Kvadrat „vječne kuće” i preko 1.400 eura

Komunalno preduzeće u Tivtu planira poskupljenje cijena novih grobnica

17431 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Komunalno preduzeće Tivat povećaće za 39 odsto cijenu grobnica koje će se graditi na novoj parceli na koju će se širiti Gradsko groblje Sveti Srđ na Brdištima.

Tivat je, inače, jedan od gradova u primorskom regionu Crne Gore koji kubure sa nedostatkom grobnih mjesta, a broj stanovnika ubrzano raste, pa je neophodno posvetiti pažnju i ovom aspektu komunalne infrastrukture.

Odluku da se najveće gradsko groblje u Tivtu, Sveti Srđ na Brdištima, proširi i na susjednu parcelu 717/1 KO Đuraševići površine 5.158 metara kvadratnih, donio je još u avgustu 2022. Odbor povjerenika koji je tada vršio funkciju raspuštenog bivšeg saziva Skupštine Opštine Tivat. U međuvremenu, Odbor direktora Komunalnog preduzeća, koje se u Tivtu bavi i komunalnom djelatnošću sahranjivanja umrlih i upravljanja gradskim grobljima, inicirao je da se, imajući u vidu povećan obim radova koji iziskuje priprema ove parcele za početak izgradnje grobnica, odnosno poskupljenje građevinskog materijala neohodnog za izgradnju samih ukopnih mjesta, poveća cijena grobnica.

Tako će ubuduće, ukoliko odbornici u lokalnom parlamentu Tivta na predstojećoj sjednici 28. aprila daju zeleno svjetlo na predlog nove Odluke o utvrđivanju cijena grobnica, građani kupovinu standardne nove grobnice dimenzija 2,5 sa 1,35 metara na dva nivoa, na gradskom groblju Sveti Srđ plaćati 4.840 eura sa uračunatim PDV-om.

Aktuelna cijena koja se inače, nije mijenjala još od 2014.godine, iznosi 3.480 eura. Građanima će biti omogućeno da grobnicu kupe i na rate na dva mehanizma: uz uplatu avansa od 25 odsto i ostatak na šest jednakih mjesečnih rata bez kamate, odnosno uz avans od 25 odsto i ostatak na 12 jednakih mjesečnih rata, ali uz kamatu od pet odsto.

Novom odlukom definisana je i nova cijena za godišnji zakup kosturnice koja iznosi 480 eura.

Bonus video: