Sindikat prosvjete: Svi naši koraci do sada bili iznuđeni, dijalog sa MPNI da ide uzlaznom putanjom od sada

Iz Sindikata su poručili da su mogli da pretpostave da će se MPNI pozivati na Uredbu o minimumu procesa rada iz 2006. godine, koja je, kako kažu, antidemokratska, ali da su i pored toga izuzetno ponosni odzivom i hrabrošću prosvjetnih radnika da uđu u štrajk

4331 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Sindikat prosvjete Crne Gore
Foto: Sindikat prosvjete Crne Gore

Sindikat prosvjete Crne Gore apelovao je da se što prije donese novi Akt o minimumu procesa rada tokom štrajka, te poručio da će u njemu Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) uvijek imati, kada je u pitanju poboljšanje statusa prosvjetnih radnika, iskrenog socijalnog partnera.

Poručeno je i da su svi koraci Sindikata do sada bili iznuđeni i očekivani od njihovih članova, ali i da nakon ovog perioda i djelovanja Sindikata smatraju da socijalni dijalog sa Ministarstvom mora da ide uzlaznom linijom.

Iz Sindikata prosvjete su u saopštenju dostavljenom medijima poručili da prate rješenja koja donosi zakonodavna i izvršna vlast, te da istinski vjeruju da je došlo vrijeme da obrazovni sistem i prosvjetni radnici Crna Gore imaju prioritet.

"Podsjećamo, Sindikat prosvjete Crne Gore je na vrlo neobičan način početkom decembra 2023. godine saznao da odgovorni koji projektuju budžet ne planiraju da ispoštuju naš Granski kolektivni ugovor. Zatečeni takvom namjerom morali smo djelovati preko naših zvaničnih organa, kako bi blagovremeno obavijestili naše članstvo o ovoj namjeri Vlade. Zahtijevali smo da se poštuje samo ono što imamo potpisano u Granskom kolektivnom ugovoru, a u štrajk smo ušli za odbranu prava, pravde i dostojanstva prosvjetnih radnika", ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata su poručili da su mogli da pretpostave da će se MPNI pozivati na Uredbu o minimumu procesa rada iz 2006. godine, koja je, kako kažu, antidemokratska, suprotna Zakonu o štrajku i Ustavu Crne Gore, te koja zabranjuje štrajk prosvjetnim radnicima, ali da su i pored toga izuzetno ponosni odzivom i hrabrošću prosvjetnih radnika da uđu u štrajk.

"Naše članstvo je jasno pokazalo sindikalnu svijest, sposobnost za organizacijom s jasnim ciljem potrebe poštovanja potpisanih odredbi, te povjerenje Sindikatu. Stoga ovim putem zahvaljujemo svim našim članovima na hrabrosti i odzivu", dodaje se u saopštenju.

"Ujedno, ovim putem pozivamo naše prosvjetne vlasti da ne potcjenjuju prosvjetne radnike i Sindikat prosvjete, te da što skorije zajednički donesemo novi Akt o minimumu procesa rada tokom štrajka. To je vaša zakonska obaveza! No, ne samo zakonska obaveza, nego i nužnost", poručili su iz Sindikata prosvjete.

Oni su dodali da ukoliko se ne donese Akt o minimumu procesa rada tokom štrajka, to će biti, kako kažu, nastavak opstrukcije sindikalnog djelovanja, odnosno nemogućavanje budućih sindikalnih aktivnosti osiguranih Ustavom, ali i propisanih Međunarodnim konvencijama.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacijafoto: Nikola Saveljić

Iz Sindikata prosvjete su istakli da su svi koraci koje su činili tokom prethodnog perioda bili, kako kažu, iznuđeni i očekivani od njihovih članova, ali i dodali da nakon ovog perioda i djelovanja Sindikata smatraju da socijalni dijalog sa Ministarstvom mora da ide uzlaznom linijom.

"Zahvalni smo što su predstavnici Ministarstva realizovali naše indikatore vezane ze prevoz prosvjetnih radnika. Za sada je to vezano za međugradski prevoz i putovanje do radnog mjesta. Smatramo da se u budućnosti i ova odredba mora unaprijediti. Radićemo zajedno na njoj kako ni jedan prosvjetni radnik ne bi bio zaboravljen, jer postoje škole do kojih nema javnog prevoza i koje su veoma udaljene od gradskih sredina", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata prosvjete su kazali i da podržavaju konstruktivne namjere Ministarstva da se zajednički mora unapređivati dostojanstvo prosvjetnog radnika.

"Sindikatu prosvjete će MPNI, kada je u pitanju poboljšanje statusa prosvjetnih radnika, uvijek imati iskrenog socijalnog partnera. Zadovoljan prosvjetni radnik će prihvatiti sve dobre reforme i dati doprinos razvoju savremenog obrazovnog sistema Crne Gore. To je zajednički put koji nas očekuje, te uvažavanjem djelovanja našeg Sindikata, sigurni smo, možemo doći do poboljšanja statusa prosvjetnih radnika", ističe se u saopštenju.

Naglašeno je i da se nikada u Programu rada Sindikata prosvjete Crne Gore nije našao niti jedan politički cilj, pa da zato na opaske iz MPNI o političkim djelovanjima u Sindikatu, kako kažu, bez ijednog argumenta, neće odgovarati.

"Naši su ciljevi jasni: bolji i kvalitetniji obrazovni sistem, radno-pravna sigurnost zaposlenih, veća zarada prosvjetnih radnika i borba za dostojanstvo profesije", poručili su iz Sindikata.

"Na kraju naglašavamo, Sindikat prosvjete Crne Gore davaće doprinos savremenom i zdravom socijalnom dijalogu u cilju sveopšte dobrobiti svih učesnika vaspitno-obrazovnog sistema", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: