Krov sale osnovne škole u Kolašinu prokišnjava dvanaest godina

Jedina kolašinska osnovna škola nikako da obezbijedi novac za popravku, a ima i stalni problem s grijanjem i prevozom učenika sa seoskog područja

2484 pregleda 6 komentar(a)
Osnovna škola "Risto Manojlović", Foto: Dragana Šćepanović
Osnovna škola "Risto Manojlović", Foto: Dragana Šćepanović

Krov fiskulturne sale u jedinoj kolašinskoj gradskoj osnovnoj školi “Risto Manojlović” prokišnjava već 12 godina, a za popravku sve ovo vrijeme niti su imali svog, niti dobili novac od resornog ministarstva ili na drugi način.

Kako je kazala direktorka te ustanove Nataša Peković, informišući lokalni parlament o stanju u osnovnom obrazovanju, krov je stradao još tokom nevremena u zimu 2012. godine. Zgrada u kojoj je sala otvorena je samo godinu i po prije toga.

“Škola je, zbog obilnih padavina 2012. godine, pozvala vojnike da očiste snijeg sa objekta, kako se ne bi krov urušio. Usljed tih aktivnosti došlo je do oštećenja krova. Sala i dalje prokišnjava što otežava njeno korišćenje, bilo učenicima na času fizičkog vaspitanja, bilo klubovima i rekreativcima koji koriste salu u popodnevnim časovima, a postoji opasnost i od povreda. Tražila sam mišljenje stručnog lica (mašinskog inžinjera), koji je dao preporuku o načinu utvrđivanja oštećenja krova, kao i opis radova”, napisala je ona u informaciji Skupštini opštine (SO).

Nakon toga, kako tvrdi Peković, stigle su tri ponude zainteresovanih za izvođenje radova, “ali su iznosi bili tako visoki da škola nije bila u mogućnosti da pokrije troškove sanacije”. Peković je objasnila da se, kao i njeni prethodnici, obraćala Ministarstvu za pomoć, ali to do sada nije dalo rezultate. Upozorila je da je popravka krova hitna, jer, kako objasnila, ukoliko se to ne desi, šteta će biti znatno veća, a stradaće i parket u sali.

Nova zgrada OŠ “Risto Manojlović” površine je 7.200 metara kvadratnih, a kako je saopšteno prilikom otvaranja, na početku školske 2011/2012. godine rađena je po najsavremenijim standardima. Radovi, koji su trajali tri godine, koštali su više od 5,5 miliona eura.

U toj ustanovi sada je, kako je saopštila direktorica, oko 524 đaka, a jedan od problema je i prevoz određenog broja učenika sa seoskog područja. Nedostaje kombi vozilo za prevoz iz nekoliko sela, a postojeći kombi je, kaže Peković, u vrlo lošem stanju, pa ne može proći tehnički pregled i biti registrovan. Teškoće u prevozu učenika riješio bi, tvrdi ona, kombi koji je predviđen za prevoz 13 đaka, a čija je cijena od 6.000 do 10.000 eura.

Peković je kao rješenje za stalni problem s grijanjem u školi predložila ugradnju solarnih panela.

“Ugradnjom solarnih panela i prelaskom na grijanje na struju dobijenu na taj način riješio bi se akutni problem grijanja, smanjili bismo potrošnju lož ulja za grijanje, kao i račune za utrošenu električnu energiju, a ujedno smanjili zagađenje životne sredine. Dodatnom energijom bi se postigli optimalni uslovi za rad, a u ljetnjim mjesecima višak energije bi se vraćao EPCG, čime bi se izvjestan novac pribavljao za nabavku u zimskim mjesecima”, objasnila je ona.

Peković je podsjetila da se sistem centralnog grijanja te ustanove dijeli sa srednjom, te Školom za osnovno muzičko obrazovanje i predškolskom ustanovom. Direktorica je kazala i da količine mazuta koje dobijaju te ustanove nijesu dovoljne, jer se “kvote lož ulja određuju prema broju učenika, a ne prema površini škole ili prosječnim temperaturama u toku zime”. Zbog toga su, tvrdi ona, “učionice nedovoljno zagrijane, s obzirom na to da se grijanje uključuje dva puta dnevno po sat”.

No, i pored brojnih problema, iz informacije dostavljene SO, vidi se da kolašinska OŠ postiže odlične rezultate. Više od polovina đaka ima odličan uspjeh, učesnici su raznih takmičenja i manifestacija, a direktorka se pohvalila da je “škola opremljena odličnom računarskom opremom, donacija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva sporta i mladih”.

OŠ “Risto Manojlović” nedavno je proslavila još jedan rođendan. Kao dan te ustanove slavi se 15. april, a ove godine đaci, sa svojim učiteljicama, učiteljima i nastavnicma i nastavnicima obilježili su ga origninalnim i raznovrsnim programima, koji su održavani tokom minule dvije sedmice.

Bonus video: