Radulović: U željezničkom saobraćaju 319 nezgoda u proteklih šest godina, 21 osoba nastradala

Radulović je istakao da je samo u prošloj godini u nezgodama u željezničkom saobraćaju poginulo deset osoba

3746 pregleda 112 reakcija 0 komentar(a)
Lukač i Radulović, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Lukač i Radulović, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

U željezničkom saobraćaju se, u proteklih šest godina, dogodilo 319 nezgoda u kojima je 21 osoba nastradala, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović na početku kampanje “Bezbjednost počinje od tebe”.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, istakao da je samo u prošloj godini u nezgodama u željezničkom saobraćaju poginulo deset osoba.

“Statistika je poražavajuća, ovo je trenutak kada nešto moramo uraditi”, poručio je Radulović.

Filip Radulović
foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Prema njegovim riječima, najčešći uzroci su nepažnja i nepoštovanje saobraćajne signalizacije učesnika u drumskom saobraćaju.

Od ukupnog broja vanrednih događaja, kako je naveo Radulović, gotovo pola odnosilo na nedozvoljen prelazak preko željezničke pruge.

“Ovo je jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavamo godinama unazad”, istakao je Radulović.

Iz Ministarstva saobraćaja su kazali da će kampanja, koju će u saradnji sa Upravom za željeznicu sprovoditi tokom cijele godine, doprinijeti podizanju svijesti i opreza kod građana.

Kako su dodali, opštine kroz koje prolazi željeznička pruga će takođe biti dio programa, pa će pješacima i vozačima lično i na terenu, biti predstavljeno kuda i pod kojim uslovima se pruga može preći.

“Ciljna grupa su svi učesnici u saobraćaju, ali posebno mladi koji se više kreću, a slabije poštuju preporučene mjere opreza”, navodi se u saopštenju.

Za njih će, ističe se, biti kreirane i objave na društvenim mrežama, ali i predavanja u školama.

Radulović je napomenuo da je prelazak pješaka na nedozvoljenim mjestima veliki problem i da je on najizraženiji u dijelu žljezničke stanice u Podgorici.

“Zato nam je namjera i intezivno radimo na tome da postavimo zaštitnu ogradu u dijelu željezničke stanice Podgorica i da na taj način onemogućimo prelazak pješaka preko željezničkog kolosjeka. Siguran sam da ćemo na taj način riješiti jedan ogroman problem”, rekao je Radulović.

On je kazao da će uskoro početi rekonstrukcija pružnih prelaza i dodao da je samo u prošloj godini za njihovo održavanje izdvojeno oko 150 hiljada eura.

Direktor Uprave za željeznicu Denis Lukač najavio je kontinuiranu kampanju, koja će uključiti i Auto škole.

“Ova kampanja ima video animaciju koja će na najbolji način da pokaže koji su to rizici, kako se treba ponašati na željezničkom području, a kako na pružnim prelazima”, rekao je Lukač.

Bonus video: