Pejović: Pravilnik o sistematizaciji Čistoće usvojen suprotno GKU, obustava rada zavisi od gradske uprave

Pejović kaže da Sindikat nije uključen u pregovore, a da je Pravilnik urađen bez konkretne analize, socijalnog programa i uopšte plana da li, zbog svega navedenog, ovaj korak dugoročno pravi veću štetu nego korist

10220 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Usvajanje Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji u podgoričkoj Čistoći urađeno je bez Zakonom definisane procedure i suprotno smjernicama Granskog kolektivnog ugovora, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije Čistoća d.o.o. Podgorica Srđan Pejović.

Pejović u reagovanju navodi da je Pravilnikom predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 69 izvršilaca, a da je isti usvojen na sjednici 15. aprila, većinom glasova članova Odbora. Protiv je glasao član Odbora iz redova zaposlenih,predsjednik Sindikalne organizacije, nakon čega je upućen resornom Sekretarijatu na mišljenje.

Pejović kaže da Sindikat nije uključen u pregovore, a da je Pravilnik urađen bez konkretne analize, socijalnog programa i uopšte plana da li, zbog svega navedenog, ovaj korak dugoročno pravi veću štetu nego korist.

"Da li je ovo bio jedini korak koji je Odbor direktora osmislio kako bi, za 11 mjeseci mandata, pokušao da riješi finansijske probleme sa kojima je upoznat od dana stupanja na ovu odgovornu funkciju, pitanje je za njih! U današnje vrijeme, skoro pa preko noći, ostati bez posla nije nimalo lako, pa je osnovni motiv za ovo obraćanje primarno ljudski, s obzirom da su u pitanju naše kolege, drugovi i prijatelji", kaže Pejović.

On navodi da su se tokom marta u dva navrata pisanim putem obratili osnivaču Čistoće, gradonačelnici Oliveri Injac, zamjeniku gradonačelnice Luki Rakčeviću, predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović, kao i sekretarima za finansijske poslove i analizu budžeta Balši Špadijeru i komunalne poslove Andriji Baboviću.

"... Kako bismo pomogli i pronašli zajednički način izlaska iz ove kompleksne finansijske situacije. Predložili smo između ostalog, da se prekobrojan dio zaposlenih rasporedi u organe lokalne samouprave, gdje postoji potreba, kao i obezbijedi adekvatna otpremnina, kako naši zaposleni ne bi bili ostavljeni na rubu egzistencije, imajući u vidu da je veliki broj zaposlenih teškog socio-ekonomskog stanja, međutim od svih navedenih adresa nijesmo dobili nikakav odgovor", piše u reagovanju Pejovića.

On navodi da su krajem 2023. po osnovu Granskog kolektivnog ugovora za stambeno – komunalnu djelatnost, uvećane zarade zaposlenih, čime je u određenom dijelu smanjen inflatorni udar i donekle vraćeno interesovanje za zapošljavanje u ovom Društvu, prije svega zaposlenih na poslovima manuelnih izvršilaca i vozača specijalnog vozila.

"Međutim, ukoliko dođe do smanjenja zarada zaposlenih za 10 odsto, kako ovih dana imamo priliku da čitamo u medijima, zaposleni koji obavljaju najteže poslove na terenu, po svim vremenskim uslovima, 365 dana u godini, prije svih će osjetiti posljedice loših odluka i nemogućnosti organa upravljanja i rukovodstva da obezbijede dovoljan iznos sredstava za zarade i investiciona ulaganja, što je jedan od osnovnih postulata za poslovanje svakog privrednog društva. Kakav će biti dalji tok i sudbina zaposlenih i ovog Društva, da li će u narednim danima doći do obustave rada, zavisiće isključivo od gradske uprave, koja će nadamo se vrlo brzo naći način za drugačije rješenje i povlačenje ove ishitrene odluke, čime će istovremeno izbjeći pokretanje potencijalno 69 tužbenih zahtjeva od strane zaposlenih, što bi u narednom periodu dovelo do štete koja može dostići čak nekoliko stotina hiljada eura".

Pejović kaže da su članovi Odbora dobili sugestije pravnika i upoznati su sa procedurama i pravnim redosledom koraka.

"Na ovaj način želimo da naše kolege, ali i sveukupna javnost, znaju da je zaštita prava i interesa zaposlenih, kao i zaštita svih radnih mjesta, naš jedini motiv za dalje djelovanje, a sigurni smo da zaposleni ovog Društva imaju poseban respekt i posebno su tretirani od kompletne zajednice. Zato smo sigurni da će donosioci odluka ipak još jednom razmisliti i potruditi se da nađu model koji neće biti na štetu nijednog vrijednog radnika, posebno ne onih vrijednih ljudi sa terena koji svakog dana brinu o izgledu zajedničkih prostora i štite životnu sredinu u interesu svih građana i posjetilaca glavnog grada", zaključio je Pejović.

Bonus video: