NVO 35mm o izvještaju Stejt departmenta: Nastavlja se tradicija kršenja ljudskih prava i mlakih odgovora Vlade

"Čak i, sad već bivše mlade nade crnogorske politike. Zaključujemo da je autokratski gen teško savladati jednom kada sjednete u fotelju, i tada su vam, kao po ključu, prva meta - mediji", kazao je Ivanović

4614 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon posljednjeg izvještaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, sa žaljenjem konstatujemo da se nastavlja tradicija njihovog kršenja, i mlakih odgovora Vlade i institucija na ovu pojavu, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) 35mm.

On je to kazao povodom novog izvještaja Stejt departmenta u kojem u Crnoj Gori tokom 2023. godine nije bilo značajnih promjena kada je riječ o stanju ljudskih prava.

"U izvještaju koji obiluje analizama koje otkrivaju značajne nedostatke i blijede reakcije zvaničnika povodom njihovog otklanjanja i sankcionisanja onih koji se oglušavaju o zakone - posebno apostrofiramo odnos zvaničnika prema medijima, te neprimjeren pritisak na njihov rad od strane nekadašnjeg tehničkog mandatara Abazovića i aktuelnog predsjednika Milatovića na koji smo ukazivali prošle godine. Dodatno, zabrinjavaju i prijetnje smrću i zastrašivanje medija koji kritikuju rad zvaničnika - Pobjeda, CDM, Antena M, između ostalih", ističe se u saopštenju NVO 35mm koje potpisuje Darko Ivanović, izvršni direktor.

Prema njegovim riječima to je trend koji ne jenjava ko god vršio vlast

"Čak i, sad već bivše mlade nade crnogorske politike. Zaključujemo da je autokratski gen teško savladati jednom kada sjednete u fotelju, i tada su vam, kao po ključu, prva meta - mediji", rekao je.

Ivanović je ocijenio da, kako je kazao, hajka protiv Bobana Batrićevića, "kao inkvizitorski metod koji je usvojilo tužilaštvo prema kritičkom osvrtu na djelovanje “nedodirljive” SPC, dobila je posebno mjesto u izvještaju što, po nama, jasno apostrofira odnos tužilaštva prema javno izraženom stavu, osnovi demokratije. Kada tužilaštvo pokreće ovakve procese onda je politički uticaj na njega - najmanje zabrinjavajuća stvar. Tako se, naime, ponašaju samo otvorene diktature."

"Na kraju, kada se u izvještaju nađu riječi poput “ozbiljni problemi za nezavisnošću pravosuđa’’, ‘’ozbiljna ograničenja na slobodu izražavanja – uključujući prijetnje nasiljem protiv novinara, ozbiljna korupcija u vladi, rašireno rodno nasilje, trafiking ljudima, krivična djela nasilja ili prijetnji nasiljem protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice i drugi”: onda je jasno kuda plovi ovaj krhki brod, i da mu je jedro koje se zove IBAR izvještaj samo populistička poštapalica ukoliko se ozbiljno ne poradi na otklanjanju sistemske korupcije, politizacije institucija, opšteg trenda kršenja ljudskih prava, i napada, pritisaka, i zastrašivanja medija", rekao je Ivanović.

On je poručio da ukoliko ne vidimo da se Vlada hvata koštac sa pomenutim rupama u sistemu i prekida trend svih prethodnika, "ostaje ozbiljna bojazan da su za političku elitu ova upozorenja od strane SAD samo dio svakodnevnog političkog folklora i obična vijest koja traje tri dana."

"Do tada će mediji, aktivisti, pripadnici ranjivih grupa i generalno stanovnici “prve sljedeće članice” gledati konstantno ponavljanje populističkog igrokaza za međunarodne partnere, u kojima se rastuća podrška stanovništva pristupanju EU lažno tumači kao postigniće političara, a ne vapaj građana da im ovakav sistem ne pruža adekvatnu zaštitu niti osnovna demokratska prava", zaključio je.

Bonus video: