Husović: Nadamo se da će novi VDT pokrenuti incijativu da se rasvijetli zločin u Kaluđerskom lazu

Predsjednik Opštine Rožaje rekao je da su izbjeglice sa Kosova tražile utočište u Rožajama i tu stradale

19758 pregleda 37 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

U Kaluđerskom lazu stradali su civili koji ne predstavljaju nikakvu opasnost, poručeno je sa komemoracije povodom obilježavanja četvrt vijeka od zločina u tom rožajskom selu.

Građanska alijansa (GA) je saopštila da se ove godine pridružila komemoraciji i organizovala polaganje cvijeća u Novom selu, kao i formiranje Mreže aktivista koji se bave ratnim zločinima u Crnoj Gori.

Na komemoraciji u Kaluđerskom lazu advokat Velija Murić upozorio je da nije bilo volje za istraživanjem ratnih zločina devedesetih. On je kazao da su u Kaluđerskom lazu stradali civili koji ne predstavljaju nikakvu opasnost i dodao: “Imamo ratne zločince koji se slobodno šetaju i slave te događaje po kafanama. Do sada ni kosovsko tužilastvo nije preduzelo ništa djelotvorno da se ovaj zločin do kraja procesuira”.

Kaluđerski laz godišnjica
foto: Građanska alijansa

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović rekao je da su izbjeglice sa Kosova tražile utočište u Rožajama i tu stradale. “Nadamo se da će nakon 25 godina novi VDT pokrenuti incijativu da se rasvijetli ovaj zločin. Na ovom mjestu biće podignuta spomen ploča, a Opština Rožaje će pomoći na svaki način”, kazao je Husović, kako je saopštila Građanska alijansa.

Kaluđerski laz godišnjica
foto: Građanska alijansa

Organizatori su se zahvalili predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću za podršku inicijativi za podizanje spomen obilježja.

Bivši načelnik Centra bezbjednosti u Rožajama Šemso Dedeić pozvao je nadležne da rasvjetle zločin. “Ova brda i ljudi ne zaboravljaju zločine. Ubijali su nedužne ljude koji su bježali da glavu sklone od rata. To je bio zločin dobrovoljaca podgoričkog korpusa, a i u vojsci se znaju pravila ratovanja. Nemaju se prava ubijati civili”, kazao je Dedeić.

Kaluđerski laz godišnjica
foto: Građanska alijansa

Predstavnici Građanske alijanse su nakon komemoracije posjetili Novo Selo, gdje su položili cvijeće na mjestu na kom se nalaze posmrtni ostaci dijela žrtava zločina u Kaluđerskom lazu.

"Aktivnost kojom je zločinu u Kaluđerskom lazu dat novi glas u borbi za pravdu koju zaslužuju žrtve i njihove porodice bila je održavanje sastanka na kom je formirana Mreža aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori, koju čine prepoznati aktivisti za ljudska prava i tranzicionu pravdu, kao i članovi porodica žrtava ratnih zločina", saopštila je Građanska alijansa.

Kaluđerski laz godišnjica
foto: Građanska alijansa

Bonus video: