Park prirode “Rijeka Zeta” na meti nelegalnih graditelja

Direktorica AZUP napomenula je da od septembra lani pa do aprila tekuće godine, građani nijesu prijavljivali nelegalne radnje. Njih su, tvrdi Gajević, konstatovali rendžeri u dnevnim obilascima

4635 pregleda 3 komentar(a)
Jasna Gajević, Foto: BORIS PEJOVIC
Jasna Gajević, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice (AUZP) u više navrata je prijavljivala nadležnim inspekcijama nelegalne aktivnosti - gradnju, posebno u Parku prirode “Rijeka Zeta”.

Izvršna direktorica Agencije Jasna Gajević kazala je da zaposleni u AUZP, “popularno zvani rendžeri, obilaze taj park prirode više puta dnevno”.

Park prirode “Rijeka Zeta” proglašen je u decembru 2019. godine. Upravljanje je, osim Podgorici, povjereno i Opštini Danilovgrad.

Osim “Rijeke Zete”, pod zaštitom su Park prirode “Komovi”, kao i spomenici prirode “Magara” i “Gorica”.

Gajević je “Vijestima” kazala da u Agenciji radi pet rendžera, u dvije smjene. Termini i lokacije koje štite su, kaže Gajević, promjenjivi i variraju na dnevnom nivou.

“...Park prirode ‘Rijeka Zeta’ (dio koji pripada Podgorici) i spomenik prirode ‘Park šuma Gorica’ rendžeri obilaze nekoliko puta dnevno. Spomenik prirode ‘Pećina Magara’ obilazi se više puta nedeljno, dok se u park ‘Komovi’ ide u zavisnosti od vremenskih prilika i uslova puta”, objasnila je.

Istakla je da Agencija ima dobru saradnju sa ekološkom inspekcijom.

“Inspekcija poslove iz svoje nadležnosti, a po prijavama naše Agencije, izvršava veoma profesionalno i blagovremeno”; kazala je sagovornica “Vijesti”.

Direktorica AZUP napomenula je da od septembra lani pa do aprila tekuće godine, građani nijesu prijavljivali nelegalne radnje. Njih su, tvrdi Gajević, konstatovali rendžeri u dnevnim obilascima.

“Sve negalne radnje, bilo da se radi o nelegalnoj gradnji, nelegalnom odlaganju otpada, nelegalnoj eksploataciji zemljišta, vožnji motociklima po Gorici, nepropisnom parkiranju i drugim konstatuju rendžeri tokom svojih svakodnevnih obilazaka zaštićenih područja. U zavisnosti od vrste nelegalne radnje oni preduzimaju odgovarajuće mjere, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o zaštiti lica i imovine, kao i internim procedurama ove Agencije, a u saradnji i sadejstvu sa nadležnim inspekcijskim organima (građevinska inspekcija, ekološka inspekcija) i nadležnim službama Glavnog grada (komunalna policija, komunalna inspekcija)”, zaključuje Gajević.

Bonus video: