskih i podzakonskih rješenja, donese programe i jednu strategiju, kao i da uspije podići kvalitet života naših građanki i građana kroz ograničavanje marži za preko 500 artikala u trgovinama, ali i da eliminiše neke barijere privredi i podstakne njihovu konkurentnost", dodaje Đeljošaj.

Značajni iskoraci su, kako je kazao, napravljeni i na međunarodnom planu, posebno u segmentu pregovora sa Evropskom unijom, "pa se tako očekuje da će najveći broj poglavlja koja će prva biti zatvorena biti baš ona koja su u nadležnosti ovog ministarstva."

"Ministarstvo je primjer efikasnosti na djelu. Uz manje troškove postižemo bolje rezultate. Očigledno tako nije bilo u prethodnom periodu što potvrđuju i gore navedeni podaci", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: