Psi lutalice skupo koštaju barsku opštinu

Za napuštanje životinja kazne do 3.000 eura. Uprkos azilu i visokim kaznama, iz lokalne kase u protekle dvije godine je oko 265 hiljada eura “otišlo” na odštetu za ujede

13624 pregleda 8 komentar(a)
Ulični psi u Baru, Foto: Privatna arhiva
Ulični psi u Baru, Foto: Privatna arhiva

Napuštene životinje i psi lutalice redovni su “stanovnici” barskih ulica i javnih površina. Azil za pse otvoren je prošlog ljeta u Baru, a nedavno je donesena i nova Odluka o kućnim ljubomcima koja propisuje novčane kazne za napuštanje životinja. Uprkos tome, iz lokalne kase je u protekle dvije godine oko 265 hiljada eura otišlo na odštetu za ujede pasa lutalica.

Opština Bar je prethodne godine isplatila 119.181 eura iz lokalnog budžeta građanima koje su ujeli psi lutalice. U godini prije toga, po istom osnovu je isplaćeno 146.353 eura.

To je “Vijestima” potvrđeno iz lokalne uprave, a istakli su da su iznosi isplaćeni kao sudska poravnanja strankama što je značajno umanjilo ukupne troškove.

“Na ime ove naknade u 2023. godini Osnovnom sudu u Baru predata je 251 tužba, dok je u 2022. godini predata 281 tužba. Gotovo svi predmeti iz naznačenog perioda su okončani”, kazali su iz Opštine.

Naglasili su da nerijetko dolazi do zloupotrebe kada su u pitanju zahtjevi za naknadu štete po tom osnovu, pa su zbog toga trenutno u fazi dodatne ocjene opravdanosti tih zahtjeva.

Azil za napuštene životinje u Baru je počeo sa radom početkom juna 2023. godine.

Iz Opštine su “Vijestima” kazali da taj prostor ima oko šest hiljada kvadratnih metara koji posjeduje kapacitete za grupni i izolovani smještaj za životinje.

“Sklonište je projektovano za kapacitet do 100 pasa, u skladu sa važećim standardima koje je bilo neophodno uklopiti, čime su ispoštovane sve pozitivne zakonske odredbe u ovoj oblasti, što je u konačnom put ka rješenju ovog izazova”, poručili su.

Iz azila u Baru
Iz azila u Barufoto: Azil Bar

Na taj način, kako su kazali, ispunili su zakonsku obavezu koja proističe iz Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i obezbijedili sklonište po najvišim standardima i dugoročno i održivo riješila problem zbrinjavanja pasa lutalica, ali i drugih životinja. Dodatno, u planu je i izrada registra napuštenih pasa koji će se evidentirati kroz prijem napuštenih životinja.

Iz lokalnog preduzeća “Lovstvo” kazali su da je optimalni kapacitet nešto manji, odnosno da imaju prostora da zbrinu od 60 do 70 životinja, dok se u krajnjoj nuždi može smjestiti do 80 pasa.

“U barskom azilu trenutno ima 46 pasa. Sklonište za napuštene životinje na Kufinu posjeduje 10 bokseva od kojih šest bokseva imaju kapacitet od maksimalno osam jedinki koje su veterinarski obrađene i čekaju na udomljenje. Dva boksa su za postoperativni period maksimalnog kapaciteta četiri jedinke. Jedan boks je za posebne namjene, tj. za pse koji su na posmatranju zbog sumnje na bjesnilo. Imamo jedan boks za kuju dojilju sa štencima”, kazali su “Vijestima” iz tog preduzeća koje rukovodi azilom.

Sklonište za napuštene životinje radi u 24 časovnom režimu sa devet zaposlenih radnika a odgovorna lica su izvršni direktor “Lovstva” Bar Marko Brnjada i v. d. upravnik skloništa Jovica Stanković.

Zasada, kako su kazali, nemaju potpisanih ugovora o volontiranju, ali svakodnevno su u kontaktu, usko i dobro sarađuju sa većinom barskih volontera, NVO organizacijama i svim ljudima velikog srca koji žele da pomognu.

Procedura i postupanje u slučajevima zbrinjavanja životinja u azil je uređena zakonom i podzakonskim aktima, odnosno odlukama Skupštine opštine.

“Uglavnom za lutajuće pse, odnosno pse za koje se smatra da su djelovanjem čovjeka ne svojom voljom završili na ulicama i javnim površinama, a nijesu identifikovani zadužen je azil, dok je za pse kojima se identifikacijom utvrdi vlasnik zaduženja azila su da ih zbrine dok komunalna inspekcija ne djeluje u skladu sa svojim nadležnostima i vlasnik dođe da preuzme svog psa”, ispričali su iz barskog “Lovstva”.

Dodali su da im se građani obraćaju svakodnevno u želji da zbrinu životinje, čak u tolikoj mjeri da ta potreba prevazilazi kapacitete i mogućnosti njihovog skloništa.

Od početka rada azila, najveći izazov za njih je uspostavljanje dobrog odnosa sa građanima i razumijevanje njihovog načina rada odnosno mogućnosti. Kapaciteti su im limitirani, kažu oni, i problem pasa lutalica koji datira decenijama unazad ne može se riješiti u kratkom vremenskom roku. Najvažnije je, po njihovim riječima, da građani shvate da je sklonište samo sredstvo za rješavanje problema pasa lutalica.

“Sterilisanjem i kastriranjem bezdomnih pasa sprečavamo njihovo razmnožavanje a udomljavanjem smanjujemo njihov trenutni broj na javnim površinama. Korijen ovog problema je u nesavjesnom vlasništvu odnosno nekontrolisanom parenju i kasnije napuštanju sopstvenih pasa ili štenaca”, zaključili su.

Oni apelujeu na građane da čipuju svoje pse radi identifikacije kako to i zakon nalaže. Istakli su da bi veterinarske ambulante takođe trebale da upute vlasnike na to da nije moguće štenca ili odraslog psa pregledati, vakcinisati, liječiti ukoliko pas nije čipovan.

Sve to je, kako su kazali, svojevrstan apel nadležnim službama da je krajnje vrijeme za implementaciju zakonskih rješenja te da što prije treba krenuti sa upozorenjima a nakon toga i sa kaznama.

“Promjena svijesti i savjesti kod građana je osnov za rješavanje ove problematike i tek kada se taj odnos promjeni možemo očekivati smanjenje broja bezdomnih psa na ulicama grada i nadati se da ni te nesrećne životinje a ni građani neće doživljavati negativna iskustva po urbanim, prigradskim i seoskim sredinama”, poručili sui z “Lovstva”.

Na sajtu barskog azila mogu se pronaći sve informacije o udomljavanju životinja kao i fotografije onih pasa koji čekaju svoj novi dom.

Skupština opštine Bar nedavno je usvojila Odluku o kućnim ljubimcima na teritoriji opštine Bar, kojom se propisuju uslovi i način držanja kućnih ljubimaca, način postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, način zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca, održavanje skloništa za njihovo zbrinjavanje i kontrole njihovog razmnožavanja na teritoriji opštine Bar.

Ovom Odlukom, između ostalog, propisane su i kaznene odredbe koje iznose od 150 do 3000 eura za one koji napuste svoje kućne ljubimce, što su iz Opštine Bar naveli kao glavni uzrok pojave pasa lutalica.

Na ime ove naknade u 2023. godini Osnovnom sudu u Baru predata je 251 tužba, dok je u 2022. godini predata 281 tužba. Gotovo svi predmeti iz naznačenog perioda su okončani”, kazali su iz Opštine. Naglasili su da nerijetko dolazi do zloupotrebe kada su u pitanju zahtjevi za naknadu štete po tom osnovu, pa su zbog toga trenutno u fazi dodatne ocjene opravdanosti tih zahtjeva.

Bonus video: