Poziv za poslodavce da zaposle mlade Rome i Egipćane

Program obuke na radu i zapošljavanja za mlade osobe je osmišljen tako da 12 mladih u četiri grada u Crnoj Gori dobije priliku da obavi radnu praksu kod poslodavca u trajanju od tri mjeseca

1812 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CAREP
Foto: CAREP

NVO Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP) organizovala je info sesije za poslodavce iz javnog i privatnog sektora iz Berana, Bijelog Polja, Nikšića i Pljevalja s ciljem omogućavanja radnih mjesta za mlade iz ranjivih grupa.

“Program obuke na radu i zapošljavanja za mlade osobe je osmišljen tako da 12 mladih u četiri grada u Crnoj Gori dobije priliku da obavi radnu praksu kod poslodavca u trajanju od tri mjeseca. Troškove učešća mladih u programu pokriva naša organizacija, te odabrani poslodavci neće imati nikakvih finansijskih obaveza prema učesnicima. Na taj način i poslodavac i mlada osoba imaju višestruku korist, uz mogućnost nastavka radnog odnosa”, kazao je Nardi Ahmetović, koordinator projekta.

carep poziv
foto: CAREP

Prema njegovim riječima, program je prilika da se razbijaju predrasude koje javnost ima o osobama iz romske i egipćanske populacije.

„Mladi ljudi žele da rade i posjeduju vještine i znanja, a nedostaju im prilike za zaposlenje. U okviru projekta smo ostvarili saradnju sa opštinama koje učestvuju u projektu i zahvalni smo im na ustupanju prostora. Pozivamo ih da uzmu učešće u programu u formi poslodavca”, kazao je Ahmetović i pozvao sve zainteresovane poslodavce da se prijave do 8. maja.

Projekat je, prema riječima Ahmetovića, osmišljen na osnovu rada NVO "CAREP" sa mladima iz romsko-egipćanske (RE) zajednice u prethodnih pet godina, gdje se pokazalo da mladi obrazovani pripadnici RE zajednice imaju manje prilika za zapošljavanje u poređenju sa vršnjacima, pripadnicima većinske zajednice.

carep poziv
foto: CAREP

„Ova činjenica ukazuje na to da je potrebno ekonomski osnažiti mlade nezaposlene Rome i Egipćane kroz podsticaj zapošljavanja, sprovođenjem mjera aktivnog zapošljavanja“, istakao je Ahmetović.

Program obuke na radu i zapošljavanje je jedna u nizu aktivnosti projekta “Karijerna karta za mlade Rome/kinje – Od edukacije do zapošljavanja”, koji je podržan u okviru projekta “Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore”, koji sprovode Help - Hilfe zur Selbsthilfe i Juventas. Projekat finansira Delegacija Evropske unije, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: