Rakčević: Umjesto 150 hiljada kvadrata stanogradnje, dobićemo muzej - park prepun javnih sadržaja

"Veliko hvala svima koji su nam, kada je malo ko vjerovao i na vrhuncu moći bivšeg režima, pomogli da sačuvamo kasarnu Morača i omogućimo današnji razvoj događaja", poručio je zamjenik gradonačelnice Podgorice i funkcioner URE

7234 pregleda 9 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović

Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice i funkcioner Građanskog pokreta URA, kazao je da je velika vijest za sve građane Podgorice da su danas objavljena idejna rješenja za novi Muzej savremene umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture čija se gradnja planira na prostoru kasarne Morača. On se zahvalio svima koji su pomogli da se sačuva taj prostor i omogući današnji razvoj događaj.

"Nakon što smo se tokom 2017. i 2018. godine izborili protiv tadašnjih nauma bivših gradskih uprava da na prostoru kasarne Morača grade 'City kvart 3', u saradnji sa bivšim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) u novembru prošle godine - raspisan je nikada veći konkurs za izradu idejnih rješenja za tri javna objekta, koja se planiraju na tom prostoru.

Taj konkurs je, nakon skoro 6 mjeseci, danas konačno završen, a međunarodni žiri je izabrao prvorangirana idejna rješenja novih Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, sa pratećim sadržajima (šetalištem uz Moraču, amfiteatrima, konferencijskim i kulturnim centrom, galerijama, food cornerom i drugim)", naveo je Rakčević u saopštenju dostavljenom medijima.

On je kazao da je italijanski biro “A-fact” (u sastavu: Andrea Rossi, Giovanni Sanna, Pierluigi Turco) odnio je ubjedljivu pobjedu žirija.

"Njihov projekat u najvećoj mjeri čuva postojeća stabla (za koja smo u susret konkursu radili detaljnu taksaciju) i predviđa preko 66% zelenih površina na postojećem prostoru Kasarne Morača.

Umjesto da dobijemo 150.000 kvadrata stanogradnje - kako su željeli bivši gradski oci, od čega bi novac uzeli privilegovani investiori, dobićemo veliki muzej - park, prepun javnih sadržaja, na preko 12 hektara prelijepog prostora uz rijeku Moraču", poručio je Rakečvić.

"Veliko hvala svima koji su nam, kada je malo ko vjerovao i na vrhuncu moći bivšeg režima, pomogli da sačuvamo kasarnu Morača i omogućimo današnji razvoj događaja. Hvala i bivšoj ministarki Ani Novaković Đurović, bivšem GDA Vladanu Stevoviću i ukupnom timu MEPPU što su pripremili i sproveli nikada ozbiljniji konkurs, koji danas formalno završava novoformirano ministarstvo.

Nadam se da će aktuelna Vlada nastaviti započeto i u što kraćem roku započeti izradu Glavnih projekata (GP), kako bismo već sljedeće godine mogli raspisati tender za izvođenje radova. Najveći dio posla je već završen, a Podgorica je na korak od novog gradskog dragulja - koji ostavljamo generacijama koje dolaze", zaključio je zamjenik gradonačelnice Podgorice.

Bonus video: