Ministarstvo pozvalo roditelje da imunizuju djecu MMR vakcinom: Spriječite fatalne posljedice

Oni su istakli da se MMR vakcina podvrgava rigoroznim testiranjima prije uvođenja, kao i da se vrši stalni monitoring mogućih neželjenih dejstava

7951 pregleda 60 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja apelovalo je na roditelje čija djeca još uvijek nisu primila MMR vakcinu da ih u što kraćem roku imunizuju i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Institut za javno zdravlje (IJZ) juče je registrovao drugi slučaj morbila u Crnoj Gori, kod dvanaestogodišnjeg djeteta u Rožajama.

"Pozivamo sve roditelje na saradnju kako bi stopa obuhvata MMR vakcinom, koja štiti dječje zdravlje, dostigla preporučenih 95 odsto i kako bi se spriječila epidemija ove zarazne bolesti, sa svim ozbiljnim posljedicama koje nosi sa sobom", rekli su iz Ministarstva na čijem je čelu dr Vojislav Šimun.

Oni su istakli da se MMR vakcina podvrgava rigoroznim testiranjima prije uvođenja, kao i da se vrši stalni monitoring mogućih neželjenih dejstava.

"Nažalost, postoji širenje lažnih i medicinski neutemeljenih dokaza koji imaju za cilj da dovedu u pitanje sigurnost vakcine i procesa vakcinacije. Međutim, naučna istraživanja i stručna mišljenja nedvosmisleno ukazuju da je MMR vakcina potpuno bezbjedna i djelotvorna. Stoga je važno da roditelji donose odluke tek nakon konsultacije sa stručnim medicinskim licima ili na osnovu pouzdanih medicinskih dokaza, kako bi zaštitili zdravlje svoje djece i zajednice u cjelini", rekli su iz ministarstva.

Svi domovi zdravlja raspolažu sa dovoljnim brojem vakcina i konstantno organizuju vanredne vakcinacije, što će se, najavljuju, nastaviti i u narednom periodu.

"... te stoga još jednom pozivamo roditelje da zaštite svoju djecu i spriječe fatalne posljedice, kakve može izazavati ovo zarazno oboljenje".

Bonus video: