Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u Pljevljima: Ako nastave da nas ignorišu, tužićemo Opštinu

Stanari zgrade u kojoj je smještena gradska toplana, prije dvadesetak dana tražili izmještanje kotlarnice na drugu lokaciju najkasnije do 1. septembra, ali još nisu dobili nikakav odgovor

6257 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Zgrada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u centru Pljevalja, dvadesetak dana nakon što su predali peticiju predsjedniku opštine Dariju Vranešu, još nisu dobili nikakav odgovor od lokalne uprave na zahtjev da izmjeste na drugu lokaciju gradsku kotlarnicu, smještenu u prizemlju njihove zgrade, zbog čega razmatraju i mogućnost podnošenja tužbe.

Osim od Opštine, odgovor stanari nisu dobili ni od predsjednika države i Vlade, Jakova Milatovića i Milojka Spajića, Ministarstva energetike i rudarstva i kancelarije Evropske unije u Crnoj Gori, kojima su, kako tvrde, takođe dostavili peticiju i ukazali na dugogodišnje probleme sa kojima se suočavaju.

Stanari zgrade u kojoj je smještena gradska toplana, traže izmještanje kotlarnice na drugu lokaciju najkasnije do 1. septembra.

U obrazloženju su naveli da su izloženi prekomjernom zagađenju iz niskog dimnjaka kotlarnice, koji je prizidan uz zgradu, te da je ugroženo zdravlje stanara, posebno djece.

Jedan od stanara Marko Dajević “Vijestima” je kazao da će, ukoliko ne dobiju odgovor od opštine i ukoliko se do naznačenog roka ne izmjesti kotlarnica, podnijeti tužbe protiv odgovornih u Grijanju i Opštini, kojom će tražiti obeštećenje i zbog ugrožavanja zdravlja stanara i rada bez potrebnih dozvola.

“Rukovodstvo opštine ističe da su im građani na prvom mjestu. Ovo je odlična prilika da pokažu koliko im je stvarno stalo do nas građana ili će da nastave sa prethodnom višedecenijskom politikom”, rekao je Dajević.

Ističe da je dosta stanara oboljelo, a mnogi su mladi umrli od plućnih i kardiovaskularnih bolesti zbog nemara bivših kao i sadašnjih gradskih i državnih vlasti.

“Mi stanari zgrade u ulici Skerlićevoj 31/35 tražimo izmještanje gradske kotlarnice koja je instalirana u našoj zgradi. Razlog zbog kojeg tražimo izmještanje je prekomjerno zagađenje i zdravstvena ugroženost stanara, a naročito male djece. Ova kotlarnica ugrožava čitav centar grada i sagorijeva preko 2.000 tona uglja po sezoni. Analiza zemljišta u centru koju je radio Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) je pokazala prekomjerno zagađenje. Tražimo da kotlarnica bude izmještena najkasnije do 1. septembra 2024. Opština ima nekoliko urađenih projekata za njeno izmještanje za koje je potrebno dva do tri mjeseca. Nadamo se da će neko pomoći nama i našoj djeci, koja su najviše ugrožena i zimi dobijaju gušenja od dima i raznih isparenja iz nelegalne toplane. Napominjemo i da kotlarnica ima trajnu zabranu rada od 2019. godine koju je donio republički termoenergetski inspektor”, tvrdi Dajević.

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici jedan je od najvećih zagađivača vazduha u gradu, a stanari okolnih zgrada više puta su najavljivali podnošenje tužbu protiv Opštine i preduzeća “Grijanje”, ukoliko ne riješe problem enormnog zagađenja.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijeva se oko 350 stanova i veći broj poslovnih prostora u centru grada, za šta se, za 16 sati rada, dnevno troši oko 11,5 tona uglja.

Sagorijevanje ogromne količine uglja dovodi do enormnog zagađenja vazduha, a pojedine vrijednosti su i 27 puta veće od dozvoljenih, što je konstatovao CETI u svojim ranijim ispitivanjima.

U jednom od izvještaja navodi se da je kotlarnica emitovala praškaste materije i ugljen-monoksid iznad granice tolerancije, odnosno dozvoljenog prekoračenja od 250 odsto.

Piše i da su srednje polusatne vrijednosti praškastih materija iznosile 502 mikrograma po metru kubnom, što je skoro sedamnaest puta više u odnosu na propisane granične vrijednosti od 30 mikrograma po metru kubnom.

Sumpor-dioksid je izmjeren u koncentraciji od oko 2.938 mikrograma po metru kubnom, što je skoro tri puta više od propisane granične vrijednosti od 1000 mikrograma. I srednje polusatne koncentracije ugljen-monoksida iznosile su 990 mikrograma po metru kubnom, ili više od šest i po puta iznad propisane granične vrijednosti od 150 mikrograma.

Registrovano je i prekoračenje azot-dioksida kao i srednja polusatna vrijednost arsena...

Termoenergetski inspektor Slavko Burić je 2011. trajno zabranio korišćenje kotlarnice zbog ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja ljudi, ali je to rješenje ukinuo Upravni sud iz proceduralnih razloga.

Konstatovao je da je pregledom prostora oko balkonskih i prozorskih otvora zgrade u kojoj je kotlarnica utvrđeno veliko prisustvo ugljene prašine, letećeg pepela i čađi na solbankama i prozorskim simsovima, i pored toga što su dodatno bili zaptiveni ljepljivim trakama, najlonima.

Inspektor zabranio rad, pa ukinuo rješenje o zabrani

U preduzeću Grijanje tvrde da im nije zabranjen rad, jer je nakon tog rješenja termoenergetski inspektor Miloš Kovačević donio novo rješenje kojim je dozvolio rad.

“Imajući u vidu činjenicu da je članom 27. Izmjena i dopuna Zakona o energetici izmijenjen član 74. Zakona, na način što se djelatnosti proizvodnje, distribucije i snabdijevanje toplotnom energijom za daljinsko grijanje mogu obavljati bez licence inspektor zaključuje da su prestali razlozi zbog kojih je bilo zabranjeno obavljanje navedenih djelatnosti u privrednom društvu Grijanje Pljevlja”, navodi Kovačević u zapisniku o inspekcijskom pregledu od 29. septembra 2020. godine.

Kovačević zaključuje da kotlarnica u Skerlićevoj ulici ispunjava minimum tehničkih uslova za rad i da se može koristiti u skladu sa propisima.

Prethodno je termoenergetski inspektor u aprilu 2020. donio rješenje kojim je zabranio rad kotlarnice u Skerlićevoj do dobijanja licence od Regulatorne agencije za energetiku.

Bonus video: